Lowlands 2014 weer: "Kat en muis-spel met regenbuien" Lowlands 2014 weer: "Kat en muis-spel met regenbuien"

"Moeilijk te voorspellen, voor nu ziet zaterdag er wat beter uit"

, Ingmar Griffioen

Lowlands 2014 weer: "Kat en muis-spel met regenbuien"

"Moeilijk te voorspellen, voor nu ziet zaterdag er wat beter uit"

Ingmar Griffioen ,

Lowlands 2014 zou kunnen rekenen op de natste editie sinds tijden en het terrein zou in één grote modderpoel veranderen. Er kwamen al veel dramatische weersvoorspellingen voorbij voor het festival, maar inmiddels klaren ook de weermannen wat op. Wisselvallig met kans op buien en zeker ook ruimte voor de zon, zo voorspelt weerman Robert de Vries van Omroep Flevoland. "We moeten een beetje geluk hebben dit weekend met het weer, als je nu naar buiten kijkt zit Flevoland er net tussenin en is het zonnig. Als je geen geluk hebt, dan krijg je de volle laag over je heen."

Weercijfers klaren op
De weercijfers die Weeronline per dag uitdeelt, zijn inmiddels van dieptepunt 2 opgekrikt naar een 6 gemiddeld, met voor vrijdag zelfs een 7 en voor zondag (wanneer liefst 5,5 mm regen en een regenkans van 85% voorspeld wordt) een 5. Langere termijnvoorspellingen blijken de laatste tijd nogal onbetrouwbaar. Weerman De Vries geeft toe dat het lastig is. "Dat heb je altijd bij buien; dan zijn voorspellingen een gevaarlijk middel. Buien komen precies over het festival of gaan er net langs, dat heb je de komende dagen waarschijnlijk veel. Als een breed front met buienstoringen over heel Nederland trekt is het veel duidelijker. Nu is het een beetje een kat en muis spelletje. Met dit soort weertypes is het bijna beter om het per dag te bekijken."

Bente Bollmann van Lowlands ziet ook een erg veranderlijk weerbeeld. "De voorspellingen schieten op en neer, er is geen peil op te trekken. Vandaag hebben we de hele dag stralende zon. We verwachten dat dit weekend ook. Waarschijnlijk krijgen we wel een bui, maar dat maakt het ook wel weer mooi. Regen is heel vervelend, maar niet gevaarlijk. Wind en onweer kunnen wat dat betreft eerder voor grote problemen zorgen. Vooralsnog zijn de voorspellingen niet zo dat we extra maatregelen hoeven te nemen. Als dat wel aan de orde komt dan liggen de draaiboeken klaar: welke decorstukken of zeilen we omlaag moeten halen. Als het heel hard gaat waaien, gaan we vreemd genoeg de tenten juist aan de zijkant dichtmaken, zodat die niet door de wind kunnen worden opgetild."

Vragen aan Robert de Vries:
De voorspellingen waren de afgelopen dagen tamelijk dramatisch, hoe ziet het er nu uit?

"Dan zie je nu dat vrijdag en zondag de kans op regen redelijk groot is. Voor zaterdag ziet het er wat beter uit. Ik denk wel dat we wat buien gaan krijgen, maar echt noodweer zit er niet in. Qua temperatuur is het goed te doen, met een graad of 18. Twee jaar geleden hadden we nog dat echt 35 graden werd. Ik zit zelf bij dit soort festivals niet te wachten op heel heet weer."

Veel mensen komen morgen al hun tent opzetten. Hoe ziet het er voor de kampeerders uit?
"We hebben natuurlijk de afgelopen dagen veel buien gehad, dus het kan wat drassig zijn. In de tent kun je 's nachts rekenen op een graad of 11 tot 12."

Klaart het nog verder op en moeten de poncho's en de laarzen mee?
"Ja, neem die sowieso maar mee. Al die drie dagen is het wel mogelijk dat er buien vallen. Je kunt niet met zekerheid zeggen of een bui wel of niet het terrein passeert. Het kan met dit type heel goed in Leeuwarden en Almere regenen en daar tussenin niet."

Ook de zonnebrand maar inpakken?

"Er is ook zeker ruimte voor de zon. We gaan elke dag ook zeker opklaringen krijgen. Het is een heel afwisselend weertype. We hopen dat de buien de goede kant opgaan en het meeevalt, dan gaan we weer een mooie Lowlands krijgen."

We kregen op Pinkpop met flink noodweer te maken en gisteren waaide op Pukkelpop een tent (in aanbouw) omver. Hoe staat het met de kans op noodweer voor Lowlands?

"Daarvoor moet ik ook altijd een slag om de arm houden. Zondag kunnen er wat zwaardere buien zijn. Ik denk niet dat ze zo zwaar zullen worden, maar het is zo moeilijk om dat nu al te zeggen. Dat soort zaken kun je beter op de dag zelf zien. Op deze termijnen kunnen we wel trends zien, maar geen details per dag bekijken. Volgens mij heeft het festival een eigen dienst om dat in de gaten te houden. Dat lijkt me met alles wat er de laatste tijd gebeurt is ook wel wenselijk." Redactie: Dat klopt, Lowlands werkt met een eigen dienst.

Wat wordt de beste dag?
"Ik denk de zaterdag. Volgens de laatste berekeningen krijgen we heel misschien een licht buitje. Zoals wij dan zo mooi zeggen: overwegend droog, ook ruimte voor de zon en een graad of 18 a 19."

Kom je zelf ook?
"Helaas; ik moet weer werken. Toen ik bij 3FM te gast was, hadden we het al over luxe- en werkpaarden..."

Je kunt de voorspellingen van Robert volgen op twitter en ook FlevolandWeer zit op het medium.

Vragen aan Bente Bollmann:
Hoe ligt het terrein er bij na alle regen?

"Dat valt wel mee. We letten er ook op dat opbouwers en leveranciers niet over het gras rijden, anders woelen ze de grasmat om en krijg je echt een zooi. Iedereen moet op de verharde wegen blijven."

Hoe ligt de camping er bij? Dat zal wel zompig zijn nu?

"Dat valt ook wel mee. Het is in ieder geval nu geen extra aandachtspunt. Toevallig zijn sinds dit jaar de parkeerplaatsen voor auto's halfverhard, zodat je ook na veel regen nog kunt wegrijden."

En als er de komende dagen nog veel meer regen valt?
"Bij echt puur regen zijn maatregelen niet zo snel aan de orde. We hebben natuurlijk wel een enorme berg aan houtsnippers klaarliggen, die we kunnen uitstrooien op het terrein. Het voordeel van Lowlands is dat alle optredens in tenten zijn en dat alle looproutes verhard zijn. Het kan nog steeds gebeuren dat het daarnaast modderig wordt of dat je kunt modderglijden van de Alpha-heuvels als er veel regen valt. Of dat mag? Ja, dat zijn toch de legendarische Lowlands-momenten."

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12