Primeur: Boaz vd Beatz lanceert Mr. Polska in het Engels

EP komt uit op label van Diplo met verder features Afrojack, Kalibwoy en Ronnie Flex

Timo Pisart ,

Stuiterballenalarm! Vanavond in 3voor12 Radio primeurde Boaz van de Beatz de single No Way Home, van zijn nieuwe EP die 5 augustus uitkomt op het label van Amerikaans sterproducer Diplo. En wie horen we tussen de "boze puppy-geluiden" zowaar in het gebroken Engels rappen? Niemand minder dan Mr. Polska, die op de track ook nog verklapt op welke leeftijd hij werd ontmaagd. Boaz: “Hij kan een wereldster worden.”

Het uiteindelijke doel is om Mr. Polska in het Engels te lanceren, vertelde Boaz in 3voor12 Radio. Nederland is immers maar een klein kikkerlandje. “Weet je wat het is? Hij rapt in het Nederlands, omdat hij toevallig in Nederland woont, maar uiteindelijk is Mr. Polska gewoon een Pool. Bij een ‘Nederlander’ die Engels rapt kun je denken: ‘Ai, dat accent.’ Maar Polska klonk in ’t Nederlands al als een Pool, dus waarom zouden ze het in het Engels niet slikken? Dan klinkt hij ook gewoon als een Pool.” Waarheid als een koe, bovendien: Diplo en Mad Decent waren al fan van Polska. “Dat heeft me alleen maar meer gemotiveerd: het gaat om de vibe en energie van ‘m, Mr. Polska kan een wereldster worden. De enige barrière was de taal. We zullen het zien, over een paar jaar.”

Het begin van wereldverovering is in ieder geval gemaakt met de track No Way Home. Zoals we van Boaz gewend zijn is het een cocktail van dancehall, hiphop, trance en hardcore. Zelf had hij toen hij aan de track begon, óók geen idee hoe ie moest eindigen. “Ik doe maar wat, eerlijk waar. Ik begon met dat reggaerefreintje met omhooggepitchte alienstem van Ronnie Flex. Dat werd happy hardcore, en ik trok het door naar een keiharde gabberbeat die een beetje scheef gaat.” Waar wij graag over autoalarmen of stuiterbalgeluiden praten, heeft Boaz het liever over dierengeluiden. “Apengeluiden, gestoorde eenden, honden, geblaf. Daar hebben Polska en ik het in de studio over, dat probeer ik dan met een synth na te bootsen, met een beestachtig sfeertje. Zulke geluiden kan ik inmiddels in tien seconden maken, zo geraffineerd ga ik inmiddels wel te werk. Deze track heeft een, nou ja, boze puppy.”

No Way Home is het eerste voorproefje van een EP die op 5 augustus moet uitkomen met verder een feature van Afrojack (!), Kalibwoy en mogelijk ook Riff Raff. Met die laatste maakte hij een onlangs gelekte track die al veel wordt gedraaid door Dj Snake. “Ik krijg steeds tweets dat iedereen er gek op gaat. Riff Raff heeft nu prioriteit voor zijn eigen album, ik hoop dat hij nog toestemming geeft om de track daadwerkelijk uit te brengen. Anders, fuck it, misschien moet ik hem maar gewoon officieel lekken. Ik wil de goede versie naar buiten brengen.”

Met of zonder Riff Raff, de EP verschijnt op Mad Decent, het label van de Amerikaanse supersterproducer Diplo. Da’s geen wonder, Boaz bracht er al vaker muziek uit en produceerde meerdere tracks voor Diplo en diens project Major Lazer. Af en toe wordt Boaz door Diplo naar Miami gevlogen, en laatst nog naar Jamaica. “Daar werken we aan het volgende album van Major Lazer. En Diplo komt over een maand nog naar Amsterdam. Hij vliegt de wereld over, hij moet werken waar hij kán werken en kan best een dag of twee vrij nemen, zodoende.” Als ghostproducer maakte Boaz Aerosol Can voor Major Lazer en Pharrell Williams, inmiddels doet Pharrell de track zelfs in zijn liveshows. “Ja man, te gek, maar ik loop totaal niet te koop met die track, ik tweet er niet over en praat er niet over. Het staat zo suf om daar stoer over te doen, toch? Ik heb met Pharrell in de studio gezeten, maar ik ga niet kijken naar zijn show op North Sea Jazz om te vragen of hij nog weet wie ik ben. Who cares? Dat komt wel.”