Fresku krijgt documentaire: "Ik moest huilen toen ik hem terugzag"

Film over rapper als familieman in première op Nederlands Film Festival

Timo Pisart ,

Op het Nederlands Film Festival - eind september in Utrecht - gaat een documentaire in première over rapper Fresku als familieman. Dat en meer vertelde hij vanavond aan Roosmarijn in 3voor12 Radio. Hij werd aanvankelijk gebeld over de korte tekenfilm MUTE, waar hij alle stemmen van inmompelde. "Ik hoop dat mijn acteercarrière ook van de grond komt."

Voordeel van de Twijfel, zo gaat de documentaire over Fresku heten die op het Nederlands Film Festival in première gaat. Voor de film werd de rapper zo'n twee jaar gevolgd door regisseur en vriend Martijn van de Vrie. "We hebben heel veel gesprekken gevoerd, dat is een soort documentaire geworden. Er is zo'n 30 uur aan beeldmateriaal geschoten, de film wordt zo'n 50 minuten. Ik weet niet of ik het moet verklappen, maar het gaat over mij die zijn best doet een familieman te zijn, zo tussen alle gekte door." Ook in zijn teksten kwam Fresku niet alleen humoristisch uit de hoek, maar is hij altijd pijnlijk eerlijk geweest. Zo verhaalde zijn laatste album Maskerade onder andere over het zijn van een vader in een gebroken gezin. Voordeel van de Twijfel zou zo mogelijk nog zwaarder kunnen zijn. Zelfs zijn vrouw moest huilen toen ze hem voor het eerste terugzag. "Ik moest zelf ook huilen bij bepaalde scènes, maar heb er een goed gevoel bij. Het is heel mooi om het terug te zien, soms stond ik ernaar te kijken en dacht ik: 'Is dit mijn leven?'"

Het nieuws over de documentaire was een verrassing voor Roosmarijn, aanvankelijk belde ze over de korte tekenfilm MUTE, waarvoor Fresku alle stemmetjes insprak, mompelde en schreeuwde. De film gaat over een wereld bevolkt door mensen zonder mond en werd gemaakt door Job, Joris en Marieke. Zij maakten eerder al de clip Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel, die eerder deze week maar liefst 15 miljoen views kreeg op YouTube. "Ja, ik heb alle stemmen ingesproken, behalve het zangstuk, want dat kan ik niet zo goed. Het was heel leuk om te doen, we hebben per poppetje zo'n twintig dingen uitgeprobeerd. Je bent gewoon lol aan het hebben, het is echt geniaal geworden. Ik wil het echt vaker doen." Roosmarijn vroeg meteen naar de acteercarrière van Fresku. Wil die een beetje van de grond komen? "Voorzichtig, voorzichtig. Het ding is: ik ben helemaal geen fan van de meeste Nederlandse films. Ik krijg genoeg verzoeken om een casting, maar ik ben meestal niet geïnteresseerd."