ADE14: Eigenzinnig Voyage Direct heeft twee toppers

Overige labelmaten missen eigen smoel

Jochem Boom ,

Het Voyage Direct label van de Amsterdamse dj Tom Trago presenteert haar artiesten in de ontzettend sfeervolle nieuwe locatie Waterkant. Jammer genoeg trekt die vibe ook tegelijk alle aandacht weg van de muziek. Een verkeerde inschatting of mist de muzikale kwaliteit?

De dj's draaien niet verkeerd, maar kunnen simpelweg de aandacht niet trekken. Hoewel de sfeer en stijl van de muzikanten soms ver uit elkaar ligt, is er wel een rode draad. Een tijdperk dat steeds terugkomt is de seventies. In de vorm van disco, maar we horen ook soul en jazz.

San Proper weet wél de sfeer te vangen in zijn set. De ontspannen, opgewekte sfeer uit zich in een eclectische set die laveert tussen disco, kale house en minutenlange saxofoon en gitaarsolo's. Zelf kan hij overigens ook niet stilstaan. Hij danst, maakt wilde handgebaren en doet op zijn hoogtepunt alsof hij dwars door de deur de gracht in rent.

Doordat het ijs eindelijk gebroken is, krijgt opvolger Overlast meteen de verdiende aandacht. Hij is een voorstander van het less is more-principe, zo blijkt. Hij draait minimaal; een kick en een ijle melodielijn is alles wat deze man nodig heeft voor zijn hypnotiserende tracks.

Maar de enige die echt een blijvende indruk achterlaat is William Kouam Djoko. Nog meer dan tijdens DGTL-Festival eerder dit jaar draait hij zeer ritmisch. De muziek is gelardeerd met Afrikaanse elementen. De percussie geeft een swing mee die we eerder op de avond nog niet gehoord hebben en is ook wat hem onderscheidend maakt. Zo knalt hij er direct met de eerste track in, maar dat betekent niet dat hij zich er makkelijk vanaf maakt.

Het is Voyage Direct te prijzen dat ze trots is op de eigen stal en een showcase organiseert. Toch kwam deze vandaag niet helemaal lekker uit de verf. Als geheel zien en horen we een zeer eigen smoel. Los van elkaar maken echter alleen San Proper en William Kouam Djoko echt indruk.