ADE14: A'DAM, De 24 hour tower van Sander Groet ADE14: A'DAM, De 24 hour tower van Sander Groet

Muziekbolwerk in oude Shell-toren met undergroundclub in de basement en nachtclub in draaiende bovenverdieping

, Tim van der Steen

ADE14: A'DAM, De 24 hour tower van Sander Groet

Muziekbolwerk in oude Shell-toren met undergroundclub in de basement en nachtclub in draaiende bovenverdieping

Tim van der Steen ,

Sander Groet zette op zijn 23e Mysteryland neer. De eerste twee jaar flopten en hij bleef met een schuld van 140.000 euro achter. Hij sloot zich aan bij ID&T (waar hij later weer vertrok) en kwam er bovenop. Nu werkt hij opnieuw met ID&T samen voor een ambitieus project. De Shell-toren naast Amsterdam Centraal moet een creatief bolwerk worden. A'DAM gaat het heten, Amsterdam Dance And Music. “Clubs in de kelder en het observatiedek, en dj-sets in alle hotelkamers. Het moet er 24 uur per dag rocken.”

Sander Groet geeft een Q&A in De Balie onder de noemer My Life As An Entrepeneur. Op 23-jarige leeftijd zette Groet Mysteryland neer: “Ik kwam op Pinkpop en vond de sfeer van een buitenfestival fantastisch maar de muziek sprak mij niet aan. Daarom wilde ik een outdoor-dancefestival organiseren.” De eerste twee edities in Lelystad ('93) en op de Maasvlakte bij Rotterdam ('94) waren een financieel fiasco. Goodwill, doorzetten en een samenwerking met ID&T hielpen Groet weer op de been. In 2006 verliet hij ID&T. “Duncan Stutterheim en ik waren twee kapiteins op één schip. Ik had twintig procent van de aandelen in het bedrijf en hij tachtig, dus het was logisch dat ik vertrok.” Sander Groet is een succesvolle ondernemer, hij is mede-eigenaar van Club Air en initieerde onder meer Amsterdam Open Air, Buitenwesten en Milkshake festival. Nu werkt hij aan een nieuw project.

 “De inspiratie kwam toen ik in 2006 op het observation deck in Melbourne stond. Zo'n plek is het aangezicht van een stad, zoals in Londen London Eye en het Empire State Building in New York. Ik dacht, waarom doen we dit niet in Amsterdam?” Groet had hiervoor direct de Shell toren in gedachten. Gaandeweg ontstond zelfs het plan om een nieuwe toren neer te zetten. Dit zou een project van 100 miljoen zijn, en toen de crisis in 2008 insloeg, trokken de investeerders zich terug. Daarom keerde hij terug naar het eerste plan. Er waren drieëndertig kandidaten voor de toren, maar samen met ID&T won hij de pitch.

Er zijn grootse plannen voor de toren met haar eenentwintig verdiepingen. In het 360 graden draaiende observatiedek (Heaven) kun je straks terecht voor clubavonden in het weekend, doordeweeks is het een restaurant en cocktailbar. In de kelder (hell) komt een undergroundclub. De verdiepingen ertussen gaan onder meer een hotel, studio's, gym en flexwerkplekken huisvesten. Alles met het oogpunt op muziek en creativiteit, en het gebouw moet 24 uur per dag rocken. Partners van het plan zijn onder andere ID&T en MassiveMusic, die in de 'creative offices' nieuw talent en gevestigde orde in de muziekindustrie samen willen brengen. De opening van A'DAM staat gepland op 1 april 2016.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12