Spinvis op de scheepshelling tijdens 'klein Motel Mozaique'

Fabrique Mozaique met ontdekkingstochten op scheepswerfen en in fabrieken

Ingmar Griffioen ,

Spinvis op een scheepshelling, Skip & Die op de kade en ontdekkingstochten door het Rotterdamse havengebied; dat is in het kort het idee achter Fabrique Mozaique. Het nieuwe festival, de naam verraadt het al, is een spin-off van Motel Mozaique, een kleinere versie tijdens de Wereldhavendagen. "Wat we met Motel in de binnenstad en popzalen doen, gaan we nu doen op scheepswerven en fabrieken", vertelt initiator Harry Hamelink. De eerste editie is op zaterdag 7 september en moet de opmaat vormen naar een jaarlijks terugkerend festival.

Van 2005 tot 2009 organiseerde Motel Mozaique het winterse zusterfestival Bazar Curieux in de Maassilo met acts als Libertines, Liars, Julian Casablancas en Peaches. Dit is qua grootte vergelijkbaar, maar biedt meer dan muziek, legt de enthousiaste Motel Mozaique-motor Hamelink uit. "Het verschil is dat we dat muziekprogramma brengen én dat we de fabrieken ingaan." De van MoMo bekende gidsentochten heten nu ontdekkingstochten en informeren over de achtergrond van legendarische historische plekken. "Dit is waar de grote Rotterdamse schepen zijn gebouwd, maar er zijn ook hele desolate stukken ter grootte van een voetbalveld. Het is deels vergane glorie en aan de andere kant is er enorme bedrijvigheid waar jachten voor Russische miljardairs worden gebouwd."

Eigenaar Verolme heeft grote plannen om het gebied verder te ontwikkelen en Hamelink vindt het "supertof om juist daar bands te programmeren." Het verschil met de NDSM-werf in Amsterdam, waar festivals als Robodock en Over het IJ plaatsvonden, is dat deze havenlocaties alleen tijdens Fabrique Mozaique toegankelijk zijn. Het festival begint al over 2,5 week en is bewust 'relatief klein en eendaags gehouden', verduidelijkt de festivaldirecteur. "Want ik hou heel erg van dingen opbouwen. We willen het festival eerst neerzetten deze editie en zeker terugkeren volgend jaar. Het zal in ieder geval weer in september tijdens de Wereldhavendagen plaatsvinden. Het kan wel zijn dat we dan een ander gebied ontdekken."

Het Fabrique Mozaique terrein is ongeveer een kilometer lang, meerdere voetbalvelden groot en biedt plaats aan 1250 bezoekers. Het festival zal naast Spinvis, Skip & Die, Tom Trago en Cinnaman zeker nog zes acts programmeren. Boottochten zijn inbegrepen, maar bezoekers kunnen ook kiezen voor een korte route met alleen muziek of een route die meer op de ontdekkingstochten gericht is. Het festival komt uit de koker van Hamelink en Marcel Haug (Metropolis, Paaspop). "Wij doen ook samen Oerol en veel concerten in de Rotterdamse bouwputten, wat eigenlijk ook locatietheater is. Ik vind het bere-interessant om de ene keer wat in de Schouwburg te programmeren en dan weer dit." Spinvis is daarvoor een zeer geschikte artiest. "De eerste keer dat ik op de scheepswerf kwam, zag ik meteen dat plaatje met hem voor me. Hij was heel enthousiast toen ik hem vertelde over dit project."

Fabrique Mozaique is op zaterdag 7 september op het Verolme YVC Bolnes terrein in Rotterdam. Meer info vind je hier.