De 12van3voor12 voor 2013

Een nieuw dozijn veelbelovende Nederlandse artiesten

Laurence Tanamal ,

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook dit jaar heeft 3voor12 een twaalftal veelbelovende Nederlandse artiesten geselecteerd waar wij hoogstwaarschijnlijk veel van zullen horen in 2013. Een nieuw album in de planning of onlangs uitgebracht? Of is er inmiddels al zo'n buzz rondom een band of artiest gecreëerd dat de verwachtingen torenhoog zijn? Deze namen zijn te beluisteren op onze speciale sampler en worden de komende week dagelijks behandeld bij 3voor12 Radio.

Jacco Gardner

Jacco Gardner is bekend van Lola Kite en The Skywalkers, maar lijkt nu vooral solo succes aan te boren met zijn psychedelische 'baroquepop'. Internationaal is hij al opgepikt door de grotere muziekblogs als Pitchfork en NME en krant The Guardian, waardoor een flinke buzz onstaan is rondom dit Nederlandse wonderkind. In februari komt zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities uit op het toonaangevende Amerikaanse label Trouble in Mind (in de Benelux wordt het album uitgebracht en gepromoot door Excelsior). Hij is een van de zes Nederlandse namen die in maart op SXSW, het grootste showcase festival ter wereld, staan.

Mozes & The Firstborn

Deze garagerockers speelden het afgelopen jaar al op Into The Great Wide Open en Incubate, maar hun debuutalbum bleef uit. In maart zal hun eerste plaat, die naar eigen zeggen 'een stuk diverser dan de in 2011 uitgebrachte EP I Got Skills wordt', eindelijk het daglicht zien. Voor 3voor12 hebben zij een (foto)dagboek bijgehouden terwijl zij druk bezig waren aan het album. De releaseparty is alvast gepland op zaterdag 2 maart in het Eindhovense Area 51.

Ronnie Flex

In 2012 heeft Ronnie Flex het voor elkaar gekregen om zijn naam te vestigen: hij scoorde een hit met Allermooiste Feestje (feat. Mr. Polska en Yellow Claw), bereikte de finale van de Grote Prijs, tekende bij Top Notch en won een State Award voor 'Rookie of the Year'. In 2013 is het de tijd voor de rookie om een grote te worden.

Mister & Mississippi

Soms kan het snel gaan met een band. Folkband Mister & Mississippi werd opgericht als schoolband op de Herman Brood Academie, won na een viertal optredens de Amsterdamse Popprijs, tekende bij V2 en speelde in het voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. En dat allemaal in een tijdbestek van anderhalf jaar. 25 januari komt het titelloze debuutalbum uit, dat zij presenteren in Tivoli de Helling.

Tessa Rose Jackson

Zij studeerde aan dezelfde prestigieuze Londense BRIT School als Kate Nash en Adele en leert nu verder aan het Amsterdamse conservatorium. Eerder verscheen haar muziek onder reclames van Ikea en Audi. Haar debuutalbum, waarvoor zij al het materiaal zelf schreef en het merendeel van de instrumenten zelf inspeelde, staat gepland voor eind februari. Lees hier meer en bekijk haar mini-documentaire hier.

Thomas Azier

De in Berlijn gehuisveste Nederlander kwam in 2012 al met een tweetal EP's, Hylas getiteld. Nadat deze op iTunes losgelaten werden zijn ze een eigen leven gaan leiden en ontstond er algauw een buzz. Zijn single Red Eyes gooide al hoge ogen in Frankrijk en Duitsland. Dit jaar moet zijn debuutalbum uitkomen, waarop volgens hem erg veel nieuwe tracks staan.

Daily Bread

Daily Bread maakte, mede door de komst van toetsenist Atser Damsma, in 2012 een transformatie door van 'sexy garage dance'-band naar wavy electropopgroep. Het is niet voor niets dat Iterum, de titel van hun album, Latijn is voor 'opnieuw'. Het album werd met positieve kritieken ontvangen, bleek ook na hun albumpresentatie in Paradiso. Dit jaar is het afwachten wat de opnieuw uitgevonden band, zowel qua shows als productiviteit, neer gaat zetten.

Posij

De jongeman achter dubstep-producer Posij heet Frank Post en had in 2012 genoeg reden tot juichen. Hij bracht zijn debuut-EP Empty Lungs uit op Soundcloud, waarna de zijn titelnummer een bescheiden hit werd op YouTube. Zijn debuutalbum en tevens afstudeeropdracht voor de MBO-opleiding Sound Design komt uit op Noisia's Division Recordings.

Full Crate & Mar

Full Crate and Mar bestaat uit producer Full Crate, een groot talent uit de hoofdstedelijke beats- en elektronische scene, en zanger/producer Mar. Full Crate is ook verantwoordelijk voor een maandelijkse, soulvolle beatsmix met FS Green. Ze hebben allebei een solo EP uit (Mar bracht onlangs zijn zelfgeproduceerde debuut-EP Seeing Her Naked uit) en leggen de laatste hand aan hun debuutalbum.

Sjaak

In 2011 tekende de Amsterdamse rapper Mehdi Chafi, oftewel Sjaak, bij Top Notch, waar hij het nummer Wat Is Er? opnam met Appa. Men kan hem ook kennen van zijn rol in Krokobil, de hitsingle van Mr. Polska en Yellow Claw. Wat nog uitblijft is zijn echte debuutalbum, dat dit jaar moet verschijnen. Het jaar begint in elk geval met een gloednieuwe EP als voorproefje voor het echte werk.

The Silhouettes

Dit Amsterdamse shoegaze surfpop-kwartet rond Ben Rider en Marthe Jellema was in april Hollandse Nieuwe, speelde in november maar liefst twee sets op het Crossing Border-festival en stond in het voorprogramma van Moss en Lola Kite. Het debuutalbum van The Silhouettes zal begin dit jaar uit zal komen.

Guerilla Speakerz

Guerilla Speakerz bestaat uit dj-/producer-duo Daniel Scholtens en Marlon Yasol dat vijf jaar geleden begon met het overnemen van sets van andere dj's in kleine clubs in Amsterdam. Sinds oktober hosten ze een eigen clubavond in Tivoli de Helling, Fuse, en hebben ze een eerste EP uitgebracht waarbij veel hiphopinvloeden zijn terug te horen, Holla genaamd. Beluister hun gloedjenieuwe Wiseup EP nu op de Luisterpaal.

De 12van3voor12 voor 2013 op een rijtje:

Daily Bread
Full Crate & Mar
Guerilla Speakerz
Jacco Gardner
Mister & Mississippi
Mozes & The Firstborn
Posij
Ronnie Flex
Sjaak
Tessa Rose Jackson
The Silhouettes
Thomas Azier

Lees hier terug wie de 12van3voor12 van 2012 waren en hoe het ze verging. De komende week spreken we de twaalf gelauwerde artiesten van 2013 tussen 22:00 en 01:00 uur bij 3voor12 Radio:

Woensdag 2 januari:
Ronnie Flex
The Silhouettes
Tessa Rose Jackson (live in de studio)

Donderdag 3 januari:
Thomas Azier
Guerilla Speakerz
Sjaak (live in de studio mét Hydroboyz)

Maandag 7 januari:
Full Crate & Mar
Jacco Gardner
Mozes & The Firstborn (live in de studio)

Dinsdag 8 januari:
Posij
Daily Bread
Mister & Mississippi (live in de studio)