Hollandse Nieuwe 52 staat op de Luisterpaal!

Dertien talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

Hollandse Nieuwe 52 is hier en het is in vele opzichten een bijzondere. Zo is Drenthe (dankzij Groningen) present, waarmee we alle provincies gehad hebben, verder is Grote Prijs-finalist Leeways van de partij, hebben we met Go Go Kill een act van het Le Guess Who? podium (donderdag 20 in dB's) en opent Roosbeef de sampler met Kalf. De Gelderse is de status van aanstormend talent natuurlijk allang ontgroeid, maar we openen de laatste sampler graag met allure. Wat zeg je, de laatste Hollandse Nieuwe? Hollandse Nieuwe 52 is inderdaad het slotstuk van de talentverzamelaar. Althans in deze opzet, want 3voor12 blijft maandelijks een Hollandse Nieuwe-act selecteren en een nieuw talentprogramma staat in de steigers.

Hollandse Nieuwe 52 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die sowieso de eerste talent-voelsprieten in het veld blijven. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties.
Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. Roosbeef - Kalf (3voor12 Gelderland)
2. Duncan Idaho - Riddles (3voor12 Zuid-Holland)
3. Snoet & Smoel - Ascend (3voor12 Friesland)
4. Go Go Kill - Memories (3voor12 Utrecht)
5. Ray Fields - Bardo (3voor12 Tilburg)
6. Opie - Carving Stone (3voor12 Noord-Holland)
7. The Mothmen - Last Astronaut (3voor12 Limburg)
8. Says Who? & DJ Vindictiv – Rollerskate (3voor12 Zeeland)
9. Leeways - Take A Picture (3voor12 Gelderland)
10. MMMM - Rodeo Retarded Teens (3voor12 Breda)
11. Big Hare - Tahiti (3voor12 Utrecht)
12. The Sensational Second Cousins - Hoom Babba (3voor12 Groningen/Drenthe)
13. Sister Johnson - Do your Rock 'n' Roll (3voor12 Gelderland)
14. Tears & Marble - Blood & Gold (3voor12 Den Haag)
15. Piñata - She's Above My Head (3voor12 Den Haag)

1. Kalf - Roosbeef (3voor12 Gelderland)
Roosbeef is niet alleen de band van Roos Rebergen, maar net zo goed die van Tim van Oosten (drums), Tijs Delbeke (bas, gitaar, trombone) en Tom Pintens (gitaar, piano). Roos (afkomstig uit Duiven) heeft de afgelopen maanden met de band in een studio in Antwerpen aan het nieuwe album 'Kalf' gewerkt. Wie is het Kalf? Misschien Roos zelf wel. Zeker is dat door het verschijnen van dit nieuwe album, de band vanaf februari 2015 weer aan een tournee begint langs de Nederlandse podia. Het album 'Kalf' van Roosbeef verschijnt op vrijdag 13 februari 2015. Zie hier de clip. Het album komt uit op Roos' eigen label Buffel.

2. Duncan Idaho - Riddles (3voor12 Zuid-Holland)
Iedere band die een tekst over genocide kan combineren met vrolijk spelende kinderen die enthousiast "OEHOE OEHOE OE HOE HOEEEE" schreeuwen én er dan een fantastisch supercatchy liedje van kunnen maken is hard op weg naar grootsheid. Duncan Idaho is daar met het titelnummer van hun derde album 'Riddles' meer dan een beetje in geslaagd. Heerlijk nummer!

3. Snoet & Smoel - Ascend (3voor12 Friesland)
Het is een tijdje stil geweest rond Ico Balt en Marcel Caron, beter bekend als producersduo Snoet en Smoel. Na studiosessies met o.a. Sväva en The Futures Dust brengen de heren nu Ascend uit, een nieuwe beattrack én het begin van een nieuwe fase in hun producerscarrière. Ascend laat een nieuw, meer elektronisch geluid horen van het duo.

4. Go Go Kill - Memories (3voor12 Utrecht)
Go Go Kill is het bewijs dat er op de Herman Brood Academie zeker ook bands met een minder gepolijst geluid spelen. Het viertal uit Utrecht maakt namelijk donkere indie-noiserock, geïnspireerd door The Dead Weather en Nine Inch Nails. Blikvanger is frontvrouw Zoë Bhikharie; vanwege haar stem maar ook door haar energieke performance en de geschminkte zwarte streep over haar gezicht. De band heeft net de opnames afgerond voor de nieuwe EP die in februari 2015 moet verschijnen. ‘Memories’ is nieuwe single van de band die de 3voor12/Utrecht Selecteert van de maand november is. Op 20 november speelt het viertal op de Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht.

5. Ray Fields - Bardo (3voor12 Tilburg)
De Tilburgse producer Ray Fields is een van de artiesten die we terug zien bij de viering van 10 jaar 3voor12 Tilburg: op zondag 23 november staat hij vanaf 22.00 in de Studio aan de Heuvel. Afterparty vanaf middernacht met BANGANAGANGBANGER en Boef en de Gelogeerde Aap in Cul de Sac.

6. Opie - Carving Stone (3voor12 Noord-Holland)
Alex Krottje is geen onbekende in de Haarlemse muziekscene. Eerder was hij de zanger van Baskerville en Heist. Nu brengt hij voor het eerst een solo-ep uit onder de naam Opie. Een minimaal geproduceerde liedjesplaat met een overheersende akoestische gitaar en subtiel ingevuld met drums, gitaar en bas. Het is even wennen na het elektronicageweld van Baskerville en de grungy rock van Heist, maar zeker niet verkeerd. De komende maand besteedt 3voor12NH uitgebreid aandacht met een recensie en interview met zanger Alex Krottje.

