#SXSW14 highlights 8: o.a. Broken Bells, Migos en The Mowgli's #SXSW14 highlights 8: o.a. Broken Bells, Migos en The Mowgli's

Zorgvuldige pop, Blitzkrieghiphop en meezingers

, Atze de Vrieze, Christiaan Walraven en Willem van Zeeland

#SXSW14 highlights 8: o.a. Broken Bells, Migos en The Mowgli's

Zorgvuldige pop, Blitzkrieghiphop en meezingers

Atze de Vrieze, Christiaan Walraven en Willem van Zeeland ,

SXSW 2014 wordt geregeerd door Blitzkrieg hiphopshows. Niet alleen grote sterren die te pas en te onpas hun gezicht laten zien, maar ook jong talent dat zich specialiseert in het platbranden van venues in amper een kwartier. Natuurlijk is er ook geduldige kwaliteitspop, zoals die van Broken Bells. Dat en meer in SXSW14 highlights 8.

Broken Bells
Antone's

Broken Bells, het samenwerkingsverband van Shins-zanger James Mercer met producer, drummer en bassist DangerMouse speelt een fancy show op SXSW. Ze treden aan voor een immense videowall op de party van sponsor Samsung. Hun nieuwe album is ten onrechte een beetje doodgeslagen in Nederland. Want wat een bijzondere act is het toch nog steeds. Popliedjes in de geest van Shins, ondersteund door een onderkoelde funky ritmetandem die zo nu en dan zelfs aan Chic doet denken. Want wat is die Danger Mouse een beest van een bassist zeg. Je kunt je met de muziek van Broken Bells al heel goed vermaken door alleen maar naar de basloopjes te luisteren. Maar je hoeft je daar zeker niet toe te beperken want ze schudden het ene mooie liedje na het andere uit hun mouw. Hoogtepunt is After The Disco en je kunt aan de reactie van het publiek horen dat dit nummer groot is op de Amerikaanse college radio stations. Mag dit alsnog ook een hit worden in Nederland? Ze hebben de liedjes en ze hebben de funk en daarmee zorgen ze voor een van de beste shows van SXSW 2014. Broken Bells is op 1 april te zien in de Melkweg in Amsterdam. (willem van zeeland)
 

Migos
Empire Garage

Wie de afgelopen maanden op hiphopfeesten is geweest heeft ze ongetwijfeld gehoord, de hits van Migos, want om de teksten van de 3 rappers uit Atlanta kan niemand heen. Veel meer dan het woord Versace wordt op het eerste gehoor in hun gelijknamige hit niet geroepen en in hun andere prijsnummer Hannah Montana is het niet veel anders. Nee, Migos gaat niet voor de diepgaande teksten, maar is een hiphopgroep die puur voor het effect gaat. En wat is dat effect groot. Als een tornado razen ze door de garage waar A-Trak's label Fool's Gold een labelavond houdt en laten ze geen spaander heel. Twintig minuten knallen en dan even snel weer weg als ze waren gekomen. (christiaan walraven)

The Mowgli's
Holy Mountain

The Mowgli's is een band die de meningen doet splijten. Hun uiterst vrolijke popliedjes met oehoe-refreintjes houden het midden tussen de uptempo nummers van de soundtrack van Grease en de popliedjes van Of Monsters And Men. Hun single San Francisco is een instant hit en in hun set zitten nog een paar nummers waar de popradiostations niet omheen zullen kunnen. Hun hele uitstraling op het podium komt wat geforceerd blij over en op inhoud is de band niet te betrappen, maar wanneer je het publiek zo enthousiast laat meedoen met de neurie-refreintjes, kan het haast niet anders dat de festivalweides aan je voeten komen te liggen. (christiaan walraven)
 

Travi$ Scott
Fader Fort

De zaterdagavond in Fader Fort wordt traditioneel afgesloten door grote hiphopnamen, en de lokale scene is bereid daar uren voor in de rij te staan. Zeker ook voor Travi$ Scott, afkomstig uit Houston Texas. Hij wint het thuispubliek met speels gemak en keiharde beats voor zich. Travi$ Scott houdt zich minder bezig met daadwerkelijk rappen dan met het opjutten van zijn publiek, maar daar gaat het bij dit type hiphop ook om. Verwacht geen complexe levenswijsheden, maar opwindende 'turn-up' tunes. Upper Echelon is zijn hit hier, en die buit hij maximaal uit, minutenlang. Zo wordt het publiek gespleten, gaat Scott er helemaal doorheen, om ze vervolgens natuurlijk in de drop helemaal los te laten gaan. Kort maar krachtig, net als Migos een dag eerder (zie hierboven). SXSW 2014 wordt gereageerd door dit soort Blitzkrieghiphop. Erin, knallen en weg. En als er voortijdig een einde aan komt omdat de brandweer ingrijpt, is dat alleen maar goed. Tyler The Creator maakte het bont door fans die er niet in konden op te roepen het hek te bestormen, A$AP Mob zag een show afgeblazen worden voor hun grote man A$AP Rocky goed en wel op het podium stond, Travi$ Scott maakt in dit geval zijn twintig minuten vol, maar er zijn ongetwijfeld mensen bij met kleerscheuren. (atze de vrieze)

Gemini Club
Karma Lounge

De jonge band Gemini Club uit Chicago heeft nog een hoop te winnen op SXSW. Hun tweede album is net uit en met een sound die wat weg heeft van een meer elektronische versie van Two Door Cinema Club geven ze een prima showcase. Een paar technische mankementjes irriteren de zanger enorm, maar het publiek heeft meer last van zijn gevloek dan van de problemen op het podium. Het klinkt als een klok en de singles By Surprise en Sparklers worden met enthousiasme ontvangen. (christiaan walraven)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12