Rudimental, Clean Bandit en Gorgon City: heersers van de dansvloer en de hitlijst Rudimental, Clean Bandit en Gorgon City: heersers van de dansvloer en de hitlijst

"Wij zijn de Brit School van de underground"

, Atze de Vrieze

Rudimental, Clean Bandit en Gorgon City: heersers van de dansvloer en de hitlijst

"Wij zijn de Brit School van de underground"

Atze de Vrieze ,

Anderhalf jaar geleden alweer scoorde het Engelse kwartet Rudimental een monster van een hit met Feel The Love. Het succes zette door. Zo speelde de groep vorige week twee keer in een uitverkocht Paradiso en ze komen straks terug voor Pinkpop. Ondertussen kloppen ook vrienden Clean Bandit en Gorgon City keihard aan de deur. Clean Bandit scoort zelfs een dikke nummer 1 hit in Engeland met Rather Be, en is bij ons komende week 3FM Megahit. "Het is allemaal één grote familie."

Zwarte boter

"Eigenlijk zijn we de Brit School van de underground", zegt Kesy Dryden, een enorm brede donkere jongen met een stevig Londens accent. In de Britse popmuziek is het tegenwoordig doodnormaal dat nieuwe popsterren afkomstig zijn van een opleiding, maar Dryden heeft gelijk: Rudimental lijkt wel een opleidingstraject op zich, met vier producers zonder bekende gezichten als talentspotters. Zanger John Newman werd bekend door die eerste hit van de groep. De vier ontdekten hem gewoon in een kroeg om de hoek, waar hij speelde met zijn akoestische gitaar. Ella Eyre, die zong op hun tweede hit Waiting All Night, wordt ook een grote toekomst toegedicht. "Ella is fantastisch, ze heeft ongelofelijk veel soul in haar sound" zegt Leon Rolle alias DJ Locksmith. "Op dit moment zoekt ze naar haar eigen stijl."

Nu neemt de band ook nog eens Gorgon City op sleeptouw, een houseduo dat getekend is bij hetzelfde label: Black Butter. Matt Robson-Scott van Gorgon City zegt: "Rudimental is een zeer belangrijke factor bij de belangrijkste ontwikkelingen in de Engelse popmuziek van het moment. Ze werken met veel mensen samen, en sommige van die mensen scoren vervolgens zelfs hits." Gorgon City bestaat uit twee twintigers die elkaar kennen van de dansvloer, Kye 'Foamo' Gibbon en Matt 'RackNRuin' Robson-Scott. "Hij draaide mijn platen, ik die van hem", zegt Kye Gibbon. "Ik ben dj vanaf mijn 21e. Matt en ik draaien allebei house, met invloeden uit drum 'n bass en 2 step. Die invloeden hoor je vooral terug in de baslijnen en in de ritmes. We werken momenteel aan ons debuutalbum, dat in juni uit moet komen. Black Butter is wat mij betreft het belangrijkste independent label dat Engeland dit moment rijk is. Ze hebben oor voor wat leeft, voor nieuwe sounds. Iedereen houdt nu in de gaten wat zij tekenen" Gorgon City speelde zelf een belangrijke rol bij het ontstaan van het label, aldus Robson-Scott. "Het label wordt gerund door Ollie, Henry en Joe. Met Ollie heb ik in het verleden vaak samengewerkt, Henry was mijn manager toen ik solo-artiest was. Ik heb ze aan elkaar voorgesteld, en toen hebben ze samen het label opgericht."
 

House met violen

"De eerste dag dat ik bij Black Butter over de vloer was, kwam net de videoclip van Rudimental's Feel The Love binnen op de mail", zegt Jack Patterson van Clean Bandit. "Ik had toen nog een hoop te leren over hoe de industrie werkt, maar ik wist meteen: dat is een hit." Nu heeft hij zelf de grootste hit van het moment te pakken in Engeland, met het nummer Rather Be. Al weken staat het opvallende liedje op nummer 1. Opvallend, omdat Clean Bandit elektronische popmuziek combineert met klassieke elementen. De groep bestaat uit de twee broers Jack en Luke die live toetsen en drums (met elektronische pads) spelen. Jack wil graag even gezegd hebben dat de twee broers Nederlandse roots hebben, met een oma uit Leiden, die een Brit aan de haak sloeg aan de universiteit van Southampton, maar dat terzijde. En er zijn de twee strijkers Grace Chatto en Milan Neil Amin-Smith. "Het begon toen ik in de studio ging klooien met opnames van het strijkkwartet van mijn vriendin, Grace. Dat pakte zo goed uit dat we vanaf 2009 zijn begonnen met optreden. We hadden onze eigen clubnacht in Cambridge, waar we ook andere elektronische acts uitnodigden. James Blake bijvoorbeeld, voordat hij doorbrak. Het grappige is dat Grace en Neil degenen zijn met verstand van elektronische muziek. Luke en ik komen uit de jazz en rock. Neil is ook de beste dj van de band. Ik zeker niet, ik kies altijd de verkeerde platen."