7. The Mothmen - Last Astronaut (3voor12 Limburg)
Ken je The Mothmen nog niet? Geen nood want nu is je kans! Het Noord-Limburgse trio is afgelopen festivalseizoen veelvuldig te zien geweest in Limburg en omstreken. Met net EP 'Last Astronaut' op zak is het tijd voor de rest van Nederland om deze garagepunk-club te gaan beluisteren en aanschouwen. Het gelijknamige nummer is met zijn 3.05 minuten het langste op de plaat, maar zo voelt het helemaal niet. Slim om dit als titelnummer te gebruiken, want het heeft alles in zich om als trekker van de EP te werken. Opbouw, variatie, memorabele tekstfragmenten en bovenal: de riff gespeeld op hammondorgel is fantastisch!

8. Says Who? & DJ Vindictiv – Rollerskate (3voor12 Zeeland)
Het nieuwe album van Says Who? & DJ Vindictiv is op komst, in de aanloop brengen ze dit nummer, wat overigens niet op het album zal verschijnen uit. Rollerskate is een mengeling van West Coast hiphop en oldschool disko funk. Het nummer is ook gratis te downloaden. Een interview met de heren lees je hier.

9. Leeways - Take A Picture (3voor12 Gelderland)
Leeways, de energieke funk/rock reggaeformatie met roots uit Arnhem staat 20 december in de Melkweg voor de finale van de Grote Prijs van Nederland. Het was even wat schipperen voor de heren, nadat deze zomer het instrumentarium van de band gestolen werd en met optredens van de GPVNL nog voor de boeg. Met wat improvisatievermogen en een benefietconcert -ten behoeve van zichzelf- in Luxor Live is een en ander toch nog goedgekomen en van uitstel geen afstel want binnenkort zullen ze dan eindelijk met hun debuutalbum komen!

10. MMMM - Rodeo Retarded Teens (3voor12 Breda)
In oktober kwam ‘Less Yes Mono’ uit, het debuut van techno electropunkers MMMM. De band van Danny la Haye (o.a. Giovanca & Concrete Sneaker) en Thomas Rademakers (CampYo & Embrace Fire) leverde volgens 3voor12/Breda een plaat uit met potentie, een rauwe combinatie van electro, punk en techno. We kiezen ‘Rodeo Retarded Teens’, een opgefokte track met haast Fatboy Slim-achtige gitaarlijntjes.

11. Big Hare - Tahiti (3voor12 Utrecht)
Elektronisch duo Big Hare mengt analoge synthpop, 80's invloeden en chaotische beats. Soms dansbaar, dan weer stotterend en beangstigend. Soms hard en energiek, op andere momenten weer loom. En vaak ook alles in één. De repeterende en soms wat klagende zang doet soms denken aan Idiot Glee of Animal Collective, maar dan minder subtiel. ‘Tahiti’ (check de stop-motion video) is de single die vooruit loopt op het album dat de band nu aan het opnemen is, en dat in het voorjaar moet uitkomen.

12. The Sensational Second Cousins - Hoom Babba (3voor12 Groningen/Drenthe)
Uit het Drentse Klazienaveen komen The Sensational Second Cousins. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om twee achterneven die vrolijke garagerockabilly maken. Met enkel een gitaar, vocalen, een zelf in elkaar geknutselde drumkit en een gezonde dosis Drentse humor trekt het tweetal het land door voor de Popronde. ‘Hoom Babba/Wobble Lou’ is de derde single van duo en werd uitgebracht op het Spaanse label Saturno Records. Recent interview.

13. Sister Johnson - Do your Rock 'n' Roll (3voor12 Gelderland)
In Gelderland al wat jaartjes bezig, de Nijmeegse band die eerder nog wel eens vergeleken werd met John Spencer Blues Explosion (JSBX). Do your Rock 'n' Roll is de eerste single van hun album 'Free' dat medio januari uitkomt. Stevige gitaren, diepe bas, stuwende drums en Stones-achtige zang is what you can expect.
Bekijk hier de kont- en heupwiegende clip met dito danspasjes (die je overigens ook al eerder kon zien bij Slagmalsklubben).

14. Tears & Marble - Blood & Gold (3voor12 Den Haag)
De 3voor12 Den Haag Selecteert act van de maand november was Tears & Marble. Met een melancholische versie van 90's klassieker 'What is love' (Haddaway) maakten we eind 2013 voor het eerst kennis met Tears & Marble. Inmiddels hoeven zangeres Bella Hay en producer Cris Kuhlen het allang niet meer te hebben van deze cover, vooral dankzij de sterke EP 'Romance'. Van die EP komt ook het nummer 'Blood & Gold'.

15. Piñata - She's Above My Head (3voor12 Den Haag)
De Haagse reggaeband Piñata heeft het F.A.S.T. Surfdorp als thuisbasis waar onlangs ook debuutalbum 'Droppin' The Candy' werd gepresenteerd. Het surfdorp barstte bijna letterlijk uit zijn voegen. Eerder was Piñata al te zien op festivals als Parkpop, Plein Open, Life I Live Festival, Haagse Pop Week en HPC Winterfest. Momenteel tourt de band door Nederland met de Popronde.

Luister Hollandse Nieuwe 52 nu op de Luisterpaal