Spotify maakt aantal plays inzichtelijk

Streamingdienst publiceert wekelijks geüpdate lijsten met 50 meest-gestreamde tracks per land

Timo Pisart ,

Zojuist heeft Spotify haar eigen hitlijst gelanceerd met wekelijks per land de meest gestreamde en meest virale tracks. Tevens maakt de streamingdienst voortaan inzichtelijk hoe vaak de tracks precies zijn afgespeeld sinds oktober 2008. Robin Thicke voert in Nederland nu de lijst aan met Blurred Lines.

 Wie de Nederlandse Spotify Top 50 opent, valt allereerst op hoeveel tracks in Nederland zijn gestreamed: Blurred Lines van Robin Thicke telt dik 450 duizend plays, Get Lucky van Daft Punk maar liefst 440 duizend. Het is voor het eerst dat Spotify direct inzichtelijk maakt hóeveel tracks precies worden beluisterd in de verschillende landen.

De Spotify 50 die de dienst vandaag lanceerde, is minder baanbrekend: via het tabblad Toplijsten kon men al langer zien welke tracks, artiesten en albums in Nederland, wereldwijd en in andere landen het meest populair zijn op de streamingdienst.

Eerder deze maand maakte de NVPI bekend ook van plan te zijn naar streamingcijfers van bijvoorbeeld Spotify en YouTube te gaan kijken in het samenstellen van de hitlijsten. Ook wil de branchevereniging van de entertainmentindustrie streaming laten meetellen in de platina en gouden status van muziek.

Check ook de 3voor12 Spotify Playlist aller tijden