MuteSounds: een festival voor iedereen MuteSounds: een festival voor iedereen

“We noemen ons wel een buitenfestival binnen vier muren.”

, Susanne Kooijman

MuteSounds: een festival voor iedereen

“We noemen ons wel een buitenfestival binnen vier muren.”

Susanne Kooijman ,

Op zaterdag 3 december staat de vijfde editie van MuteSounds klaar om je te overrompelen en al je zintuigen te prikkelen. Voor deze jubileumeditie heeft de organisatie van het festival alles uit de kast getrokken om de bezoekers een nog intensere beleving mee te geven. 3VOOR12 Den Haag sprak met Maks Oosterbaan van de organisatie van MuteSounds over deze jubileumeditie.

“We noemen ons wel een buitenfestival binnen vier muren.”

Op zaterdag 3 december staat de vijfde editie van MuteSounds klaar om je te overrompelen en al je zintuigen te prikkelen. Voor deze jubileumeditie heeft de organisatie van het festival alles uit de kast getrokken om de bezoekers een nog intensere beleving mee te geven. Naast de bekende trilvloer (voelen), visuals (zien) en muziekacts (horen), zijn nu ook geurelementen (ruiken) en een lollymuur (proeven) toegevoegd om alle zintuigen bij het festival te betrekken. 3VOOR12 Den Haag sprak met Maks Oosterbaan van de organisatie van MuteSounds over deze  jubileumeditie.

MuteSounds, het festival dat bekend staat om zijn zinnenprikkelende programmering, is toegankelijk voor doven en slechthorenden, maar horende bezoekers zijn net zo welkom. "Onze basis is voornamelijk muziek. Het publiek dat naar MuteSounds komt is  50/50, net zoveel horenden als doven. Het festival is echt voor iedereen, daarom is de muziek in ons programma ook ze belangrijk.”

De jubileumeditie van het festival wordt op subtiele wijze aangekaart door wat speciale toevoegingen aan het programma. “Je staat er toch wel even bij stil dat je al vier edities hebt mogen organiseren”, aldus Maks over de vijfde editie van MuteSounds. “We hebben het festival nu ook bewust een speciaal  tintje gegeven. We hebben twee extra zintuigen toegevoegd, namelijk geur en smaak. Aan het begin van de avond zullen geurmachines een geur verspreiden die doet denken aan een oud bruin café, waarmee we vooral intimiteit en gezelligheid op willen roepen. Later in de avond wisselt die geur naar een wat frissere zomergeur. Voor smaak hebben we een lollymuur bedacht, een muur met bestaande uit 2000 lolly’s. Mensen mogen die lolly’s meenemen.”

Naast die twee zintuigen worden alle andere zintuigen ook voldoende geprikkeld. “Horen, zien en voelen zijn toch de zintuigen die voor ons de basis van het festival vormen. Daarom hebben we ook weer de trilvloer en gebarentolken die de muziek overbrengen, maar ook blacklight schilderingen en I wish ballonnen. We wilden er meer een echt festival van maken, groter en intenser dan voorgaande jaren. We noemen ons wel een buitenfestival binnen vier muren. Met beleving is veel mogelijk, maar het moet wel een relatie hebben met muziek.”

MuteSounds werkt samen met een denktank van dove jongeren om hun behoeften betreft het festival te peilen. “Zo merkten we dat we het geluid in het Paard eens te hard hadden gezet. Zelfs voor de doven was het iets te veel. Daar denk je natuurlijk niet zo snel aan, want je wilt vooral dat ze de muziek kunnen voelen. Maar het gaat juist om de subtiliteit. Het moet voelbaar, zonder daarin te ver te gaan.” Dat het festival goed leeft onder zowel doven als horenden, doet de organisatie veel goed. “Als iemand een kaartje voor het festival koopt, weten we niet of die persoon doof of horend is, maar we horen uit allerlei hoeken dat het festival wel iets is waar mensen naar uit kijken.

MuteSounds vindt plaats op zaterdag 3 december in BINK VIJF HOOG (BINK 36), het voormalige KPN gebouw op de Binckhorstlaan. Aanvang is om 22.00 uur en de entree is 10 euro in voorverkoop en 12,50 aan de deur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag