De Pinkpop Rough Guide to Metal

Gids door het metalfestival op de Pinkpop maandag

Ingmar Griffioen ,

Open air metalfestivals en Nederland; het leek lange tijd geen goed huwelijk. Dynamo Open Air, Fields Of Rock en Waldrock legden het loodje en Sonisphere kwam nooit echt van de grond. Toch is Fortarock nu tot de buitencategorie doorgegroeid en gaat Pinkpop zelfs zwaar aan de metalen. Zoals Mojo-programmeur Rob Trommelen tegenover 3voor12 al toegaf, herbergt de maandag zelfs een heus mini metalfestival. Een dat zo sterk geprogrammeerd is dat Fortarock (31 mei) dat voelt in de ticketverkoop. Vrijwel al die metalacts staan op de Mainstage, met grootverdiener Metallica als afsluiter. Maar welke bands moet je absoluut zien en wat is eigenlijk de verdienste van een Mastodon of Ghost? 3voor12 presenteert de Pinkpop Rough Guide to Metal.

NPO DOC themaweek: Ruwe bolsters uit de metalscene, 24 t/m 30 mei
Metal staat in Nederland deze weken toch al in het middelpunt, want NPO Doc trekt er een hele themaweek voor uit: met documentaires als 'Metallica: Some kind of monster' en 'Lemmy' over de iconische Motörhead-frontman. De themaweek 'Ruwe bolsters uit de metalscene' is te zien van 24 t/m 30 mei. Die data zijn niet toevallig gekozen, want op zaterdag 31 mei staan Iron Maiden, Slayer, Anthrax, Dimmu Borgir en vele anderen op Fortarock XL in het Nijmeegse Goffertpark. Aan de vooravond (30 mei) wordt in Doornroosje Buma Rocks! gehouden, een internationaal conferentie- en showcasefestival voor de hardere muziek. Op Pinkpop begint de metal op zaterdag 7 juni met Epica, een van Nederlands meest succesvolle exponenten van de female fronted symfonische metal. Een Limburgse band die tot in Zuid-Amerika volle arena's trekt en op hun lange Europese tournee ook Landgraaf aandoet. Daarover later meer.

De Pinkpop Rough Guide to Metal speelt zich volledig op maandag af, is chronologisch geordend en begint dus even na het middaguur bij Mastodon!

Aftrap: Mastodon
Maandag 9 juni - Mainstage
12:40 - 13:40


Wie, wat, waar?
Mastodon uit Atlanta, Georgia. Opgericht nadat drummer Brann Dailor en gitarist Bill Kelliher bassist Troy Sanders and zanger-gitarist Brent Hinds in 2000 bij een High on Fire show tegenkwamen.

Wat spelen ze?
Extreme, veelzijdige, maar vooral krachtige metal. Door veertien jaren heen en vooral door keihard werken uitgegroeid tot sludge- en progmetal-gigant.

Claim to fame
Mastodon ontving veel lof voor het album Crack The Skye, waarna supports voor Metallica, steeds grotere tours en zelfs de David Letterman show volgden. Niet gek voor een band die complexe metal met hardcore (sludge) speelt. De band wist twee grammy nominaties niet te verzilveren, maar legde beslag op diverse Kerrang! en Metal Hammer Golden Gods Awards.

Waarom moet je de band nu gaan zien?
Mastodon mag dan ondanks de prognoses na Crack The Skye nooit doorgebroken zijn naar de headliner-categorie, de band speelt wel met die allure. Drummer Brann Dailor is een absolute baas en met vijf albums op zak hadden ze op Pinkpop 2012 al een beresterke setlist. Nu wordt die aangevuld met materiaal van het 24 juni verschijnende Once More 'Round the Sun. Verser van de pers krijg je ze niet. Check vast High Road.

Halte 2: Ghost
Maandag 9 juni - Brand Bier Stage
13:40 - 14:40


Wie, wat, waar?
Even een uitstapje naar de tent voor Ghost (voor de VS geschreven als Ghost B.C.). Naar verluidt in 2006 in het Zweedse Linköping opgericht toen de leden (alleen bekend als Nameless Ghouls) in een andere band zaten en een riff speelden die zou uitgroeien tot het anthemische Stand By Him.

Wat spelen ze?
Zeer theatrale heavy metal en rock, en dan doelen we vooral op frontman Papa Emeritus II, die oogt als een bizarre kruising tussen Sinterklaas, de Paus en magere hein. Het geheimzinnige Ghost was aanvankelijk meer doom en duisterder getint, maar is er sinds we de band in 2011 op Roadburn zagen alleen maar toegankelijk op geworden. Ook wel getypeerd als kind uit een huwelijk van King Diamond en Blue Oyster Cult.

Claim to fame
Toch de mijter, de mantel, de gezichtsbeschildering en hele verkleedpartijen waarmee Ghost een verrassend breed publiek heeft weten te bereiken.

Waarom moet je het nu gaan zien?
Omdat Ghost toch wel om heel wat meer gaat dan alleen drama en uiterlijk vertoon. Papa Emeritus en zijn Nameless Ghouls zetten een verdacht duister feestje neer in die tent en zijn daarmee met Metallica de enige gitaaract die je niet in daglicht hoeft te ondergaan.

Halte 3: Rob Zombie
Maandag 9 juni - Mainstage
14:40 - 15:40


Wie, wat, waar?

Terug de weide op voor Amerikaan Rob Zombie, aka Robert Bartleh Cummings, wiens uitgebreide cv naast filmproducer en regisseur ook oprichter van 80ies/90ies heavy metalband White Zombie vermeldt. Nadat die laatste in 1998 uiteenviel, startte Rob (verantwoordelijk voor zang, teksten, videoclips en het artwork) meteen door. Hetzelfde jaar verscheen zijn solodebuut Hellbilly Deluxe.

