#PP13: best verkochte albums bij Plato: 30 Seconds To Mars & Kensington winnaars

Utrechters verzilveren spot op hoofdpodium en passeren Douwe Bob

Ingmar Griffioen ,

30 Seconds To Mars heeft ook off stage goede zaken gedaan op Pinkpop. De band stond al tijdens het festival fier bovenaan de verkooplijst van Plato en ook na afloop blijkt: de band van Jared Leto verkocht de meeste plaatjes op het terrein. Tweede stek voor quasi-headliner Queens Of The Stone Age en op drie, ja u leest goed, op 3: de Nederlandse band Kensington! De Utrechtse band mocht zondag de Mainstage openen en verzilverde die kans met een best optreden, dat ook aan de verkoopbalie beloond werd. Ook The Opposites haalde de Top 10.

Plato-directeur Dick van Dijk heeft - op weg naar Terschelling voor Oerol - de precieze verkoopcijfers niet bij de hand. Het gaat om "honderden albums voor de Top 5". Honderden per artiest welteverstaan. Volgens de directeur is het verschil tussen de nummer 1, 2 en 3 "niet zo groot, daarna gaat het meer richting de 150 stuks". Dat betekent dat Kensington honderden albums verkocht. Momenteel verkeren de Utrechters in Indonesië, waar hun album ook zal uitkomen.

Plato verving deze editie op het terrein de Free Record Shop, die voor het faillissement al de handdoek wierp betreffende het Landgraafse verkooppunt. Zondagmiddag ging 3voor12 op bezoek en constateerde dat 30STM (dien ook als een trein ging dankzij de signeersessie) en QOTSA aan kop gingen, toen nog gevolgd door Kodaline, Paramore en Passenger. Kensington was net binnen op negen, maar een medewerker voorzag al: 'Die kan nog heel hoog eindigen.' Ook het Belgische Trixie Whitley, Alt-J en Bastille verwierven nog een plek in de Top 10. Dat ging ten koste van Douwe Bob, The Script en Andy Burrows.

Hieronder de Plato Top 10 best verkochte albums op Pinkpop:
1. Thirty Seconds to Mars
2. Queens of the Stone Age
3. Kensington
4. Kodaline
5. Paramore
6. Alt-J
7. Trixie Whitley
8. The Opposites
9. Bastille
10. Passenger

De tussenstand op zondagmiddag:
1. 30 Seconds To Mars
2. QOTSA
3. Kodaline
4. Paramore
5. Passenger
6. The Opposites
7. Douwe Bob
8. The Script
9. Kensington
10. Andy Burrows

Dick van Dijk is goed te spreken over het Plato-debuut op Pinkpop. "Ik vond het een leuk sfeertje. Het was misschien niet de drukste Pinkpop, maar het was erg fijn hoe enthousiast iedereen reageerde. Dus het beviel zeker." Van Dijk en zijn Plato-collega's werden ook erg blij van de "enthousiaste medewerking van de mensen van Pinkpop, die het belangrijk vinden dat er toch platen worden verkocht".

Komend weekend is Plato niet op Best Kept Secret te vinden. "Nee, dat is zo'n beetje de enige die we niet doen. De gemeente wil dat zoveel mogelijk lokale leveranciers het doen. Dus komt er een Sounds uit de buurt."