House/techno-artiesten komen op voor homorechten in Rusland

LGBT Rights for Russia Now! brengt verzamelaar uit met o.a. Legowelt om geld in te zamelen

Tim Schakel ,

Vincent Koreman, o.a. bekend als initiator van Incubate, is een actie begonnen om homo’s in Rusland een hart onder de riem te steken. Dat vertelde hij vanavond in 3voor12 Radio. Hij brengt een verzamelaar uit met daarop 24 underground artiesten zoals 3voor12 Award-genomineerde Legowelt, Scanner en hijzelf onder de naam van Drvg Cvltvre. De opbrengst van deze plaat zal gaan naar homorechtenorganisatie gayrussia.eu. De bedoeling hiervan is om bewustwording te creëren over de brute gang van zaken in Rusland.

Over ongeveer een halfjaar vindt de Olympische Winterspelen plaats in Sotsji, Rusland. Niet iedereen is hier blij mee. Met name de mensen die opkomen voor de homorechten vinden dat het evenement geboycot moet worden. Reden hiervoor is dat de sfeer richting homo’s in Rusland steeds grimmiger wordt. Het geweld jegens hen is op diverse filmpjes op het internet te zien. De Russische vicepremier heeft beloofd dat homo’s en lesbiennes niet gediscrimineerd zullen worden tijdens de spelen. Poetin daarentegen verbiedt de mensen te demonstreren in de meeste gebieden in Sotsji. Dit tot ontsteltenis van de mensen die opkomen voor de homorechten. Hierdoor ontstaan er steeds meer initiatieven om het anti-homo beleid in Rusland aan te pakken. Een daarvan is dus Vincent Koreman.

Het idee om een compilatiealbum uit te brengen om de homorechten te supporten, is spontaan gekomen bij Vincent Koreman. “Het plan om actie te voeren is ontstaan uit een gevoel van woede, gecreëerd door de filmpjes afkomstig uit Rusland”, vertelt Koreman. Hij doelt op de verschillende video’s die te vinden zijn op internet waarop homo’s gelokt en vervolgens mishandeld worden. “Het is zo schandalig. Heel veel mensen vinden het verschrikkelijk, maar het blijft vaak bij een Facebook-post. Ik wil er meer werk van maken.” Vervolgens is hij gaan nadenken over de mogelijkheden en kwam hij uiteraard bij de muziek uit. “Ik besloot een aantal artiesten uit de underground dance-scene te contacten. Er werd onwijs enthousiast gereageerd op mijn plan om een verzamelaar uit te brengen om aandacht te genereren voor de penibele situatie in Rusland.” Een mooie bijkomstigheid voor de actie is dat de 24 artiesten het ook weer delen, waardoor er veel meer mensen worden bereikt.

Acht euro
Het album is te koop via bandcamp en kost acht euro. “Een schijntje noemen we dat”, aldus Koreman. Al het geld gaat naar de organisatie gayrussia.eu. Zij zijn een van de weinige organisaties in Rusland die opkomen voor de homorechten en tevens de organisatie van de Gay Pride daar. “Dit is de reden waarom ik het geld wil doneren aan hen. Zij hebben het harstikke zwaar en worden uit alle hoeken van het land tegengewerkt. De opbrengst gaat regelrecht naar ze toe.”

Tijd om actie te ondernemen
Het is juist nu hard nodig om actie te ondernemen volgens Koreman. “De Russische propaganda blijft maar doorgaan. Laatst zag ik een sportatleet uit het desbetreffende land verkondigen dat Russen normaal zijn en dat hij voor het boycotten van homo’s is. Het lijkt 1936 wel. Ongelofelijk dat dit nog steeds kan, en de hele wereld kijkt toe.” Hij hoopt dat zijn actie ook Rusland binnendringt. Koreman krijgt in ieder geval al steun uit het land van Mixmag.Info, een toonaangevend magazine uit Rusland. Het is in ieder geval zeker dat deze actie een staart gaat krijgen, want Koreman belooft dat er een tweede compilatie in de nabije toekomst zal verschijnen.

Hieronder de lijst met artiesten die op de verzamelaar staan
Legowelt – Hieroglyphic Being – Kid Machine – Baz Reznik – Drvg Cvltvre – Truss – Scanner – Just So Nah – De Tuinen – Cottam – Chris Moss Acid – Kink & Neville Watson – Rude 66 – Leyland James Kirby – Kitbuilders – Erikoismies – Archie Koba – Antoni Maiovvi – Mintdeluxe – Run Dust – Huerco S. – Borealis/Jesse Somfay – Perc – Meibion.