#SXSW14: Lena Dunham (Girls): "Mijn leven begon op SXSW."

Voor iedereen die zich afvraagt wat je op SXSW te zoeken hebt

Willem van Zeeland ,

De bewondering voor Lena Dunham is groot dezer dagen. Hoe kan het toch, zo'n 27-jarige vrouw die schrijver, regisseur en hoofdpersoon is van haar eigen tv-serie? Een serie inmiddels aan zijn derde seizoen bezig is en die met Breaking Bad en House Of Cards de absolute top is van wat je dezer dagen gezien moet hebben. En wat blijkt? Het begon allemaal op SXSW.

SXSW bestaat uit een filmfestival, een interactive festival en een muziekfestival. Ze hebben allemaal een eregast die de meest prestigieuze toespraak mag komen houden, de keynote speech. Bij Music is dat Lady Gaga, bij Interactive zijn het de Mythbusters en bij Film is het dus Lena Dunham. Zij nam de uitnodiging aan omdat ze wel eens wat terug wilde doen, na alles wat het festival voor haar heeft betekend. Ze maakt er een ode aan SXSW van en geeft meteen een mooie verklaring voor waarom creatieve geesten uit de hele wereld in Austin willen zijn, tijdens die week in maart.

Haar allereerste film, die nooit in roulatie is gegaan werd afgewezen voor SXSW. En dus besloot ze een nieuwe poging te wagen met een film over filmmakers die proberen hun film op SXSW te krijgen. Dat werd haar officiële debuutfilm Creative Nonfiction, die in premiere ging op SXSW 2009. De dag dat ze hoorde dat haar film geselecteerd was, omschrijft ze nu als de eerste dag van het leuke deel van haar leven. De trailer van Creative Nonfiction is vijf jaar later nog steeds maar 12.000 keer bekeken op het YouTube-kanaal van SXSW.

Op SXSW dronk ze bier, at ze taco's, ontmoette ze interessante mensen en kreeg ze zelfs een visitekaartje van een dj die daar seksuele bijbedoelingen bij gehad zou kunnen hebben. Het was voor haar een creatief paradijs en een sociaal paradijs. Maar het was ook een wake up call en dat is een element van SXSW dat je bijna niet kunt onderschatten. SXSW daagde haar uit om volgend jaar terug te keren op een hoger niveau, op vele fronten, maar vooral technisch. De eerste keer SXSW was geweldig, maar de volgende moest nog veel beter worden.

Dat lukte, want in 2010 stond ze er weer, met haar tweede film Tiny Furniture en daarmee won ze de award voor best narrative. Vervolgens gaf ze zich meteen over aan wat ook altijd heel belangrijk is op SXSW: de juiste follow-up. Ze ging meteen een week lang naar LA met haar award onder haar arm en had er de hele dag meetings waarbij ze het plan pitchte dat uiteindelijk zou leiden tot de serie Girls.  HBO hapte toe.

Dan volgt Lena's peptalk voor alle beginnende filmmakers en andere creatieven in de zaal, waarbij ze verschillende keren met name de vrouwen aanspreekt. Die tweede keer dat ze op SXSW was kreeg ze 5000 dollar van een angel investeerder. Dat moest ze delen met vier vrouwen en toch besloten ze onmiddellijk hun baan op te geven. Ze had geen plan, maar ze wist wel wat ze belangriijk vond in het leven. Mensen laten lachen en ze een goede tijd bezorgen, bijdragen aan positive change (vooral voor vrouwen), persoonlijke groei realiseren in je creativiteit en altijd nieuwsgierig en open blijven.

Haar motto is: Wacht niet op anderen, maar doe het zelf. Wees niet bang voor kritiek, want zolang je verhaal oprecht is zul je altijd boven die kritiek staan. Kritiek raakt je pas echt als je weet dat je onoprecht bent geweest. Ze krijgt groot applaus als ze de mannen in de zaal oproept om vrouwen eindelijk eens te gaan beoordelen op hun intelligentie in plaats van op hun uiterlijk. Dat gebeurt volgens haar nog steeds te weinig.

Lena Dunham laat goed zien waar SXSW om draait. Zij is nu een grootheid, maar ze blijkt al sinds het allereerste begin van haar carrière op SXSW rond te lopen. Dat is de magie van SXSW is en dat is waarom er ook dit jaar weer duizenden mensen naar Austin komen. Omdat ze hopen dat zij de nieuwe Lena Dunham zijn of omdat ze hopen hier de nieuwe Lena Dunham te ontdekken. Het zal een enkeling weer lukken en het zal voor velen een wake up call zijn om een jaar lang alles te geven in de hoop hier volgend jaar op een hoger niveau terug te keren.