Lowlands 2014 clipprimeur: Orgaanklap "vindt het tof als mooie meisjes vieze dingen eten" Lowlands 2014 clipprimeur: Orgaanklap "vindt het tof als mooie meisjes vieze dingen eten"

Francoise gaat over een bekoorlijke dame met kaassoufflé in de ondergrondse

, Ingmar Griffioen

Lowlands 2014 clipprimeur: Orgaanklap "vindt het tof als mooie meisjes vieze dingen eten"

Francoise gaat over een bekoorlijke dame met kaassoufflé in de ondergrondse

Ingmar Griffioen ,

"Ik zag een keer een meisje in de metro staan met een kaassoufflé", onthult Tom Eysink Smeets. Zie daar de inspiratie voor de hagelnieuwe clip Francoise van Nederpunk-sensatie Orgaanklap. Smeets, beter bekend als frontman Jeff Tropicana, is vandaag jarig, maar maakt graag even tijd om wat diepgaande filosofieën te declameren. "Ik ben dol op meisjes die van snackvoedsel houden. Binnen dat assortiment is de kaassoufflé toch het gezonde alternatief, ik ben altijd trots als ik niet voor de Mexicano ben gegaan." Orgaanklap opent op Lowlands de zondag in de X-Ray.

Opvallende boeking op Lowlands: de Nederpunkers van Orgaanklap, die in de X-Ray voor net zo'n feestje/puinzooi moeten kunnen zorgen als voorgangers John Coffey of traumahelikopter. Debuutalbum Kwarktassen kwam 9 mei uit bij Suburban en staat vol pornohumor als M'n Hand, Komen Is Stoer, Vaginatan en Ik Mis Je. Na Indie Pop Rock Song en Ik Mis Je leveren ze nu de derde spraakmakende clip op rij af. Maar dan voor een liefdesliedje. Over Francoise, een bekoorlijke dame die snackt in de ondergrondse.

Tropicana, die live gek genoeg geen Hawaii blouse draagt ("in het dagelijkse leven wel"), legt uit: "Die kaassoufflé was deels de attractie. Ik vind het tof als mooie meisjes vieze dingen eten. Vroeger vond ik fotomodellen altijd lekker om naar te kijken, nu denk ik: 'Je bent vast hartstikke ongezellig.'" Dan heeft de Noord-Hollander dus liever een vrouw die van snackvoedsel houdt.

Gezien de metro-teksten werpt de vraag zich op of Smeets ook inspiratie vond in het geweldige Man In De Metro van cult-Rotterdammer Hausmagger. "Nee dat is onbewust. Maar we vinden het niet erg om vergeleken te worden met Hausmagger, dat vinden we hartstikke leuk eigenlijk." Maar eh: een liefdesliedje? Van Orgaanklap?! "Ik heb al veel dingen geschreven over de liefde en over m'n vriendin, daar gaat deze ook over. Ik had dit deuntje al jaren liggen van toen ik nog dingen met kleinkunst deed. Live doen we 'm niet, want dan kakt het ontzettend in en we willen gewoon een half uur energie pompen. Op plaat werkt het lekker, dan kun je de volgende zes liedjes weer aan. Het is ook leuk om een keer minder serieus over liefde te denken. Bij rustige liefdesliedjes in het Nederlands verval je al gauw in de Nick en Simon categorie. Niks mis mee want dat luister ik ook, maar dit klonk op een rare manier verfrissend."

Hoe gaat ie verder, met de Kwarktassen en zo?
"Hij gaat naar verwachting: de plaat vliegt niet over de toonbank, maar ligt waar die moet liggen en komt bij de mensen. Het is ons eerste album en al supertof dat mensen 'm kochten en er positief op reageren. Wij hebben onszelf altijd onderschat. We scoren geen platina, maar hij gaat gewoon goed onder de doelgroep."

Doelgroep?
"Ja, er begint een doelgroep te ontstaan. Met enerzijds alternatieve tieners die het leuk vinden om zich tegen hun ouders af te zetten, maar ook die-hard punkers en techno-mensen waarvan we ook niet hadden verwacht dat ze het vet zouden vinden. En laatst speelden we op de 50e verjaardag van een gast... De doelgroep is heel breed, allemaal mensen die geen zin hebben in zeikmuziek over liefdesverdriet."

Wat gaan jullie doen op Lowlands?
"Op de Lowlands-site staat een treffend stukje, met de oproep 'kom bier gooien!' Maar ik kan me niet voorstellen dat het alleen vol staat met dat publiek. Natuurlijk kom je niet alleen naar ons voor de muziek, maar ook voor het feestje. Wij proberen jou niks serieus of heftigs te verkopen. Het lijkt misschien of we er met de pet naar gooien, maar ik zie me als bezoeker ook niet halfdronken in een kroeg staan en luisteren naar iemands kutproblemen. Ik vind dat je als band mensen moet vermaken. Dan mag het over piemels gaan, en over bier en neuken. En dan maak je met ons een leuk feestje.

"We zien een soort noodzaak in dingen niet serieus te nemen en dat is ook de enige boodschap die je meekrijgt bij onze shows. We hadden ooit een nummer met een boodschap en dat hebben we afgeschreven. Nu wil ik het hebben over dat ik mezelf stukmaak en hele domme dingen doe en dan is dat de boodschap. Je hoeft er niet zoveel van te vinden. Oh en verder hebben we natuurlijk veel mannnelijk naakt, homo-erotische humor, dode babygrappen, piemels van twee meter hoog en we staan met een bak energie op het podium."

Ik las dat alleen de bassist echt een instrument kan bespelen?
"Dat ligt wat genuanceerder, maar onze bassist is gewoon heel erg tof op z'n instrument. De drummer is ook wel goed dus onze ritmesectie staat wel. Ik vind powerakkoorden op de gitaar hartstikke leuk en de andere gitarist riffjes en dat werkt. Wat we hebben gemaakt dat kunnen we live spelen. Maar de waarheid blijft dat we geen interesse hebben om er meer van te maken. Als we dat al zouden kunnen, dan willen we nog geen solo's spelen op onze gitaren, want solo's zijn kut. Dat zijn de momenten die een artiest pakt om te laten zien wat ie kan en daar heb ik geen behoefte aan. We zijn niet de meest virtuoze band en dat is ook niet nodig."

Orgaanklap speelt zondag 17 augustus om 13.20 uur in de X-Ray.

DE LOWLANDS PRIJSVRAAG VAN DE DAG

KLIK voor de Prijsvraag: Van welke pikante Titty Twister-dame was Orgaanklap de backing band?
Let op: Alleen antwoorden die voor vrijdag 23.57 uur zijn ingestuurd dingen mee. Vergeet niet je naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer te vermelden.

REAGEREN ONDER HET ARTIKEL HEEFT GEEN ZIN -> MAIL VIA BOVENSTAANDE LINK

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12