Festivallitis: doventolken vertalen Kraantje Pappie en Bombay Show Pig Festivallitis: doventolken vertalen Kraantje Pappie en Bombay Show Pig

MuteSounds prikkelt de zintuigen voor doven, slechthorenden én horenden

, Timo Pisart

Festivallitis: doventolken vertalen Kraantje Pappie en Bombay Show Pig

MuteSounds prikkelt de zintuigen voor doven, slechthorenden én horenden

Timo Pisart ,

Niet iedereen komt aan zijn trekken op Lowlands of Pinkpop. Sommigen hunkeren naar ’n ándere festivalervaring, en voor die mensen zoekt 3voor12 Radio deze zomermaanden naar obscure prachtfestivals. Vandaag had Paul Rabbering beet met MuteSounds, een muziekfestival voor doven en slechthorenden.

Festival: MuteSounds, 9 t/m 11 augustus 2013
Waar is het: het F.A.S.T. surfdorp in Scheveningen. Ooit ’n stuk braakliggend terrein aan de boulevard, maar nu een kolkend hippiedorpje opgebouwd uit containers waar surfers kunnen snurken, snoepen en chillen. Ze hebben een camping, een openluchttheater, een restaurantje en gaat u zo maar door. F.A.S.T. schijnt nog geëngageerd te zijn ook, maar hoe dat precies zit zoekt u dit weekend maar uit.
Wat kunt u er horen: ja, die vraag zou dus in het verkeerde keelgat kunnen schieten, hè? MuteSounds is namelijk, zoals de naam al verklapt, een festival georganiseerd voor doven en slechthorenden. Kraantje Pappie en Bombay Show Pig staan op de line-up, en omdat niet het gehele publiek dat gehoorgeweld meekrijgt, probeert MuteSounds ook alle andere zintuigen te prikkelen: er zijn muzikale gebarentolken die vliegensvlug de hits van Kraantje zullen verbeelden, een trilvloer die op de subbassen meedeint, een aromadj en een gigantische lichtshow.
Beoogde publiek: denk nou niet dat u niet welkom bent als uw gehoor in orde is, want MuteSounds verwelkomt ook ú met plezier. Sterker nog: ook u ervaart de muziek nóg veel extremer met al die zinnenprikkelende toevoegingen, zo vertelde organisator Maks Oosterbaan vanavond in 3voor12.
Unique selling point: Bombay Show Pig en Kraantje kunt u op een ander festival wellicht ook aanschouwen, maar dan mist u toch écht die wobbelende ondergrond, aromadj en dansende tolken.
Wat kost het: het is hartstikke gratis, maar breng gerust een vrijwillige donatie mee. Pay What You Want, noemen ze dat.

Een muziekfestival voor doven: het klinkt als een krankzinnig idee, maar dat is het allerminst, aldus Maks Oosterhuis, organisator van MuteSounds. Zijn zus is doof en ging al jaren naar feestjes voor doven en slechthorenden. Wat zag Maks daar? Eigenlijk komen daar dus alléén maar mensen met een beperkt gehoor, en dat heeft isolatie tot z’n gevolg. Zonde, zo dacht Oosterhuis, en daarom zette hij als afstudeerproject het festival MuteSounds op. Daarmee hoopte hij horenden en slechthorenden met elkaar in contact te brengen. Toen het idee een flinke subsidieprijsvraag won en vervolgens óók nog heel erg goed uitpakte, besloten Oosterhuis en de zijnen er een jaarlijks terugkerend festival van te maken.

Zo is MuteSounds inmiddels toe aan haar zesde editie, met een flinke trilvloer bestaande uit houten podiumdelen verbonden aan een stel gigantische subwoofers. Denk nou niet dat u meteen misselijk wordt getrild, maar het zou u tenminste kunnen helpen met de danspasjes. Naast namen die u op andere festivals zou kunnen treffen (Kraantje Pappie, Bombay Show Pig, Diggy Dex & Skiggy Rapz, Kramphaft e.a.) staat er bijvoorbeeld ook een Deaf Rave, met zowel dove dj’s als MC’s. Schrikt u niet! Oosterhuis laat weten dat kwaliteit boven alles staat. Dus doof of niet, een feestje gegarandeerd.

MuteSounds vindt plaats van 9 t/m 11 augustus en is gratis toegankelijk. Heb jij tips voor de Festivallitis? Geef je tips in de comments hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12