Wat spelen ze?
Meer theatraal geweld! Horrormetal of schockrock; oftewel heavy industriële metal en rock.

Claim to fame
Met drie hits, een plek in de top 5 van de Billboard 200 en ruim 3 miljoen verkochte exemplaren was debuutalbum Hellbilly Deluxe direct goed voor Robs grootste succes. Dat geldt ook de ontvangst door de pers.

Waarom moet je het nu gaan zien?
Rob Zombie doorspekt zijn teksten met horror- en science fiction-motieven. Bovendien schreef en regisseerde hij diverse horrorfilms (waaronder House of 1000 Corpses en remakes van Halloween) en dat zie je dubbel en dwars terug in zijn gereputeerd theatrale shows. Vorig jaar verscheen Venemous Rat Regeneration Vendor, inmiddels werkt Rob aan zijn zesde studio-album als solo-artiest.

Hoe dat eruit kan zien? Check Superbeast op Download Festival 2011:

Halte 4: Biffy Clyro
Maandag 9 juni - Mainstage
16:40 - 17:40


Wie, wat, waar?
Schotse rockband. De harde kern van Biffy Clyro kwam in 1995 al bijeen in Kilmarnock, even zuidwestelijk onder Glasgow. Zanger-gitarist Simon Neil en de tweeling Ben (drums) en James Johnston (bas) spelen zich al negentien jaar een slag in de rondte en daarmee geven we meteen een van hun geheimen weg: hechte, superstrakke liveshows.

Wat spelen ze?
Ze begonnen als experimentele rockers, waren heel heet als post-hardcore act en zijn doorgegroeid naar stadionrockgroep met heavy metal en prog-invloeden. Een band met grote pop-ambities, maar wel eentje die dat heel puur, heavy en met complexe muziek uitvoert.

Claim to fame
Vierde album Puzzle zorgde in 2007 voor de mainstream doorbraak, waarna in het Verenigd Koninkrijk de grote festivalslots klaar lagen. Aan deze kant van het kanaal zorgde Opposites (2012) voor de definitieve doorbraak, maar blijven ze vooralsnog een maatje kleiner (dan Download hoofdpodium).

Waarom moet je het nu gaan zien?

We zeiden het al: met 19 jaar speelervaring kunnen ze met een arm op de rug nog een akelig strakke set neerzetten. Er zit nog genoeg gif in om de routineuze valkuilen te vermijden; zeker nadat de privé-problemen van Ben Johnston bijna roet in het eten gooiden, is de band nog hechter. Live wordt het trio bovendien versterkt met de gitarist en toetsenist van de evenzeer grootse en Schotse band Oceansize.

Halte 5: Avenged Sevenfold
Maandag 9 juni - Mainstage
18:40 - 19:40


Wie, wat, waar?
Avenged Sevenfold (ook wel A7X) is een Californische metalband die al in 1999 van de Amerikaanse grond kwam. En grote tragiek doormaakte toen drummer James 'The Rev' Sullivan in 2009 overleed, maar Mike Portnoy (bekend van Dream Theater) schoot te hulp achter de drumkit.

Wat spelen ze?
Heavy metal met emo-zang: vroege metalcore. Later meer (heavy) metal.

Claim to fame
Vijfde album Nightmare en opvolger Hail to the King kwamen op #1 binnen in de US Billboard Album 200. Ook de UK, Ierse, Finse, Braziliaanse en Canadese hitlijsten werden getopt door die laatste langspeler. En dan ben je als metalband groot, heel groot.

Waarom moet je het nu gaan zien?
Omdat ze nog beter zijn dan in 2011 (zie onder). En openen voor Metallica is ze wel toevertrouwd, daar deden ze in 2009 op Sonisphere Engeland al ervaring mee op. Daarnaast heeft zanger M. Shadows een ongelofelijke berestrot en de band herbergt instrumentaal behoorlijk wat vuurkracht, en anders hebben ze nog een berg pyrotechnici achter de hand waar vermoedelijk alleen Metallica overheen gaat.

Eindstation: Metallica
Maandag 9 juni - Mainstage
20:40 - 22:30


Wie, wat, waar?
Ehm serieus? Metallica dus, een van de succesvolste metalbands ook en seeking and destroying since the early 80ies. Althans James Hetfield, Lars Ulrich en Kirk Hammett dan.

Wat spelen ze?
METALlica. Thrash en heavy metal en hardrock.

Claim to fame

Napster downen. Vele albums vol spelen en die gingen ook nog eens ruim 100 miljoen keer over de toonbank.

Waarom moet je het nu gaan zien?
Metallica niet gaan zien is net zoiets als op je huwelijksnacht achter de gokkast blijven zitten, terwijl je eega wegkwijnt. Afgezien van het feit dat de headliner op Pinkpop niet te vermijden is, moet je deze oerband een keer live gezien hebben. De band staat 33 jaar na oprichting nog fier overeind. Hun credo voor Landgraaf is daarbij: de fans staan voorop, en 'nothing else matters'. Een verzoekjesshow dus met ook alle liedjes die jij wil horen. Ook omdat je er in 2008 in Landgraaf en al die andere keren echt niet bij was.

Nog een reden:

Pinkpop 'Metalmaandag' op 7 juni, 3voor12 doet alle dagen verslag. NPO Doc themaweek 'Ruwe bolsters uit de metalscene' van zaterdag 24 tot en met vrijdag 30 mei. Meer informatie vind je hier.