Dret Probleem solo-EP vol grove takkies

EP voorbode van officieel debuutalbum Dret & Krulle

Ingmar Griffioen ,

Dret is terug, maar ditmaal zonder Krulle. De rapper uit Amsterdam Zuid-Oost doorbreekt een periode van stilte met een solo-EP, die naar zijn bijnaam Dret Probleem heet. De EP is dan ook "echt probleem", wat zo'n beetje voor de hoogste graad van gruwelijkheid staat. De recente 101Barz-sessies maakten het al meer dan duidelijk: Dret brandt van ongeduld om van zich te laten horen met "een paar grove takkies" (verhalen, red.). De EP verschijnt op het eigen B9 Entertainment en is nu exclusief op de Luisterpaal te beluisteren.

Het is overigens niet zo dat Dret solo gaat en maatje Krulle, met wie hij december 2009 zowel de jury- als de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland won, achter zich laat. "Ik wil mensen nu kennis laten maken met Dret. Over niet al te lang kunnen ze dan kennis maken met Krulle op zijn solo-EP." De twee EP's vormen de opmaat naar het officiële debuutalbum van Dret & Krulle, dat op z'n vroegst dit najaar volgt.

'Heel erg Dret, recht voor je raap'

Dret: "Hoewel we een duo zijn, hebben we daarbinnen toch onze eigen stijl en smaak. Het zou mooi zijn als mensen eerst de individuele artiesten leren kennen voor we met ons debuutalbum komen." In november dropte het duo nog de track Vallen en Opstaan, die niet op het album zal komen. Het in augustus losgelaten Showtime (prod. Killing Skills) geldt wel als albumtrack. Met de EP's hopen Dret en Krulle aandacht te krijgen en zo wellicht ook een groter platform te vinden voor de albumrelease.

Showtime is voor Dret & Krulle een behoorlijke laidback hiphoptrack. "Ze verschillen allemaal, maar die toegankelijkheid willen we er wel in houden voor het album. Voor de Dret EP boeit die shit totaal niet, daar gooi ik gewoon een paar grove takkies", lacht Dret. "Op de EP krijg je gewoon hoe het is, recht voor je raap. Heel erg Dret man, lekker grof en op een gegeven moment wordt het persoonlijk en gevoelig."

Met medewerking van o.a. Leeroy, Skinto, Killing Skills en HV139

Dret voorspelt: "Mensen gaan mij leren kennen en het verschil horen tussen Dret en Krulle. Die shit ga je straks ook hebben bij de EP van Krulle." Verrassend is dat we Krulle ook niet in de featurings op deze EP horen. "Die hebben we niet op tijd afgekregen. Je hoort wel collabs met Leeroy van Zwart Licht en Skinto en een nummer met de Spaanse MCA "EL DIVINO", bekend van songs met Keizer en Kalibwoy." Producties komen uit de buurt dankzij Killing Skills en Moksie Meppie en MacGyver van HV139 en verder van Final Frontiers en KrunkCartel.

Dret & Krulle maakte tot augustus 2012 deel uit van SamenSterk Records, dat eerder al onder meer M.O. & Brakko en Tastic zag vertrekken. Nu nemen ze het heft in eigen handen met het om hun heen gebouwde B9 Entertainment. De naam van dit Bijlmer-platform staat voor de negen flats in hun deel van Zuid-Oost: Kraaiennest. "En negen staat ook voor spits in voetbaltermen. Toen ik voetbalde speelde ik met nummer 9 en scoorde ik lekker veel, dus met die instelling sta ik ook op dit veld." Rapper D. Lipps is de heren gevolgd naar B9, dat meer pijlen op de boog heeft in de vorm van talenten als PluSse PP.

De Dret Probleem EP is tijdelijk exclusief te beluisteren op de Luisterpaal en daarna te downloaden.