Twintig tips voor Lowlands 2013 Twintig tips voor Lowlands 2013

Met o.a. The Knife, Factory Floor, Mozes and the Firstborn, Moderat en Jagwar Ma

, Atze de Vrieze en Tim Schakel

Twintig tips voor Lowlands 2013

Met o.a. The Knife, Factory Floor, Mozes and the Firstborn, Moderat en Jagwar Ma

Atze de Vrieze en Tim Schakel ,

Om in de stemming te komen voor festivals duikt 3voor12 graag van tevoren de line-up voor je in. Meestal komen we dan terug met tien tips, maar bij Lowlands lukte het niet daar te stoppen. Jagwar Ma moet erin toch? En The Knife toch ook? En onze Hollandse Nieuwe van de maand John Coffey? Kortom: zet je schrap voor twintig Lowlands-aanraders.

The Knife

Het optreden van het mysterieuze elektronica-duo The Knife zou best eens het meest controversiële in de Lowlands-geschiedenis kunnen worden. Tenminste: als je afgaat op de reacties na de Paradiso-show. Wat is dit, is dit echt? Is het een grap? Is het kunst? Word ik hier genaaid? Moet ik dat fijn vinden? En gebeurde dat met condoom? Een Zweedse splijtzwam als afsluiter van de zondagavond. Bijzonder dat zo'n radicale act als deze in een grote tent als de Grolsch mag aantreden.

Marcel Fengler

Dettmann en Klock mogen dan de generaals van de Berlijnse club Berghain zijn, Marcel Fengler is hun betrouwbare eerste adjudant. Fengler bracht onlangs het album Focus uit op huislabel Ostgut Ton, met puristische, gelaagde grote-stads-techno, gemaakt voor de momenten dat het zo laat is dat het einde uit zicht verdwijnt. Ideale afsluiter van de eerste nacht.

Low End Theory

Het had een legendarische avond moeten worden: de manische Gaslamp Killer zou de X-ray hosten met als uitgangspunt de vibe uit zijn thuisbasis Low End Theory in Los Angeles, de plek waar acts als Flying Lotus en Nosaj Thing konden uitgroeien tot toonaangevende producers. Vorige maand kostte een scooterongeluk thuis Gaslamp bijna zijn leven. Het schijnt goed met hem te gaan, en de Low End Theory avond blijft gelukkig overeind, met Kutmah en Lunice als waardige vervangers. Beats!

Nick Cave and the Bad Seeds

Nick Cave is bezig aan zijn derde jeugd. Zijn recente reeks albums is van hoog niveau en zeer gevarieerd. Van het vurige Grinderman tot de elegante nieuwe plaat Push The Sky Away, misschien wel zijn meest kalme plaat ooit. Het gerucht gaat dat de Australiër zelfs van plan is een kinderkoor mee op tour te nemen, maar het venijn zit nog in elke zin. Luister maar eens goed naar single Jubilee Street, een zinderende song over een prostituee met een tragisch lot. Headlinerwaardig? Zeer zeker!

De Jeugd van Tegenwoordig

Ja, we kennen De Jeugd natuurlijk allemaal door en door. Wie herinnert zich niet hun eerste victorie in de Bravo, toen iedereen alleen nog maar Watskeburt kende? En hun laatste in de Alpha, met balletdanseressen. Maar dit keer brengt Die Jugend een nieuw wapen mee: De Formule. De Alpha-tent zal aan stukken gescheurd worden als nooit tevoren, onder aanvoering van de opruiende sirene van De Neger Des Heils. En dan is er ook nog Barkie, een partysong met klasse. Maar wel op de knieen naar huis, zo belooft de Jeugd.

