Zeroes Heroes: "Pharrell pakt iedereen met zijn tracks"

12van3voor12'er Maydien komt met nieuwe EP

Ingmar Griffioen ,

Welke posters hingen boven 't bed van onze 12van3voor12? Wie deden ze na in de spiegel? En welke muziek hebben ze voor de rest van hun leven in 't hart gesloten? Het is Zeroes Request op 3FM. Kortom: je hoort de hele week heel veel muziek uit de Jaren Nul op de ether. In 3voor12 Radio vraagt Roosmarijn aan de veelbelovende talenten van 2014, de 12van3voor12 dus, wat hún helden uit de jaren Nul zijn en hoe die hen ook nú beïnvloeden. R&B/soul-talent Maydien dankt veel aan Pharrell: "Hij staat voor mij voor een totaal nieuwe hiphopsound."

Festivalboekingen en nieuwe EP
Niet te geloven, maar 12van3voor12-act Maydien kopt 'm in 2014 meteen in. Na die show op Noorderslag mag hij op nog veel meer toffe festivals opdraven: sowieso op Where The Wild Things Are met o.a. Franz Ferdinand en Moderat en Best Kept Secret Festival met 'the likes of' Elbow, Interpol, Babyshambles, George Ezra en Belle and Sebastian. Niet gek en dat dankzij aftershows voor Frank Ocean en Jay-Z en die spot op het 3voor12-podium in de Oosterpoort. "Dat denk ik wel ja, ik ben er superblij mee!" En dan heeft hij ook nog een nieuwe EP in de pijpleiding. Voor dit najaar al? "Voor net na de zomer inderdaad. Ik ben er nu mee bezig, samen met producer Mitchell LC Yard", vertelde hij Roosmarijn. Het resultaat zal "waarschijnlijk in hetzelfde straatje liggen" als zijn drie recente EP's, "maar we willen het iets professioneler aanpakken, met ook collabo's."

Terug naar de Zeroes, een tijdperk waarin Maydien veel muziek ontdekte. Waaronder Pharrell Williams in vele gedaantes, de man die halverwege de jaren nul 'on top of his game' was met de allerbeste producties, en nú weer terug is, hè?
"In 2001 kwam hij met I just wanna love you met Jay-Z. Toen ging ik net clubben en ik vond dat zo'n heerlijke track. in 2002 verhuisde ik naar Amerika en daar was hij al niet normaal zo groot. Daar leerde ik hem pas echt kennen. Voor mij was het een totaal nieuwe hiphopsound. Ik ken ook geen een track van hem die ik niet tof vind."

Wat maakt het nou zo goed?
"Hij pakt iedereen met zijn tracks, of het nu dance, pop of hiphop is. Iedereen waardeert het, het is zo knap als je zo'n brede groep kan aanspreken. Dan is hij even weg vanaf 2006/2006, doet hij heel veel collabo's met Shakira, Madonna en Britney Spears. Iedereen denkt dan dat hij weg is, maar hij is gewoon bezig met andere projecten. Dan komt hij even terug en doet doodleuk Blurred Lines, Happy en Daft Punk met Get Lucky, drie totaal verschillende tracks die alle drie in één keer op nummer één komen."

Het is een gruwelijke opdracht om één track te moeten kiezen, maar Maydien kiest voor: "In de zomer van 2003/2004 ging ik heel hard op Frontin'."