Producer David August is al op weg naar de nieuwe eindbaas Producer David August is al op weg naar de nieuwe eindbaas

"Zodra je de eindbaas verslagen hebt, krijg je een nieuw zwaard"

, Atze de Vrieze

Producer David August is al op weg naar de nieuwe eindbaas

"Zodra je de eindbaas verslagen hebt, krijg je een nieuw zwaard"

Atze de Vrieze ,

19 oktober 2012. De forensen op het pontje van Amsterdam Noord naar de stad zien zich geconfronteerd met uitgelaten jonge mensen. De fluorkleuren op hun wangen zijn wat uitgelopen, maar in het algemeen zien ze er redelijk fris uit. Het is een uur of zeven, en zij zijn afkomstig van Diynamic's Neon Nights tijdens ADE. Diynamic: een houselabel uit Hamburg dat plotseling zo hard ontplofte dat ze komende maand in Amsterdam een eigen festival kunnen hosten. Hun leider: Solomun. Hun elegante jonge ster: David August. Deze maand verschijnt zijn debuutalbum Times.

Schram's Studio's is een grote ruimte. Veel groter dan Studio 80, de club op het Rembrandtplein waar het vuurtje rond Diynamic voor het eerst tot ontbranding gebracht werd, ruim een jaar eerder. "Na die eerste keer in Amsterdam voelde het alsof iedereen in de stad me kende", zegt de jonge Duitser David August. "Dat kon natuurlijk niet, want ik draaide in de bovenruimte van Studio 80, voor pak hem beet 200 mensen. We waren daar met - ik meen - Solomun, H.O.S.H. en Stimming." Die vier vormen de kern van het label, dat geheel DIY (vandaar de labelnaam, hoewel Solomun in 2006 een Do It Yourself EP uitbracht) begon rond een kleine club genaamd Ego in Hamburg. Volgens August passen er zo'n 300 mensen in. Klein en compact dus, en intussen een aantrekkelijke plek voor dj's als Losoul, Cassius en Anja Schneider om in te draaien.

Onze eigen house-veteraan 2000 And One keek een paar maanden terug met enige jaloezie naar de sterke eenheid die daar in Hamburg gesmeed werd. Dat had in Amsterdam ook gekund, denkt hij met enige weemoed. Hij zei: "Een maand geleden stond ik in de Pacha in Ibiza met Solomun en zijn hele Diynamic crew. Iedereen was er. H.O.S.H., Stimming, Adriano die al hun boekingen doet. Ik ken die jongens al heel lang omdat ik door de jaren heen vaak in hun club draaide in Hamburg, toen Solomun nog helemaal niet bekend was. Ze zijn al die tijd bij elkaar gebleven, en dat heeft ze sterker gemaakt. Nu zijn ze het meest populaire geluid van de underground aan het worden, er is echt een groot publiek voor."

"Eerlijkheid en loyaliteit zijn heel belangrijk", beaamt David August. "De zachte kant van de dance? Ja hoor, daar schaam ik me niet voor. Onze muziek bevat altijd melodie en harmonie. Emotie is ongelofelijk belangrijk bij muziek. Het is per slot van rekening de enige universele taal, we kunnen iets overbrengen dat je daadwerkelijk voelt." Over Solomun, de leider van de groep, zegt hij. "Hij is een heel vriendelijke, emotionele man. Hij geeft je al zijn liefde, maar hij is ook kwetsbaar. Het raakt hem heel erg als iemand hem teleurstelt, ook al gaat het maar om iets kleins."

Solomun haalde David August een jaar of twee geleden naar Diynamic, met als grootste succes tot nu toe de single You Got To Love Me. De meisjes gingen massaal op de schouders tijdens het Welcome To The Future festival afgelopen zomer. En dat op een trage, zwoele track zonder echte climax. "Die set begon ik met vijftien minuten bijna-stilte", zegt August. "Eerst denken mensen: wat is ie aan het doen, maar uiteindelijk voelt zo'n subtiele track dan aan als een climax."

Het afgelopen halfjaar trad August nauwelijks op. Hij maakte zijn album, en hij stortte zich op zijn studie. In Berlijn volgt hij een muziekopleiding, die hem perspectieven biedt die niet iedere producer heeft. Op zijn plaat stoeit hij met akoestische gitaren, met soundtrack-achtige producties. Met zijn vriend Wanja doet hij zelfs een soort vraag-antwoord-spelletje tussen synthesizer en klarinet. "Ik ben opgegroeid met klassieke muziek, en houd ook erg van jazz en de soundtracks van Ennio Morricone", zegt hij. "Ik ben alweer bezig met nieuwe muziek. Ik zou wat minder voor de hand liggende melodieën willen maken. Ik ben snel verveeld. Een album maken is als een game. Zodra je een eindbaas verslagen hebt, krijg je een nieuw zwaard en een nieuwe helm, en ga je op zoek naar de volgende eindbaas."

Zaterdagavond heeft Dansen Met Delsing een speciale house special, tussen 02:00 en 06:00 op 3FM. De Diynamic crew host 18 mei een eigen festival in het Arena Park in Amsterdam. David August is van de partij met een live set.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12