ADE14: Fransman Joris Delacroix annexeert Berlijn

Marktkantine verrast als nieuwe ADE locatie

Fleur Reuser ,

De Marktkantine, voorheen het nogal louche Marcanti in Amsterdam-West. Daar is gelukkig niets meer van over. Na vier jaar leegstand besloot een stel creatieve ondernemers nieuw leven in het gebouw te blazen. Veel van alle kitsch is weggewerkt en de programmering is van hoge kwaliteit en divers. Naast clubavonden wordt het pand ook gebruikt als podium voor bandjes en theater. Er zijn zelfs werkplekken beschikbaar en er is de mogelijkheid om een hapje te eten in het restaurant. Het klinkt allemaal erg goed. We nemen een kijkje bij de Berlijn-special op deze eerste ADE avond.

In de grote zaal staat het label Stil vor Talent met onder andere Joris Delacroix en Oliver Koletzki. De kleine zaal is voor Katermukke tijdens deze Berlin special, die geheel is uitverkocht. Een lange rij mensen voor de deur staat klaar om ADE af te trappen terwijl ik begin met een korte rondleiding van Paul Kuilboer, manusje van alles binnen de Marktkantine.

De felgekleurde en vrolijke entree is onder handen genomen door kunstenaar Narouz, die zijn stempel op het hele interieur mocht drukken. Via een trap komen we boven, waar we het grote balkon betreden. Het rode tapijt met barokpatroon verraadt dat het hier om een locatie met geschiedenis gaat. Die combinatie van oud en nieuw werkt. Terwijl we uitkijken op de dansende menigte onder ons vertelt Paul over de start van de Marktkantine, als after van Voltt-festival. Sindsdien is er een handjevol events geweest maar met ADE wil de Marktkantine bekend worden bij het grote publiek. Niet alleen van afters en dance, maar ook voor andere activiteiten zoals tweedehands kledingmarkten. “Mijn moeder moet hier op zo’n markt kunnen komen, en niet het gevoel hebben dat ze in een club is geweest. Het is een veelzijdig gebouw dat we aan kunnen passen aan event en publiek.”

Niet vernieuwend, wel groot feest

Tijd voor muziek. Aan de line-up te zien, verwacht je niet dat er muzikaal  veel verrassends of vernieuwends zal gebeuren. Wel stuk voor stuk namen die kunnen zorgen voor een feestje: het feestje der herkenning. Dat is ook wel eens leuk, zeker zo aan het begin van ADE. Laten we het moeilijke vooral lekker voor later bewaren. In de grote zaal staan Niconé & Sascha Braemer. Uiteraard komt hitje "Caje" voorbij en verder is de set een stukje steviger dan verwacht. Opvallend goed geluid vult de ruimte en er wordt lekker gedanst. Een prima opwarmer voor Fransman Joris Delacroix die de mannen opvolgt. Hij is wat mij betreft wel het hoogtepunt van de avond. Veel van zijn eigen hits zoals "Air France" komen voorbij, en dat is ook waar het publiek voor komt op zo’n avond. Het is duidelijk te zien dat het kunstje werkt.

Als laatste is Oliver Koletzki aan zet. In tegenstelling tot de melodieuze muziek waar ik hem van ken, vaak begeleid door de zoete stem van Fran, beukt hij er vanaf het begin op los. Op zich verrassend, maar na een uurtje heb ik het wel gezien.

Even kijken in de kleine zaal dus. Denk Studio 80, denk Melkweg. Een pikzwarte, ronde zaal waar boven de DJ fascinerende visuals worden getoond. Marcus Meinhardt laat zijn eigen kunsten horen en hoewel de muziek me meer kan bekoren dan die van Herr Koletzki, doet de toch wat lege zaal me besluiten om weer huiswaarts te keren.

Een ding is zeker: Marktkantine zet zich met dit Amsterdam Dance Event definitief op de kaart als unieke en veelzijdige locatie en ook Pleinvrees mag terugkijken op een geslaagde kick-off. Met een voldaan gevoel loop ik een uurtje voor sluitingstijd de deur uit. Het is tenslotte pas woensdagavond. We moeten nog even.