#MM14: zoveel meer dan alleen muziek #MM14: zoveel meer dan alleen muziek

Laat je rondleiden, zoek je wederhelft en kies: menselijk of plastic?

, Tekst: Willemijn de Koning Foto's: Felix den Adel

#MM14: zoveel meer dan alleen muziek

Laat je rondleiden, zoek je wederhelft en kies: menselijk of plastic?

Tekst: Willemijn de Koning Foto's: Felix den Adel ,

Als de Rotterdammers op vrijdagmiddag 4 april hun computer op het werk uitzetten, wordt in hotel Nhow het startsein gegeven voor Motel Mozaique. Dit festival, dat voor de 14e keer plaats vindt, speelt zich af op diverse locaties in het centrum van Rotterdam. Motel Mozaique schotelt het publiek bekende en minder bekende muzikanten voor, van Daryll-Ann tot Angel Olsen tot Sevdaliza. Maar het festival biedt meer: ook is Rotterdam voor twee dagen de thuishaven van theater en kunst.

Opening

Het festival gaat van start met de 3voor12 sessies die het hele festival door gepland staan. Op vrijdag zijn deze in het Nhow hotel, dat vanaf de eerste sessie al goed gevuld is met divers publiek. Van muzikanten tot bezoekers tot mensen die werkzaam zijn in de Rotterdamse kunst en cultuur - ze zijn er allemaal. Na de eerste 3voor12 sessie stapt artistiek directeur Harry het podium op om het festival officieel te openen. Omdat hij beter is in goede muziek regelen dan een speech houden, duurt het niet lang. Toch weet hij het festival goed te beschrijven en de juiste mensen te bedanken; daar gaat het om. Motel Mozaique is bij deze geopend en Quilt start met de tweede 3voor12 sessie om dit heuglijke feit te vieren.

Vrijdag

Op het Schouwburgplein is intussen de tweede band op het zogeheten Plaza Mozaique gestart. Op dit plein, dat ingedeeld is als een barbecueplek, speelt The Sweet Release of Death voor een handje vol mensen. De avond is nog niet eens begonnen, dus veel publiek loopt er nog niet rond. Toch is de sfeer gemoedelijk. Het publiek dat er al wel is, is redelijk divers. Alhoewel jong en oud, hetero en homoseksueel door elkaar lopen, is er één overeenkomst: iedereen is muziek- of kunstliefhebber, en dat is waar het om gaat. Vooral voor de laatste is plek gemaakt op Plaza Mozaique. Naast het drinken van een lekker biertje (of een vies wijntje), genieten van de muziek die er gespeeld wordt of het verorberen van een heerlijke hamburger of pizza, is er ook veel kunstzinnigs te doen.

Zo kun je je eigen handpop aankleden met kleding, brillen en zelfs een snor. Ook kun je je laten fotograferen in een vogelnest op mensenformaat. Plaatsnemen in een kunstzinnige berenvachtstoel is ook een optie. Wat dacht je van je hersens laten kraken voor een popfoto quiz van Pinguïn radio? Voor de kunstzinnige onder ons is een bezoekje aan Lily en Elise een aanrader. Zij stellen je de vraag of de wereld nog echt is, of van plastic. Deze kun je beantwoorden door op de plastic- of de tietenstoel plaats te nemen. En als je nog een wederhelft zoekt voor op het festival, is de 'Catch and Match' tafel een goede tip. Hier word je ondervraagt door ware love experts en misschien vind jij zo wel een Motel Mozaique (of meer) buddy. Kun je samen fijn zelfgebakken cakepops halen, kijken naar dansende roze wezens op het plein en een tour doen door het muzikale, lekkere of kunstzinnige Rotterdam.

Omdat het weer het deze vrijdag een beetje laat afweten, wordt het bruisende Plaza Motel Mozaique niet veel drukker. De nieuwsgierige Rotterdammers die toch later nog een kijkje komen nemen, zoeken snel hun toevlucht naar binnen, in een van de vele podia. En zo lukt het Motel Mozaique toch om een redelijk grote groep Rotterdammers te vermaken met muziek, eten, kunst en vooral veel gezelligheid.

Zaterdag

Op de tweede dag van het festival wordt de Motel Mozaique bezoeker blij verrast door het weer. Er waren wat wolken en zelfs wat regen voorspeld, maar toch kwam de zon goed tevoorschijn. Dit resulteert in een vol Schouwburgplein, waar het Plaza Mozaique plaatsvindt. Dit muzikale maar vooral kunstzinnige en theatrale plein is vandaag nog kunstzinniger, muzikaler en theatraler dan de dag ervoor. In de grote tent klinkt muziek, afkomstig van de 3voor12 luistersessies die vandaag van het Nhow naar hier zijn verplaatst. Het plein zit vol met publiek dat geniet van een hapje en een drankje.

Vandaag zijn er nog meer Willem de Kooning studenten die leuke projecten voor ons in petto hebben. Zo zijn er twee dames die je uitdagen om op basis van de muziek die je hoort en wat je voelt, je eigen karakter te schilderen. Omdat je dit geblinddoekt moet doen, durven niet veel mensen het aan. Maar aan het einde van de middag staan er toch heel wat schilderijtjes met geklieder dat de karakters van de bezoekers moet voorstellen. Een rekje met T-shirts heeft vandaag een betere plek opgezocht waardoor je er niet meer omheen kunt. De shirtjes vertellen je in verschillende talen dat je vooral moet genieten. Met daarbij een plaatje van een object dat in de bijbehorende cultuur van de taal vaak verboden is, zoals een neusspray in Japan en nagellak (bij een wassing) in Saoedi-Arabië. Je kunt het natuurlijk ook bij Nederland houden, en dan voornamelijk Rotterdam. Daar heeft Motel Mozaique gidsentours voor geregeld. Gidsen nemen je mee de stad in en laten ieder hun favoriete kant van de stad zien.

Zo leer je op deze zaterdag ook weer genoeg bij over de stad, de cultuur en jezelf. En vooral over het effect van het weer op de Nederlander: want hoe meer zon, hoe leuker iedereen een festival vindt. Proost!
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12