Boef en de Gelogeerde Aap over overweldigende liefde en gedeukte ego's

Derde album uit op 1 februari met presentatie in Grote Zaal 013

Ingmar Griffioen ,

Na 'Vind Ons' en 'Wij Zijn' is Boef en de Gelogeerde Aap nu 'Niet Hier'. Maar waar dan wel? "Dat is ook de vraag", reageert vocalist Thomas Waterreus (de Gelogeerde Aap). "Op Solar of op Lowlands? We gaan toch weer een stapje verder en hopen op een goede tour en festivalseizoen." Twee jaar nadat ze duizend man trokken bij hun albumpresentatie in 013, zijn Waterreus en producer Tom Maas vrijdag terug in dezelfde zaal en van plan om met de Fakkelteitgroep, Gomes en Kubus een nog groter feest te bouwen. Roosmarijn Reijmer belt vanavond met De Gelogeerde Aap over de plaat, hiphop en poëzie.

'Ik moet knallen, zicht verminderd door liefde'
In albumopener Ozon horen we een steeds harder mompelende Waterreus, alsof hij steeds dichterbij komt en je langzaam mee de plaat in voert. In de resterende anderhalve minuut komen de belangrijkste thema's meteen aan bod zoals liefde en verlies, druk versus genieten: 'Mensen zijn vrolijker rond de Evenaar, er is meer ozon daar, ik leef daar naar.' Waterreus: "Het is alsof daar een stofje in de lucht zit. Ik probeer daar wel zoveel mogelijk naar te leven. Als iedereen zo is, dan zouden er heel wat minder problemen zijn."

Uit hetzelfde nummer: 'Ik moet knallen, zicht verminderd door liefde, menig mens vergist zich erin, je rikketik mengt zich erin.' "De druk was wel groter dan bij de andere twee platen. Die waren op een gegeven moment klaar. Nu weet je dat Top Notch het uitbrengt, gaat alles iets professioneler en heb je iets meer stress net voor de deadline." De druk van het moeten knallen weegt niet zo zwaar als de liefde: "Ik vind het af en toe wel overweldigend, je hart gaat ook spreken."

Ome Slome als de Gekke Gerrit van Boef en de Aap
Die inspiratie komt ook terug in eerste single Ome Slome (clip hierboven): 'Ze heeft m'n leven verneukt, flinke deuk in m'n ego gebeukt.' "Het is een beetje dubbel. Het gaat over toen het uit was met m'n ex. Toen lag ik wel even stuk. In Ome Slome verwerk ik allemaal situaties." Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, leerde Waterreus. "Ik heb mezelf even op non-actief moeten zetten. Sommigen zeggen dat je dan heel creatief wordt, maar ik had juist het tegenovergestelde. Ja, nu komt de aap uit de mouw", grapt de Tilburger relativerend.

Ome Slome kan je met thema's als geld en (oprechte) vriendschap ook als de Gekke Gerrit (Opgezwolle, van Eigen Wereld) van Boef en de Aap zien. "Voor mij en Tommie is het niet moeilijk om met beide benen op de grond te blijven, maar ik ken wel een aantal mensen die door succes zijn veranderd. Dat kan leiden tot onwenselijk gedrag voor je omgeving." Dat geldt ook voor de mensen om je heen. "Tuurlijk, dan zit je opeens bij Top Notch. En mocht het dan niet gebeuren, dan zie je wel wie je overhoudt." Waterreus adviseert: "Leef in je eigen wereld, letterlijk. Ga niet zweven vanwege een deal, maar blijf jezelf."

Boef en de Gelogeerde Aap was medio 2012 gevraagd mee te doen aan het literaire muziekproject Poetracks. Daarvoor bewerkten ze een gedicht van de Zeeuw Hans Verhagen tot de (album) track Zachte Krachten. "Ik heb het gewoon zelf geschreven, met af en toe wat woorden van hem ertussen. Daar putte ik veel kracht uit om mijn liefdesding van me af te schrijven. Het gaat echt over mijn huidige vriendin toen het even uit was en sluit heel erg aan op hoe ik me toen voelde. Ook dat heb ik weer in een andere persoon vertaald, zodat het niet per se over mij hoeft te gaan. Dat is ook een beetje zelfbescherming."

Akoestische EP met vader Toine
Op de hoes staat achter de track Ga Vliegeren de naam Toine Waterreus; de vader van De Gelogeerde Aap. "Hij is altijd heel supportive geweest en speelt zelf gitaar, piano en trombone. Hij heeft wel altijd wat aan te merken, maar toen wij hem vroegen met gitaar naar de studio te komen, zei hij meteen: 'tof!' Hij speelt ook mee op de releaseparty in 013 en ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog een keer een akoestische EP met hem maak."

Boef en de Gelogeerde Aap werkte voor deze plaat al in een vroeg stadium met Fakkelteitgroep-broeders Sticks en Rosco, maar die laatste collab heeft Niet Hier toch niet gehaald. "Het is nooit echt gelukt om dat af te ronden, dus laten we het liggen voor een volgende FTG-verzamelaar. Anders wordt het misschien ook wat veel FTG met ook Sticks, Rico, Nosa en Dinopha (zus Typhoon en Blaxtar, IG). En er ligt ook nog een mooie track met Rosco en Sticks, maar 'wie wat bewaart heeft wat' zeiden Kleine Jay en Cartes al.

Naast Aparte Klasse met Nosa en Fitte Ridders met Rico en Sticks springt Hondsdolheid ft. Kraantje Pappie er echt uit qua tempo en harde beats. "Tommie heeft hem twee of drie beats opgestuurd. Die vond hij meteen superdik en op de terugweg van een show in België is hij langsgekomen. Dat het een dubstep-ding ging worden was al snel duidelijk. Kraantje leent zich wel voor harde ruwe beats.

Boef en de Gelogeerde Aap presenteert Niet Hier op vrijdag 1 februari in 013, Tilburg, waar ook de Fakkelteitgroep, Kubus, Gomes, lokale trots Timmietex, Flamboyant en Sevenleague Beats het podium betreden. Het album verschijnt dezelfde dag bij Top Notch.