Major Lazer

Diplo, zijn twee maatjes en zijn twee rondbillige danseressen zijn bezig met een ongelofelijke zegetocht. Overal waar ze heen gaan werpen de vrouwen hun achterste de lucht in, mannen hun vuist. Het motto: Express Yourself. Dancehall vermengd met authentieke Hollandse partymuziek, dat doet de truc. Een beetje lomp is het wel, maar het werkt onmiskenbaar, zo lieten ze onlangs nog zien op XO Live in Eindhoven. Zouden de mannen van Partysquad hun Original Don credits op het podium in ontvangst mogen nemen?

Mikal Cronin

Mikal Cronin is een aardige, kalme jongen, maar hij weet wel waar het fuzzpedaal zit. Die combinatie resulteerde in twee uitstekende liedjesplaten met een geweldig gevoel voor melodie en een nog beter gevoel voor overweldigende noise. Het werkt uitstekend, ook inhoudelijk. Zijn liedjes gaan over twijfel, maar ze worden met een grote zelfverzekerdheid gespeeld. Liefhebbers van garagerock kennen hem ook als bassist van Ty Segall, waarmee hij onder meer vorig jaar festival Le Guess Who plat speelde.

Moderat

Er bestaat een fraai filmpje van Modeselektor dat een kussengevecht initieert op het Melt festival. Chaos en glimlachen all over. Probeer je eens voor te stellen hoe dat bij Moderat gaat. De introverte Sascha Ring (Apparat), de extraverte feestbeesten Modeselektor, dat moet een teder en intiem kussengevecht worden. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar vier jaar geleden werkte het. Mede door de spectaculaire visuals groeide Moderat uit tot een van de meest bijzondere dance live acts. Nu is het gelegenheidstrio terug met een nieuwe album (simpelweg getiteld II). Lowlands is een van de eerste festivals die mag aanschouwen of ook het visuele aspect weer boven alles uit stijgt.

Bombino

Muziek om in een goede trip te belanden. De Touaregrock van Bombino zorgt ervoor dat je in een trance raakt door de uitgestrekte gitaarpartijen , hypnotiserende ritmes en Oosterse zang. 60s liefhebbers kunnen bij deze act volledig hun ei kwijt. Achter deze woestijnmuziek schuilt politieke beladenheid en een zoektocht naar absolute vrijheid. Thema’s die ook terug te vinden zijn in de muziek uit de jaren 60. Niet voor niets is het album Nomad, geproduceerd door Black Keys-frontman Auerbach, 3voor12 Album van de Week geweest.

Unknown Mortal Orchestra

De muziek van deze band is het beste te omschrijven als experimentele indiepop met een vleugje psychedelica. De band rondom songwriter Ruban Nielson verkocht eerder dit jaar de kleine zaal van Paradiso uit (zie opnames hieronder). Het album II is 3voor12 Album van de Week geweest en lijkt dan ook de definitieve doorbraakplaat te zijn. Ze staan op de zaterdag van Lowlands in de India, die goed bezet is die dag met acts als Daughter, Half Moon Run en The Veils.  

John Coffey

Een snoeiharde Nederlandse punkrockband in de X-ray op Lowlands. Het kan niet anders, dan dat deze tent gesloopt gaat worden. Deze Hollandse Nieuwe van deze maand staat bekend om hun energieke optredens en malle fratsen, zoals in palen hangen. Dit doen deze besnorde jongemannen niet alleen in Nederland, want ook Duitsland is fan. In de X-ray is het al snel zweten geblazen, dus trek je shirt uit, neem een biertje en maak je klaar voor een grote moshpit. 

AlunaGeorge

Het Britse duo maakten op Pitch eerder dit jaar een zeer goede indruk. Zij maken R&B muziek geïnspireerd door artiesten als Aaliyah en Destiny’s Child, maar ook Flying Lotus en Hudson Mohawke. AlunaGeorge heeft de potentie om een zeer groot publiek te bereiken en Lowlands is hiervoor de perfecte graadmeter. Je kent ze wellicht al van hun samenwerking met een andere veelbelovende Lowlands-act, Disclosure. Samen releasden ze de grote hit White Noise. 

