Dagboek Skip&Die: Portugese caipirinha party, spelen op de Ramblas en in Moulin Rouge

Plus de genadeloze Polizei, Garo Snow en feesten met doorgesnoven Russen en een Tsjechische knokploeg

SKIP&DIE ,

SKIP&DIE gaat hard, heel hard en dat betekent voor de band dat ze dit jaar nul, noppes, nada rust gaan krijgen. Dat begon al in januari toen de Neder-Afro-electrobeat-band zich direct na Eurosonic Noorderslag een maand in Portugal opsloot om de kou te ontvluchten en muziek te maken. Medio februari begon de formatie aan een lange, lange tour door Europa waarvan het einde nog niet in zicht is. Voor de zomerfestivals in zicht komen vond de band tijd om een tourverslag voor 3voor12 te maken. Van Limburg naar Portugal en dan met de bus door Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, en Tsjechië. Vrijdag stonden ze in Parijs, zaterdag in Grenoble en deze zondag sloten ze Paaspop in Schijndel op.

Overvallen door het enorme tourschema van de komende maanden kochten we hals over kop een bus. Een oude Mercedes uit Limburg, die dienst gedaan had als invalidenbus. De rolstoellift sloopten we eruit en vervingen we door een schot om de backline op zijn plek te houden. Na een eerste show in België reden we door Frankrijk onderweg naar het zuiden. Goed en wel een uur onderweg begon de bus te trillen en te schudden en aan de auto's naast ons die heftig bleven knipperlichten en zwaaien dachten we: "hey, misschien is er iets mis." Bleek het linker achterwiel er bijna af te zijn getrild. Drie van de vier bouten waren al gebroken en het wiel had veel te veel speling om door te rijden. De rest van de dag verbleven we dus noodgedwongen in Maresche, terwijl de bus werd gerepareerd. De Dood konden we gelukkig nog net ontwijken.

Creatieve retraite in Zuid Europa
Zuid Portugal. Hemels. Een eigen studio in de zon. Grommende katten, kwakende kikkers in verlaten zwembaden en hinnikende paarden inbegrepen. We zaten in een huisje aan het strand waar we met een beetje zoeken precies de juiste ingrediënten voor een eerste caipirinha avond konden vinden. Daarna is het natuurlijk niet bij eentje gebleven.

Madrid en Barcelona
Na een televisieshow in Madrid op TVEspana en een liveshow in midden Frankrijk reden we door de bergen weer terug naar het zuiden richting Barcelona. Je weet dat je goed zit wanneer je midden op de Ramblas speelt en de pleinen daar omheen vol hangen met flyers en posters van je eigen show. Een mind-fuck, to put it mildly. Dan sta je wel even vol ongeloof: "huh! Dat zijn wij!" In de venue ontmoetten we onze vrienden van !Fashion Tu Madre!, een Spaans/Braziliaans kunstenaarscollectief dat nog meer kleur en passie in ons leven wist te brengen.

Van zonnig Portugal via Barcelona naar besneeuwd Frankrijk
Van zon naar sneeuw en weer terug. Van Portugal naar Madrid, via Barcelona naar Annecy, terug naar Barcelona en dan weer naar Madrid. Van het ene extreme naar het andere. Van Madrid weer via Barcelona naar Ax les Thermes, om daar zonder sneeuwkettingen slippend de bergen af te dalen (doodsontwijking numero deux) om uit te komen in een meter sneeuw op een festival genaamd Garo Snow. Cata.Pirata la Africana had natuurlijk nog nooit eerder zoveel sneeuw gezien en kon het niet laten om zoveel te eten als ze opkon. We besloten haar niet aan haar lot over te laten en hebben haar gulzig meegeholpen.

Een dagtrip in 35 graden
Temperatuurverschillen van plus twintig tot min vijftien in een dag gaan je niet in de koude kleren zitten.

Moulin Rouge
Het slot van het eerste Franse deel van onze tour speelde we in een overvolle Moulin Rouge in Parijs. Het publiek was uitzinnig (moshpit paradise!) en de met alle soorten cocktails gevulde backstage maakten het de perfecte afsluiter van ons eerste gedeelte Frankrijk. Santé!

Tsjechië à la Lynch
En dan kom je in Tsjechië aan en is alles opeens een David Lynch film. Zoveel wiet aangeboden gekregen van fans dat zelfs wij niet meer wisten wat we er mee aan moesten. Na de show splitsten we ons op om ieder voor zich met verschillende groepen nieuwe Tsjechische vrienden mee uit te gaan. Clubs vol pillen-pillen-coke-coke snuivende Russen, duistere kelderfeestjes en teveel (ja, er bestaat toch wel iets als teveel) vodka waren het resultaat.

Als afsluiter werd om zes uur 's ochtends de taxi waar Rene in zat aangevallen door een immense beer van een gast. Toen de taxichauffeur reageerde stond er binnen no-time een soort Tsjechische knokploeg omheen die tegen de taxi begon te duwen en te schreeuwen. De ouwe chauffeur gaf in pure paniek gas en wist zich dwars door de groep heen een weg naar veiligheid te banen. Hierna volgde een krankzinnig snelle rit door de stad die met de nodige omwegen uitkwam bij het hotel. Haha! We laugh in the face of Death! (ah, maar we zijn Gino wel tot in de middag kwijt, oops).

Ondertussen in de Alpen...
Oostenrijk en Zwitserland… perfecte snowboard pistes en een serie shows reikend van jazzclubs tot punkvenues.

Duitsland
Voordat je gaat slapen, plan je de reis voor de volgende dag. Hoeveel kilometer moet je rijden? Wat zijn de weersomstandigheden? Hoeveel bergen kom je tegen? In Duitsland komt daar een extra factor bij: politiecontroles. Vier keer binnen een week ging er een politieauto voor ons rijden; "bitte folgen". Hier ben je dan gemiddeld driekwartier mee zoet. Twee keer moest de bus op de weegschaal. And she's a fatty, must be the bongo's. Altijd spannend.

Daarna volgt standaard de op de politieschool tot in den treure geoefende psycologische test; "schauen Sie mir bitte in die Augen; haben Sie Drogen dabei?". En de drugstest is ons ook niet ontnomen. Het is bijna aandoenlijk om te zien dat ze steeds onze gare bus eruit pikken, door alle zooi moeten graven om uiteindelijk NIETS te vinden. Don't you feel stupid now, huh policeman sir?! Als het achter de rug is, voelen ze zich verplicht om nog een aantal off-the-record vragen te stellen, om te laten zien dat ze ook best relaxed kunnen zijn. "Was machen Sie denn für Musik?".

SKIP&DIE on tour
 SKIP& DIE live zien doe je vandaag (Paas-zondag) op Paaspop, 4 mei in de Botanique, Brussel, 5 mei op de Bevrijdingsfestivals in Haarlem en Zwolle, 5 augustus op Sziget, 10 augustus op Waterpop in Wateringen of elders in Europa.