#MM14 Moddi: Van Noorse stilte naar Rotterdamse rust #MM14 Moddi: Van Noorse stilte naar Rotterdamse rust

Aandoenlijke Noorse singer-songwriter pakt De Gouvernestraat in

, Tekst: Klaas Bakker Foto's: Marcel van Leeuwen

#MM14 Moddi: Van Noorse stilte naar Rotterdamse rust

Aandoenlijke Noorse singer-songwriter pakt De Gouvernestraat in

Tekst: Klaas Bakker Foto's: Marcel van Leeuwen ,

Bij aanvang lijkt er een hobbitachtig mannetje het podium op te komen dat met blij enthousiasme zijn publiek begroet. Gaan we hier de soundtrack van die grootse weidse films van Peter Jackson tegemoet? Allerminst, het is de folksound van Moddi die ons zal gaan verwarmen.

HET CONCERT:
Moddi, De Gouvernestraat 1, vrijdag 4 april 2014.

DE ACT:
Pal Moddi Knutsen is afkomstig uit Noorwegen en is eigenaardig zoals je ze (ook dit weekend) wel vaker ziet uit die omstreken. Het verwarde haar en de blote voeten waarmee hij vandaag op de planken staat in De Gouvernestraat zijn daar kleine voorbeelden van. De singer-songwriter maakt hartverwarmende liedjes vanuit Noorse folktraditie.

HET NUMMER:
Moddi eindigt zijn set met zijn beste liedje, House By The Sea. Het is het liedje dat het grootste applaus krijgt en na afloop het meest blijft hangen.

HET MOMENT:
Vandaag staat Moddi samen met celliste Katrine Schiøtt op de planken en het spijt hem dat hij de rest van zijn band, ‘het hele orkest’ thuis moest laten. In zijn onverzettelijke optimisme noemt hij zijn huidige bezetting ‘the power of creativity’, waarna met zijn blote voeten stampend het begin inzet van Rubbles. Het maakt de schattige Noor nog net even wat aandoenlijker.

HET PUBLIEK:
Halverwege zijn set legt Moddi uit dat hij, sinds hij geland is, alleen maar gewaarschuwd is voor het ‘Hollandse publiek’. “They come to your concerts, go to the bar and order three beers, rave to the front of the stage and talk the whole time.” Iedere waarschuwing weerlegt hij met een beetje bluf: “Well, not my audience.” De Noor staat er uiteindelijk op het podium ook versteld van hoe stil het publiek is en iedereen hem de volle aandacht geeft. Met innemende verbazing complimenteert hij het publiek later nog een keer: “It’s like I’m playing in a library”. Wanhopen hoeft Moddi niet, hij heeft het helemaal zelf afgedwongen.

HET OORDEEL:
Moddi veroverde het afgelopen jaar al beetje bij beetje kleine stukjes van Nederland met optredens op Into The Great Wide Open en in bijzondere zalen als de Paradijskerk, praktisch om de hoek van de zaal waar hij vanavond speelt. “It’s a wonderful venue, I definitely want to go back to that place. Well not now, but you understand me.” Vanavond in de Gouvernstraat was niet minder bijzonder en de de Noor zal de bezoekers van Motel Mozaique in zijn verovering absoluut hebben meegenomen.

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12