Ook Clean Bandit werkt op dit moment aan een debuutalbum, dat een maandje eerder uit moet komen dan dat van Gorgon City, namelijk in mei. De lat ligt hoog, want Clean Bandit wil bij elk nummer op de plaat een video opnemen. "We hebben er nu zeven, binnenkort schieten we de achtste. Het meest bijzonder was die voor Mozart's House, die we geschoten hebben in Moskou. Ik heb daar een tijdje gewoond met Grace. Ik heb architectuur gestudeerd en kreeg daar een baan als ontwerper. Toen de muziek hier echt begon te lopen, zijn we terug gekomen naar Engeland." Clean Bandit heeft een eigen sound te pakken. Een gevaarlijke sound, realiseert Jack zich. "Het wordt al snel een gimmick. Maar we gebruiken in elk geval geen bekende stukken van Mozart of Beethoven als basis, het zijn allemaal eigen composities."

De terugkeer van Klaxons

Rudimental heeft helemaal een originele sound te pakken. Hun sound is extreem gevarieerd en bevat allerlei ingrediënten. Drum 'n bass wordt vaak genoemd, maar er klinkt ook pop, rock, 2 step, house, en zeker in de vocalen r&b. "Onze collectieve favoriete plaat is The Miseducation Of Lauryn Hill", zegt DJ Locksmith. "Een plaat die zowel productioneel als vocaal invloed op ons heeft." Nog een opvallende invloed: p-funk. "We zijn laatst bij een optreden van George Clinton geweest", zegt Kesy Dryden. "Ik vond het geweldig. De vibe op het podium, de sensatie van een podium vol muzikanten, die allemaal belangrijk zijn en stuk voor stuk hun moment krijgen om naar voren te stappen, dat willen wij ook. Clinton regisseerde het proces, het was een ervaring. Bij Rudimental staan tien mensen op het podium. Naast ons vieren zijn dat drie vocalisten, die wisselend lead- en backing vocals zingen. We hebben bas, drums, gitaar, blazers. In Feel The Love zit halverwege ineens een trompetsolo die je er niet verwacht, plus een koor en een orgel. Het moet overweldigend en verrassend zijn."

Gorgon City is iets minder origineel, maar maakt wel het soort muziek waar Engeland (en de rest van Europa) momenteel hard op gaat: pakkende housetunes met vocalen. Hun belangrijkste wapenfeiten tot nu toe zijn Intentions (met Clean Bandit), Real (met zangeres Yasmin) en meest recent Ready For Your Love (met zanger MNEK). Een jaar of zes, zeven geleden zouden de twee waarschijnlijk een gitarist en een drummer gezocht hebben om een bandje te vormen, in de slipstream van Franz Ferdinand en Kaiser Chiefs. Maar het tij is al een tijdje gekeerd. Zeker na het succes van Disclosure en Rudimental is elektronische popmuziek helemaal hot in Engeland. Major labels proberen hun eigen sterren binnen te hengelen. De Gorgon City jongens werkten grappig genoeg onlangs met DE groep die de ommezwaai richting elektronische muziek inluidde: Klaxons. New Rave, noemden we hun amalgaam van rock met synths in 2007. Ze wonnen er de Mercury Prize mee, en daarna ging het helemaal mis, maar voor Gorgon City staat de groep nog steeds op een voetstuk. Samen produceerden ze de track There Is No Other Time.

In de studio met Ed Sheeran en The Game

"Onze manager vroeg of we wel eens aan een samenwerking met Klaxons gedacht hadden", zegt Matt 'RackNRuin' Robson-Scott. "Nee, dat hadden we niet, maar het klonk als een goed idee. We zijn de studio ingegaan zonder plannen, en kwamen er drie dagen later uit met een soort discotrack. Het begon nog met veel meer gitaren, maar die werden gaandeweg vervangen door synthesizers. Daarna voegden we laag voor laag aan percussie toe." Of There Is No Other Time de grote terugkeer van Klaxons wordt valt zeer te bezien, een sterk liedje is het niet. Wel is het interessant om te horen dat Klaxons nu het bandgeluid inruilt voor een volkomen elektronische insteek. En het zegt wel veel over het vertrouwen in Gorgon City dat het duo überhaupt voor deze klus gevraagd werd. Andere grote namen die bijdragen aan het project zijn onder meer Erol Alkan, Tom Rowlands van The Chemical Brothers en James Murphy van LCD Soundsystem.

Rudimental is intussen al bezig aan album nummer twee. Daarvoor is de groep alvast een opmerkelijke samenwerking aangegaan. DJ Locksmith: "We waren met Ed Sheeran in de studio in Los Angeles, toen hij gebeld werd door rapper The Game. Zomaar uit het niets. The Game vertelde Ed dat hij fan was van zijn muziek. Vervolgens hebben we drie dagen met elkaar in de studio gezeten. Maar we vinden het ook belangrijk om zelf nieuwe mensen te blijven ontdekken. Net zoals we het belangrijk vinden dat mensen begrijpen dat we geen singlesact zijn, maar een band met een positieve boodschap. We zijn een rudimental movement."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12