Goat

Tijd voor maskers en andere rare outfits. Het lijkt soms wel carnaval op het podium, maar dan geen Dries Roelvink, maar smerige rock. Goat grossiert in krankzinnigheid in de positieve zin van het woord. Daarbuiten worden er uitstekende dansbare ritmes neergezet en zijn er lekkere scheurende solo gitaren te horen. Maar bovenal is een optreden van deze band een unieke ervaring. Dit optreden is een prima alternatief voor degenen die meer hebben met Grinderman dan met het nieuwe werk van Nick Cave. 

Mozes And The Firstborn

Dit is voor deze Nederlandse band een belangrijke gig om door te groeien naar een volgend niveau. Als ze het waar kunnen maken in de India op zaterdag gaan er mooie dingen gaan gebeuren. De voortekenen zijn goed, want in het buitenland wordt 12van3voor12-act Mozes And The Firstborn ook goed ontvangen. Ze staan onder andere op het Reeperbahn festival in Hamburg en spelen in het voorprogramma van de eerdergenoemde tip Unknown Mortal Orchestra. 

Tame Impala

Op de redactie vragen wij het ons af: is de Alpha niet te groot voor deze Australische band? Tame Impala is goed, maar komen de psychedelische nummers tot hun recht in deze enorme tent? Of wordt het een waas van geluid? Een extra reden om dit optreden te checken. Maar ga vooral naar deze act kijken, omdat ze betoverende muziek maken. Tip: Een goede act om je voorraad paddo’s uit je tas te halen.

Disclosure

De twee jonge broers van Disclosure zijn de aanvoerders van de Britse golf house die Europa momenteel bestormt. Dit is HET geluid van de zomer. Een show in de uitverkochte Trouw, een belangrijke spot op Pitch Festival en een debuutplaat vol hits zorgen ervoor dat grote statements ineens veilig zijn: Disclosure gaat tekenen voor DE doorbraak van deze Lowlands. De songs die het gaan doen: White Noise, Latch en het stomend hete When A Fire Starts To Burn.

Jagwar Ma

Het gaat goed met de Australische muziek. Tame Impala staat dit weekend in de Alpha tent, op het kleine podium er achter staat een aanstormend talent. Luister een keer de nieuwe single Come Save Me en je weet waarom: dit is de ideale psychedelische variant op de slimme-jongens-pop van Django Django, die het vorig jaar zo goed deed op de festivals.
 

Factory Floor

Al in 2010 noteerde 3voor12 op London Calling dat Factory Floor een bijzondere band is. Het trio maakt een soort live-techno met een industrieel randje, die toen al stond als een huis. Toch verschijnt in september 2013 eindelijk pas de debuutplaat, onder meer doordat de charismatische frontvrouw Nic Void in zee ging met  Chris & Cosey (ex-Throbbing Gristle) als Carter Tutti Void. Het optreden op Lowlands belooft energiek, rauw en super spannend te worden.

Matias Aguayo

Net als Ricardo Villalobos en Luciano belandde Chileen Matias Aguayo in Duitsland, waar hij snoepte uit de elektronica-pot. De eerste twee werden grote leiders in de minimal techno, Aguayo maakt een grilliger en kleurrijker soort elektronische muziek. Op zijn sensuele nieuwe album geeft hij de rollende Rrrrr een heel nieuwe betekenis. Sucu Tutu.

Guerilla Speakerz

De jongens van Guerilla Speakerz zullen even met hun ogen geknipperd hebben toen ze het blokkenschema zagen. Na Dizzee Rascal, vlak voor de onbetwiste trapkoningen TNGHT. Guerilla Speakerz werkt in dezelfde hoek als dat genadeloze duo: zware beats met snares als zweepslagen. Trap geldt dit jaar als de rechtmatige troonopvolger van koning dubstep, en onze jongens doen uitstekend mee. Nu hopen dat ze zo vlak voor de grote sterren een plekje op het podium krijgen in plaats van in de coulissen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12