Lowlands 2014: Die Antwoord stilt de hakkuh-honger

Voor je zondagse portie Fok You In The Ass

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Op de social media was de grote hit gisteren Always Hardkoor, de vrolijke singalong ode aan de nineties rave. De act die daar vandaag het meest in de buurt komt, is het Zuid-Afrikaanse Die Antwoord: underground rap op rave beats. En ja hoor, het staat behoorlijk vol weer in de Alpha met beathongerige jongeren.

HET CONCERT:

Die Antwoord, Lowlands Alpha, zondag 17 augustus 2014

DE ACT:

Die Antwoord is een rap-rave act uit Kaapstad, die in 2009 doorbrak met het gratis op het internet weggeven album $O$. Ze baseren zich op de trashy Zuid-Afrikaanse zef-cultuur. Dit jaar brachten ze hun derde album Donker Mag uit.

HET NUMMER:

De laatste single 'Pitbull Terrier' ging best vet qua publieksreactie, maar de oude hit 'I Fink U Freeky' was het toppunt.

HET MOMENT:

Halverwege de set komt er een professionele twerkster ten tonele. De Fok-count in de teksten van Die Antwoord ligt dan al ruim boven de honderd. Maar dat twerken is duizend maal sexier dan al dat gefok.

HET PUBLIEK:

Scandeert niet zo graag 'Fuck The Rules' mee, maar gaat wel los op een ravebeat.

HET OORDEEL:

Je kunt op verschillende manieren naar dit optreden kijken. Dat de opkomst toch lang niet slecht is voor een aandachtshoer met een piepstem, een rapper met de woordenschat van een vierjarige en een dj met een verouderde platencollectie. Dat klinkt flauw, maar de hype is een beetje over. Er valt niet meer te shockeren, en de ironische fase in de kunst is ook voorbij. Wat over blijft is een beathongerig publiek dat het nihilisme van de act op tekstueel en muzikaal vlak aangrijpt voor hun eigen hedonistische zelfbevlekking. Gaan met die banaan, geef ons je show, en het enige wat telt is de eigen beleving. Die Antwoord doet flink hun best, maar uiteindelijk verliezen ze het in levenden lijve van de kunstzinnige graphics en museumwaardige clips van Roger Ballen van hun gesublimeerde alterego's, die boven hen geprojecteerd worden. Best zielig. Maar het publiek zal dat worst wezen. Het danst door tot de beats op zijn.

DE FOTO: