3voor12 zendt nationaal eerbetoon aan Nelson Mandela uit

Aanstaande zondag eerbetoon Samen Door Mandela in de Melkweg met o.a. Typhoon

Redactie 3voor12 ,

Op zondag 15 december, de dag van de begrafenis, zal het Amsterdamse Leidseplein het hart zijn van een nationaal eerbetoon aan Nelson Mandela. Bij zijn eerste bezoek in 1990 begroette hij de Nederlandse bevolking vanaf het balkon van de Stadsschouwburg. ZAM, Stadsschouwburg en Melkweg hebben het initiatief genomen tot dit nationale eerbetoon. Typhoon en vele andere artiesten zullen optreden in de Melkweg. 3voor12 zendt aanstaande zondag van 16:00 tot 19:00 uur de herdenking live uit op 101TV.

Het eerbetoon wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met productiebureau Xsaga en heeft de steun van een comité van aanbeveling waarin zitting hebben genomen: Conny Braam (schrijfster, oud-voorzitter Anti Apartheids Beweging Nederland), Peter Goosen (ambassadeur Zuid-Afrika), Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg), Ewoud Goudswaard (algemeen directeur ASN Bank), Gerda Havertong (actrice / zangeres / theatermaakster), Humberto Tan (televisiepresentator) en Ed van Thijn (oud-burgemeester van Amsterdam, oud-minister). Diverse artiesten en kunstenaars verlenen medewerking en er zijn verschillende sprekers. De begrafenisceremonie in Zuid-Afrika zal op schermen gevolgd kunnen worden. 3FM, mediapartner van dit initiatief, doet live verslag van dit nationale eerbetoon. VPRO 3voor12 zendt live vanuit de Melkweg op 101TV uit. In de komende uren en dagen zullen de initiatiefnemers aanvullende informatie verspreiden over aanvangstijden en programma. Zie ook www.samendoormandela.nl

Het officiële condoleance register zal vanaf dinsdagmorgen 10.00 uur kunnen worden getekend in de Stadsschouwburg aan het Leidseplein, in de zaal achter het balkon van waar Mandela in 1990 het woord voerde.

"Van zijn rust laten genieten"
Rapper Typhoon vertelde vanavond in 3voor12 radio enthousiast over zijn fasincatie voor Mandela. Zondag zal hij akoestisch met zijn band optreden op het eerbetoon. Daarbij zullen zeker Afrikaanse invloeden te horen zijn. Typhoon zelf is een groot fan van de Zuid-Afrikaanse jazzmuzikant Abdullah Ibrahim, die ook een ode aan Mandela schreef. "Hij maakte dat nummer toen Mandela al bijna 27 jaar gevangen zat", zegt hij. "Ook voor mij is Mandela altijd een grote inspiratiebron geweest. Het is bewonderenswaardig dat iemand zo lang vast kan zitten, over zijn grudge heen kan stappen en een heel lang inspireert. Laten we dat vieren. We moeten hem loslaten en hem van zijn rust laten genieten."