Metallica-fan Emile Roemer adviseert James Hetfield geen reclame voor berenjacht te maken

SP-leider neemt afstand gedachtegoed frontman en wil Seek and Destroy horen in Landgraaf

Ingmar Griffioen ,

Emile Roemer is Metallica-fan van het eerste uur; de SP-leider was present bij de eerste Nederlandse show in februari 1984, in de IJsselhal in Zwolle. Geconfronteerd met de voorliefde voor de berenjacht van frontman James Hetfield doet Roemer toch een stapje terug. "Ik hou van zijn muziek, maar niet van zijn mening. Dat zou betekenen dat je het geweld aanmoedigt, wat alleen maar tot meer ongelukken en ellende leidt. Amerika is daar een heel goed voorbeeld van: hoe meer mensen wapens hebben, hoe meer ongelukken en hoe harder de strijd gaat." De show afgelasten zoals sommige Engelsen graag voor Glastonbury willen, vindt hij te ver gaan en over een verzoekje hoeft Roemer niet lang na te denken: Seek and Destroy.

James Hetfield kwam recent in opspraak na de aankondiging dat hij een 8-delige serie (The Hunt) over de jacht op de bruine beer in Alaska gaat inspreken. Dierenrechtenactivisten reageerden furieus en eisten onder meer dat Metallica van de Glastonbury-bill verwijderd wordt. De Facebook-petitie Remove Metallica from GlastonburyFestival for their support of Bear Hunting vergaarde (sinds 25 mei) 19.000 likes. Roemer wil het als fan geen deceptie noemen, maar begrijpt de commotie wel. "Van dit soort hobby's word ik ook niet echt vrolijk, maar een heel concert af te gelasten zou ik niet doen. Als hij dit daadwerkelijk gaat doen, adviseer ik hem daar heel snel mee te stoppen."

Seek and Destroy

Roemer zag Metallica Seek and Destroy al meerdere keren uitvoeren, onder meer in het Schalke '04 stadion in Gelsenkirchen en opPinkpop 2008. "Het is echt zo'n geweldig live-nummer. Lars Ulrich speelt het hele nummer met het publiek, het is voor veel Metallica-fans van hun beste cd (debuutplaat Kill 'Em All, red.) en een nummer dat je live van voor naar achteren meedoet."