Lowlands 2014: Snoop Dogg versnijdt zijn hasj met hondenpoep…

…maar laat gelukkig de Lion in zijn hemdje staan

door Timo Pisart, foto's Tim van Veen ,

'Gimme that tree!' Legendarisch moment van Lowlands 2009, bij Snoop Dogg op de zondagmiddag in de Alpha. Plotsklaps dook daar boven de hoofden van het publiek een gigantische wietplant op, en vanzelfsprekend moest en zou die uiteindelijk bij Doggydogg belanden. Zo legendarisch is het vijf jaar later niet, maar Snoop is op tijd, goed bij stem én speelt zijn hits. Niets te klagen, toch?

HET CONCERT:

Snoop Dogg aka Snoop Lion, Lowlands Alpha, zondag 17 augustus 2014

DE ACT:

Dat was even spannend. Snoop liet zich dit jaar door Lowlands aankondigen onder zijn alter ego Snoop Lion, waarmee hij vorig jaar een behoorlijk drakerige reggaeplaat maakte waar we niet collectief op zaten te wachten. Gelukkig, na openingstrack 'Here Comes The King' laat hij de leeuw in zijn hemdje staan en snoept Snoop uitgebreid uit zijn gehele oeuvre. En dat is nogal wat. Doggydogg doet al sinds 1992 zijn g-thang, en al zijn krakers komen voorbij: van oudjes 'Tha Shiznit' en 'Nuthin' But A G Thang' tot de tenenkrommende EDM-stampers 'California Gurls' (Katy Perry) en 'Wet' (geproduceerd door David Guetta). En dat met een snelheid waar FeestDJRuud nog een puntje aan kan zuigen, geen track duurt langer dan twee minuten en in een klein uurtje komen er 24 voorbij.

HET NUMMER:

Hoogtepunt van de set is de drietrapsraket 'Jump Around' (inderdaad, van House of Pain, waarop de Alpha in een pavlovreactie meespringt), 'Drop It Like It's Hot' en 'What's My Name'. En er hoeft geen misverstand over te bestaan: vandaag noemen we 'm geen Lion, geen Zilla, maar verdomme gewoon Snoop Dogg.

HET MOMENT:

En wat is de trademark van Snoop Dogg? Jointjes blowen, natuurlijk. Zijn Instagram staat er vol mee, hij komt het podium al op met een feestkanon van een jonko en rookt als een stonede vulkaan, vooral op 'Let's Get High'.

OOK OPMERKELIJK:

Op tweederde van de set doet Snoop twee shoutouts naar overleden grootheden: 2Pac komt er goed vanaf met '2 Of America's Most Wanted', de vertolking van 'Hypnotize' (van The Notorious B.I.G.) is met een overdaad aan misthoornen gewoon erbarmelijk. Ook opmerkelijk: hadden we al gezegd dat er een beer van 'n vent op het podium staat met een groot pluizig hondenmasker op?

HET PUBLIEK:

De Alpha puilt uit zoals hij dit weekend wel vaker doet, en Snoop bereikt de hele tent. Dat zijn zowel de oldschool hiphopliefhebbers die '2 of America's Most Wanted' woord voor woord kunnen meerappen, als de kids die alleen dat ene hitje van Bruno Mars met Snoop en Wiz Khalifa kennen van het gemiddelde feestcafé, of die track andere met Jason Derulo. We zien geen echte wietplanten in het publiek, slechts een kartonnen knutselvariant. Terwijl de moeders de oren van hun kinderen bedekken, krijgen ze zelf stiekem wel zin in een jointje.

HET OORDEEL:

Iedereen kwam aan zijn trekken in deze vermakelijke set die wel erg stoelde op hitjes knallen. Natuurlijk, dit liever dan een vermoeiende Snoop Lion-set, en waar hij zijn publiek met clubshows gerust uren op zich laat wachten, was hij vandaag keurig op tijd. Maar met een piepkleine begeleidingsband, flinterdun geluid en plat effectbejag spatte de show niet van het podium. Ja, Snoop voelde vandaag eerder als de straatdealer die zijn hasj heeft versneden met hondenpoep dan de kwaliteitsdealer van top notch Purple Haze. Terwijl we juist zo'n zin hadden om knetterstoned te worden.

DE FOTO: