Birth of Joy op Glastonbury, Green Man, Franse en Duitse zomerfestivals

“Het publiek moet ons eerst live gezien hebben”

Paul Bijkerk ,

De Hollandse jongens van Birth of Joy gaan het Europese avontuur aan. Komende maanden speelt het psychedelische rocktrio op diverse grote festivals, waaronder Glastonbury en Green Man. De band staat verder in het voorprogramma van Skunk Anansie en ze mogen op tournee in Frankrijk en Zweden. Voor de start van hun drukke buitenlandse programma spreekt 3voor12 met toetsenist Gert Jan Gutman.

Revivalrock zoals men dat in Nederland kent van bands als DeWolff, Automatic Sam en Shaking Godspeed heeft er een nieuwe naam bij: Birth of Joy. De oud Hollandse Nieuwe werd bij het goede optreden op Eurosonic dit jaar opgemerkt door onze oosterburen. Het optreden werd uitgezonden door het Duitse WDR Rockpalast. De interesse was direct gewekt en deze zomer zullen de eerste festivalshows volgen. Tevens is de band gevraagd te openen voor Skunk Anansie en in gesprek met Fusion en Reeperbahn Festival.

Glastonbury
Na een optreden op de Dutch Impact Party van de International Live Music Conference in London is de band direct uitgenodigd door het 'Chai Wallahs team' om deze zomer mee te gaan naar festivals als Glastonbury, Green Man, Kendall Calling en Shambala. Verder gaat Birth Of Joy de komende maanden ook shows doen in Turkije en Italië en is er ook interesse getoond vanuit Malta. Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuwe Europese release die gepland staat voor januari 2014.

Gutman kon het nieuws niet geloven: "Chai Wallahs is een soort rondreizend festival zoiets als de Magneetbar op Lowlands. Het staat los van andere festivals. Zij willen ons meenemen en daardoor treden we ook op Glastonbury. Toen ik het hoorde dacht ik: ja flikker op man, natuurlijk staan we niet op Glastonbury! Te gek natuurlijk!"

Compilatiealbum
Het Franse label Modulor/Grand Palais brengt op 2 april het album 'The Sound of Birth of Joy' uit, een compilatie album van de vorige twee albums 'Make Things Happen' en 'Life in Babalou'. De band is nog bezig om deze compilatieplaat ook in andere landen uit te geven. "We hebben een best of gemaakt en met elkaar moeten sparren welke nummers er wel en niet op moeten."

In 2005 startten de heren aan de Herman Brood Academie in Utrecht, tijdens de introductieweek werd de band gevormd om na drie dagen een optreden te kunnen neerzetten. De link met The Doors werd bij de eerste ontmoeting al duidelijk. "Voor mij ging het eigenlijk per ongeluk, ik liep langs de verschillende ruimtes en ik dacht; hé dat klinkt lekker, klinkt als The Doors, laat ik me hierbij aansluiten." De band houdt van oude blues en speelt naar eigen zeggen 'sixties on steroids': opwindende rock en rock 'n roll met psychedelische invloeden.

2013 in een volgepropte stinkbus
"2013 wordt een jaar waarin we gewoon heel veel spelen, lekker met de band in een volgepropte stinkbus zitten, met elkaar in een hotel crashen, daarbij elkaar ook nog eens kunnen verdragen en vooral weten waar je het allemaal voor doet. Ik merkte het al in Engeland: onderweg zijn is gewoon heerlijk."

Na de buitenlandse festivals gaan de sixties steroids rockers weer een nieuw album opnemen. "We willen vooral blijven spelen, als we een week of twee niet hebben gespeeld, dan denken we al gauw 'Fuck, wanneer mogen we weer?' Maar waarschijnlijk gaan we dan de studio in voor het nieuwe album. Hoe beter we op elkaar ingespeeld raken, des te beter we onszelf ontwikkelen."

Nederlandse festivals
De band staat dit jaar op grote festivals in Europa, maar de festivalprogrammeurs in Nederland hebben op het Behind The Corner Festival na, nog geen Birth of Joy op de programmering staan. "Het succes in het buitenland kan ik eigenlijk niet verklaren, we zijn een echte live band, het publiek moet ons eerst live gezien hebben om ze te overtuigen." Op het podium is de band naar eigen zeggen op zijn best. Niet voor niets tekende Suburban Records meteen een contract met ze na hun optreden op de Zwarte Cross in 2011.

Birth Of Joy is hier onder meer live te zien op 26 april in LVC, Leiden en 17 augustus op het Behind The Corner Festival in de Radstake, Varsseveld.