Zeroes Heroes: "The Hives is full on manische, gestoorde partymuziek"

12van3voor12-garagerockers Afterpartees over de gekte van Howlin' Pelle Almqvist

Timo Pisart ,

Wie verafgoden onze 12van3voor12 in hun jonge jaren? Wie hadden ze stiekem aan de binnenkant van hun kluisje hangen ter inspiratie, of als achtergrond van hun eerste mobieltje met kleurenscherm? Het is Zeroes Request op 3FM. Kortom: je hoort de hele week heel veel muziek uit de Jaren Nul op de ether. In 3voor12 Radio vraagt Roosmarijn aan de veelbelovende talenten van 2014, de 12van3voor12 dus, wat hún helden uit de jaren Nul zijn en hoe die hen ook nú beïnvloeden. Vandaag Niek Nellen van Afterpartees over The Hives.

“Eerlijk is eerlijk: we twijfelden tussen The Strokes en The Hives. The Strokes is meer ik zit op-mijn-kamer-voel-me-belangrijk-en-ben-zeventienmuziek. The Hives, da's full on manische, gestoorde partymuziek. Wat er beter bij Afterpartees past? Een beetje van beiden.

“Hoe dan ook, van The Hives kreeg ik echt zin om op te gaan treden. Die bizarre sprongen van Howlin’ Pelle Almqvist heb ik nooit in m’n slaapkamer geoefend, maar dan toch zeker op straat. Hij is de Iggy Pop van onze tijd. Ja, niet qua door glas heen rollen, maar wat Julian Casablancas van The Strokes zo mist, dat heeft Howlin’ Pelle juist wel: het is een podiumbeest, misschien wel de beste frontman die ik ooit heb gezien. Hij heeft het publiek binnen een paar minuutjes in zijn hand en laat ze niet meer los.

“Toen Veni Vidi Vicious (2000) uitkwam was ik, eh, tien. Rond die tijd luisterde ik alleen Limp Bizkit, van die kut-rap-metal. The Hives speelde op mijn eerste Pukkelpop, ik zal een jaar of zeventien zijn geweest. Het was een van de beste shows die ik ooit gezien heb. De energie! En alleen maar crowdsurfers, de hele tijd. Die zanger Pelle is zó grappig, hij schudt ze continu uit z'n mouw en staat redelijk gestoord op het podium. Altijd net op het randje van arrogant: 'Dit is een b-kant voor ons, maar voor een andere band zou het een hit-single zijn.'

Hate To Say I Told You So is natuurlijk hun gedoodverfde hit, maar ze hebben vele betere nummers gemaakt. De eerste albums zijn sowieso drie van de beste rockalbums óóit gemaakt: er zit verdomd veel venijn in. En die songs! B is for Brutus, Abra Cadaver en No Pun Intended zijn veel beter. A Little More For Little You is misschien wel het allerbest. Het is vies hoekig, er zit altijd een moordtempo in en de gitaristen zijn heel goed. Ze spelen alleen maar down-strokes zoals The Ramones ook deden, waardoor het heel fel en agressief klinkt. Alles wat de garagerock van nu zo rauw en tof maakt, dat is bij The Hives gedisciplineerd, strak spel. In de zang van Howling Pelle zit een randje waanzin en gevaar met die gestoorde uithalen. Of die waanzin écht is? Ik weet 't niet, het blijven Zweden.”

Hoeveel bier Afterpartees al van traumahelikopter heeft gejat? Waarom sloegen de onderburen de ramen in van Afterpartees? En waarom gaat Niek niet naar de VS? Dat hoor je in het interview op 3voor12 Radio: