10 tips voor de Popronde

Rondreizend festival vrijdag van start in Nijmegen, zaterdag in Zwolle

Ingmar Griffioen ,

Het Popronde-seizoen gaat vrijdag weer van start: in Nijmegen, de stad waar het allemaal begon, zijn dan op 31 podia liefst zeventig concerten van Nederlandse talentvolle bands gratis te bewonderen. Om door al die jonge aanplant het bos nog te zien, heeft 3voor12 tien tips voor je samengesteld. Doe er je voordeel mee, want de komende drie maanden reist de Popronde door Nederland en doet 29 steden aan. In al die steden verrijst ook een Hollandse Nieuwe podium en de programmering van die podia in de eerste tien steden vind je onderin dit artikel.

Popronde Nijmegen en Zwolle

Om 19:45 uur is de opening in Museum Het Valkhof met een foto-expositie en een optreden van Herrek. Een dag later is Zwolle aan de beurt met 35 shows op 22 podia. Naast deze tien tips doen er nog ruim honderd (!) acts mee! Check ook de 44e Hollandse Nieuwe sampler met Popronde-acts Cheaters, The Maureens, Raaf, Model Depose en Hömpfdinga!

CHEATERS

De nieuwe band van Mathias Janmaat (Bombay Show Pig) met Lenka Boyd (waarmee hij ook al in Kill 'em Mister elektronisch uitpakte), Tobias Ponsioen (Houses) en Raul Inzaurralde (Wooden Constructions). Het kwartet uit Londen en Leiden is op zeven Poprondes te zien en wij hopen (zeker op basis van he eerste materiaal) vurig dat het daar niet bij blijft.

When We Are Wild

WWAW is natuurlijk niet voor niks oud-Hollandse Nieuwe van de Maand. De Friezen gingen van de vuilniswagen tot 3FM Serious Talent en de laatste Grote Prijs-finale. Ze zoeken voor elke Popronde een extra, zesde bandlid, want ze komen één hand te kort. Dat belooft wat voor de veertien shows van Nijmegen en Zwolle tot Rotterdam en Alkmaar... Het gaat sowieso superhard met de groep die Bon Iver en Ben Howard als invloeden noemt.

Girl Beard

Case Mayfield is een Popronde-veteraan, een van de vele acts die zich onder meer op de Popronde in de kijker speelde. Nu komt hij met drumster Nienke Overmars met het gruizige rock-duo Girl Beard, dat een paar hele goeie liedjes heeft gebakken. Als het meezit hoor je die binnenkort in de 3voor12 Radio-studio. Met zeventien (!) shows zijn ze (met Anny) de meest geboekte Popronde-act.

Herrek

Ook Herrek heeft al de nodige (Popronde-) sporen verdiend. De Rotterdamse band vond zich vorig jaar opnieuw uit en bracht begin dit jaar de EP Waktu Dulu (Indonesisch voor 'vroeger') vol pracht-slowcore uit op Snowstar Records. Live opereren ze zo mogelijk nog spannender. Na Nijmegen nog viermaal geheel gratis te bewonderen op de Popronde!

The Future's Dust

The Future's Dust gooide hoge ogen op Into The Great Wide Open en is ook voor onder meer Incubate, Explore The North en zes Poprondes vastgelegd. Het Friese vijftal noteert hedendaagse invloeden als Bon Iver, The XX, Alt-J en James Blake en wil eind deze maand debuteren met een EP. Daarvoor zijn de verwachtingen nu al hooggespannen.

Adam and the Relevants

Songwriter Adam Quann en zijn Relevants zijn verantwoordelijk voor een van de beste liedjes van deze Popronde. Als je bij Live Forever onbewogen blijft zitten er toch aardig wat steekjes los. De band handelt verder ook in catchy Britpop met een bite en de half Ierse frontman spiegelt zich graag aan de snotty mentaliteit van een Oasis. Ook naar Black Lips en Smiths Westerns is geluisterd, dus ga ze zien tijdens een van die twaalf Poprondes.

The Maureens

The Maureens is onze huidige Hollandse Nieuwe van de Maand en zou met hun meerstemmige westcoastpop zo de hele comeback-tournee van Daryll-Ann moeten kunnen openen. De Utrechtse band is zeker geen onbeschreven blad met leden uit Silence is Sexy, Mr. Love and the Stallions en Brown Feather Sparrow. En dan speelde ook de oud-drummer van Alamo Race Track nog de plaat in. Achtmaal te zien op de Popronde dit najaar! Check de debuutplaat op de Luisterpaal.

SUIT AND TIE JOHNS

Een van de betere psychedelische garagerockbands die ondergetekende recent aan het werk zag (met Twin Shades, die je zeker ook moet zien!), komt gewoon uit Nederland. Uit Gelderland en het zijn vrindjes van De Staat. Niet dat ze dat nodig hebben, luister maar eens naar debuutalbum Paul (productie door Henk Jonkers) en ga die band verdikkeme zien op een van die tien Poprondes (let op: geen thuiswedstrijd in Nijmegen).

Wolf in Loveland

Nee, we beginnen niet weer over die 'Wolf in Nederland'. Maar zeker wel over de fijne folkband rond Jan Minnaard. De Zeeuwse Rotterdammer (eerder door het leven als Jay Minor) won de Grote Prijzen van Zeeland en Zuid-Holland, ontving voor de eerste een jaar coaching van Marien Dorleijn (Moss) en voert nu zijn zevenkoppige band aan. Elf Popronde-kansen op een portie harmonieuze folkpop!

Flow&Co

Hiphop is uiteraard ook in de Popronde vertegenwoordigd en hier met wel een bijzonder Grote Prijs van Nederland-winnaar. Flow&Co komt namelijk nu eens niet uit de Randstad, maar uit het oosten van het land. Mc’s BrPunt, Pletnum en Urbs komen uit Deventer, Zutphen en Amsterdam en producer MelleBeats uit Zutphen. Ze maken eigenwijze, komische hiphop over zaken als Skeerbawlin' en Kibbeling en gebruiken hiphop- en dubstep-beats. Viermaal te zien, waaronder deze zaterdag in Zwolle!

Programmering van de eerste tien Hollandse Nieuwe podia

  • 13 sept Nijmegen: De Plak: Kleinindustrie, RAAF, Tududuh
  • 14 sept Zwolle: Eureka: Orange Maplewood, Visitors, Soskop
  • 20 sept Apeldoorn: Gigant: Future's Dust, Girl Beard, When We Are Wild
  • 21 sept Bergen op Zoom: Les Vedettes: Mark Lotterman, Hompfdinga
  • 26 sept Delft: De Koornbeurs: Fire Walk With Us, Good Meat, Suit and Tie Johns, Flow&CO (& DropmiX)
  • 27 sept Emmen: CQ Centrum voor de Kunsten: Emil Landman, Rogier Pelgrim
  • 28 sept Deventer: The Hip: The Maureens, Adam & the Relevants, Girl Beard
  • 3 okt Wageningen: PopUpClub: Tududuh, Kleinindustrie, Seven League Beats (& Beat The Calaveras)
  • 4 okt Den Bosch: 't Paultje: Eisenhower, The Elementary Penguins
  • 5 okt Almere: Waterfront: Wolf in Loveland, Herrek