Zeroes Heroes: “Moloko was niet alleen sexy, maar ook angstaanjagend”

12van3voor12-act Rita Zipora over de aantrekkingskracht van Roisin Murphy

Timo Pisart ,

Welke posters hingen boven 't bed van onze 12van3voor12? Wie deden ze na in de spiegel? En welke muziek hebben ze voor de rest van hun leven in 't hart gesloten? Het is Zeroes Request op 3FM. Kortom: je hoort de hele week heel veel muziek uit de Jaren Nul op de ether. In 3voor12 Radio vraagt Roosmarijn aan de veelbelovende talenten van 2014, de 12van3voor12 dus, wat hún helden uit de jaren Nul zijn en hoe die hen ook nú beïnvloeden. Gisteren mocht “Spinvis-meisje” Rita Zipora het spits afbijten met een eerbetoon aan Moloko.

“Radiohead mag niet onvernoemd blijven als Zeroes-inspiratie, maar bij Moloko riep ik écht: wat ís dit? Het album Statues was een openbaring voor me, ik was een jaar of zestien toen het uitkwam. Het waren zulke vette beats en dan met zo’n attitude eroverheen gezongen. De plaat is flink geproduceerd, maar nergens volgesmeerd: het heeft een soort leegheid. Voila, ideale muziek die je opzet als je een feestje geeft.

“Zangeres Roisin Murphy is zo stoer. Waar dat mee te maken heeft? Heb je die hoes van Statues wel eens gezien? Ze rent er woest door het water, en je ziet de tepels door haar shirt schijnen. Maar het is niet alleen sexy, ook behoorlijk angstaanjagend. Wat een raar mens! Die stoerheid ligt ook aan haar zang: ze heeft ’n bepaald soort uitspraak, die Lorde bijvoorbeeld ook heeft, met een soort weerstand in hun medeklinkers. De woorden glijden er niet uit, maar bijna alsof ze aan het rappen zijn. En de melodieën gaan echt alle kanten op. Luister Come On maar eens, het begint met een ontzettend gave melodie die keihard binnenkomt. Vervolgens komt er een hele vieze, lekkere hiphopbeat in, die heel laag zit.

“Murphy had voor Statues nog een relatie met producer Mark Brydon, maar al voordat ze Statues opnamen gingen ze uit elkaar. Ja, dat is toch überhaupt heel tof? Ze zingt gewoon OVER die verbroken relatie terwijl ze samen in de studio stonden."

“Helaas heb ik Moloko nooit live kunnen zien, ze gingen in 2006 uit elkaar. Maar ik zag Murphy later wel solo, en dat was een fantastisch verkleedpartijtje. Ze had enorme Lady Gaga-achtige kostuums aan, een gigantisch groen pak met een bal om haar hoofd bijvoorbeeld. Geloof het of niet, maar het paste heel goed bij de muziek. Ik heb het gevoel: het is niet geforceerd of bedacht, maar ze heeft er gewoon zín in."

“Dat danselement van Moloko, gecombineerd met mooie melodieën en sterke teksten, dat spreekt mij heel erg aan. Je kunt erop dansen, maar het blijft niet oppervlakkig. Ik weet niet of je het direct op mijn debuutalbum terughoort, maar wie weet op mijn tweede album.”