De Staat met fanfare naar Down The Rabbit Hole

Nijmeegse rockmachine komt dit najaar met nieuwe EP, Florim produceert nieuw album Janne Schra en wellicht tour De Speeldoos

Timo Pisart ,

Thuiswedstrijd voor De Staat, dit weekend: ze staan op Down The Rabbit Hole in Beuningen, op fietsafstand van Nijmegen. Ze openen het festival met de heuse drumfanfare Michaël, al paraderend over het terrein, zo vertelde Torre Florim vanavond in 3voor12 Radio. Tussendoor komt er óók nog een nieuwe EP van De Staat aan, produceert hij het nieuwe album van Janne Schra en toert hij in het najaar wellicht weer met de fucking Tweede Speeldoos.

"Ik ben al op het terrein geweest, het is een uurtje fietsen, zo niet minder. We zullen een mooie route marcheren over het terrein", aldus Florim. En al marcherend speelt De Staat het nummer Input Source Select met drumfanfare Michaël. Hoe dat geschiedde? Down the Rabbit Hole-projectleider Ide Koffeman vroeg een keur aan Nijmeegse muzikanten naar creatieve ideeën voor het festival, en Florim hapte direct. "Ik wilde altijd al wat met een fanfare doen, en Input Source Select werkt heel goed: het is voornamelijk drum en zang. Michaël bestaat uit lokale gasten uit Nijmegen, je zou ze zomaar in de Lidl kunnen tegenkomen. Maar eh, daar heb ik ze niet gevonden, dat ging gewoon via Google. Het is de beste en misschien wel de enige goeie, professionele drumfanfare in Nijmegen, en het nummer is speciaal voor hen gearrangeerd."

Nieuwe EP van De Staat op komst
Verwacht de komende festivaltour nog geen nieuwe nummers van De Staat, wél produceert Florim het nieuwe album van Janne Schra, doet wellicht in het najaar nog een tour met de Tweede Speeldoos en rondt op dit moment een EP af met herinterpretaties van eerder De Staat-werk. "Niet zozeer uitgekleed, want daar zijn we niet zo goed in. Het worden rare versies van oude liedjes, met andere vibes dan het origineel. Ik kan er nog niet te veel over loslaten, maar het wordt een gek EPtje. We hebben zoveel kleine dingetjes gedaan, in platenzaken en op rare locaties waar je niet volop kunt blazen. Dan moet je met andere instrumenten wat kleiner gaan, en die versies zijn zo anders en op zichzelf staand geworden dat ze, nou ja, best wel tof werden. We hebben ze thuis opgenomen, het moet ergens in het najaar uitkomen."

De Staat opent vrijdag om 15.00 uur Down The Rabbit Hole met Michaël en speelt om 20:45 op het hoofdpodium Hotot. Bekijk hieronder een fragment van een repetitie met de drumfanfare.