Zeroes Heroes: "Sigur Rós komt bij ons superhard binnen"

12van3voor12'ers van The Future's Dust houden het niet droog bij Sigur Rós

Joost van Beek ,

Welke posters hingen boven 't bed van onze 12van3voor12? Wie deden ze na in de spiegel? En welke muziek hebben ze voor de rest van hun leven in 't hart gesloten? Het is Zeroes Request op 3FM. Kortom: je hoort de hele week heel veel muziek uit de Jaren Nul op de ether. In 3voor12 Radio vraagt Roosmarijn aan de veelbelovende talenten van 2014, de 12van3voor12 dus, wat hún helden uit de jaren Nul zijn en hoe die hen ook nú beïnvloeden. De de leden The Future's Dust putten inspiratie uit Sigur Rós. Roosmarijn Reijmer belde met Nick Veenstra: "Na het luisteren van Valtari bleek dat we gehuild hadden."

De bedwelmende pop van The Future's Dust komt natuurlijk het best op zijn recht in een sprookjesachtige omgeving. Dit weekend spelen de 12van3voor12'ers op Grasnapolsky, midden in de Veluwe. Naast optreden is de band druk bezig met het debuutalbum. Dat zal gewoon in het Engels ingezongen worden, en niet in een zelfverzonnen sprookjestaal. De grote inspiratiebron van The Future's Dust, Sigur Rós, bedient zich wel van een eigen vocabulaire. Met Gobbledigook, afkomstig van het 'blotebillenalbum' uit 2008, vraagt Nick een tongbreker van jewelste aan.

Maar waarom dan Sigur Rós? "Ik denk dat zij geen concessies doen aan het publiek en een hele eigen visie hebben. Doordat ze in het IJslands of in die zelfbedachte taal zingen blijft het echt van daar en uniek."
Sigur Rós komt volgens Nick het beste tot zijn recht in het donker. "We hebben het album Valtari met de hele band in het donker geluisterd. Het kwam superhard bij iedereen binnen. Zonder dat we het wisten is er gehuild, we kamen er achteraf achter."
Luister het interview met Nick hieronder terug.