De kogel is door de kerk, alle partijen schudden elkaar de hand, poppodium Watt lijkt gered. Lijkt, want nog niets is zeker. Dinsdagmiddag heeft het Rotterdamse college van b&w groen licht gegeven voor een voorlopige deal tussen de gemeente Rotterdam, de horecatak van Watt, de programmeerstichting Watt’s Live, maar ook brouwer Grolsch en vastgoedinvesteerder Vinc Batenburg. Gevolgen? De kosten van de ontstane situatie worden gedeeld, Watt en het kleinere Waterfront fuseren, het einde van het eigen podium Waterfront is aanstaande, de toekomst voor het personeel van de betrokken partijen is onduidelijk en de gemeente Rotterdam is heel veel euro’s armer.
Ondanks de oplossing klinken de betrokkenen nog niet opgelucht. Het is natuurlijk ook niet niets. “Ik zit echt nog in de downflow”, geeft Aryen Tieleman toe. “Een ‘goede afloop’ is echt een verkeerde term. Laat ik het zo zeggen: Watt blijft bestaan. Over een paar weken kan ik er waarschijnlijk meer over zeggen, nu nog niet.” Aryan en zijn broer Willem Tieleman zullen als alle details besproken zijn, afstand nemen van Watt. Ook derde eigenaar Ted Langenbach treedt terug. Een nieuwe Watt/Waterfront stichting gaat Watt exploiteren en programmeren.
Ook de huidige directeur van de programmeerstichting Watt’s Live, Dick Pakkert, heeft nog geen glimlach op zijn gezicht. “Dit is niet goed geweest voor het imago van het Rotterdamse popcircuit. Maar met een beetje geluk gaat het nu eindelijk allemaal goed komen. Het is heel jammer dat Waterfront dicht gaat, maar dat kan niet anders.” Het is nog onduidelijk wat de naam wordt van het nieuwe fusiepodium.
Pakkert verzekert dat er voor ‘de nieuwe Watt’ nog zware tijden aankomen. Maar uiteindelijk moet Rotterdam na zo’n twintig jaar weer een onafhankelijk podium huisvesten. “We hebben een dubbel budget. Voor de programmering van Waterfront en die van Watt.” De komende maanden zal de bezoeker nog weinig merken van de nieuw ontstane situatie. Al wil Pakkert wel de bierprijs verlagen. “Wij kunnen nu namelijk onafhankelijk alles zelf bepalen.” Pakkert is niet boos op de gebroeders Tieleman. “De ellende is door de gemeente veroorzaakt die deze constructie jaren geleden verzonnen heeft. Nu gaat het goed komen.”
Over de toekomst van het huidige personeel van Waterfront, Watt en de stichting Watt’s Life is nog geen duidelijkheid. “We gaan nog gesprekken aan, want niet iedereen kan mee.” Hoeveel de hele operatie de gemeente gaat kosten zal duidelijk worden aan het eind van alle onderhandelingen. “De laatste twee jaar hebben heel veel geld gekost. Dat had beter kunnen worden gebruikt voor de programmering”, aldus Pakkert.
Fusie Watt en Waterfront een feit
Kostbare ingreep Rotterdam voorkomt faillissement
‘Watt blijft bestaan,’ dat is de reactie van Aryen Tieleman, nog even mede-eigenaar van het Rotterdamse poppodium. Hij, zijn broer Willem en Ted Langenbach worden uitgekocht door de gemeente. Watt en het kleinere podium Waterfront fuseren en Rotterdam krijgt na ruim twintig jaar het gedroomde onafhankelijke podium. Maar wat heeft het een geld gekost.