Lowlands: "Er is helemaal geen scheiding tussen dance- en rockpubliek"

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg hoopt op komst Arcade Fire op #ll14

Timo Pisart ,

Is er tegenwoordig een tweedeling in het Lowlands-publiek: eentje dat voor de rock komt, en eentje dat voor de dance komt? Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg laat zich erover uit in 3voor12 Radio: "Een heleboel journalisten bij de kranten zijn de 40 gepasseerd." Verder vertelde Van Eerdenburg over het boeken van headliners, ego's van artiesten, hiphop op Lowlands en ga zo maar door. En komt Arcade Fire in 2014 naar Lowlands? Luister heel veel fragmenten terug.

“Dance en rock, dat kon een jaar of twintig geleden niet samen op een festival", aldus Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Hij ageerde in de uitzending van 3voor12 Radio tegen de muziekjournalisten bij kranten, 'die de veertig vaak al zijn gepasseerd'. "De nieuwe generatie bezoekers, die pakt het allebei. Die gaat naar Arctic Monkeys en Miles Kane, maar willen ook naar Disclosure. De pers speculeert: 'Er is een tweedeling tussen nightcats en de rockers.' Ik denk eerder dat dat een generatiekloof is tussen pers en de jongere bezoekers."

Maar verwacht op Lowlands geen "Jip en Janneke-house" als David Guetta of Swedish House Maffia, aldus Van Eerdenburg. En Tiësto dan, die stond toch al eens op Lowlands? “Ja, dat was een grote fout en mag niet meer gebeuren.” Luister het fragment hieronder waarin hij ook jeugdherinneringen ophaalt: "Toen ik een jaar of dertig geleden met mijn boezemvriend Peter rondliep door Amsterdam en Surinaamse meisjes wilde zoenen, dan gingen we naar de Flora en deden we ons beste pak aan.” Had dat succes? “Nee, hadden we nét de verkeerde knoopje of schoenen.” Of kon hij gewoon niet dansen, probeert Roosmarijn. “Roos, pas op! Ik kan wél goed dansen.”

Over hiphop, Blur en Arcade Fire

Al jaren een heikel punt: hiphop op Lowlands, kan dat? Wat Van Eerdenburg betreft wel, maar hij heeft het niet gemakkelijk. Lowlands hééft trending topic Kendrick Lamar, maar probeerde ook A$ap Rocky en Mac Miller. "Uiteindelijk doen ze het niet. Waarom, dat wordt er niet bij verteld."

R. Reijmer uit Hilversum had een andere prangende vraag: waarom is Blur er niet bij? "Vroeger verkochten ze maximaal twee keer Paradiso uit en nu vragen ze geld alsof ze in een stadion kunnen staan. Ik zag ze op een paar festivals: het publiek is tam, het ís gewoon geen headliner."

Eric van Eerdenburg doet ook vast een boekje open over volgend jaar. Het festival ís namelijk al begonnen met het contacteren van mogelijke headliners voor 2014. "Er zitten erbij die ene maatje te groot zijn, maar als ze willen buigen zeg ik geen nee." Zou Arcade Fire - in september een nieuwe plaat uit - komen? Van Eerdenburg: "Ik hoop het."

Zijn de headliners van dit jaar geen grote vissen? "Dat is ook een beetje bewust. Lowlands is daar het festival niet naar, ons hoofdpodium kan maar 30.000 van de 55.000 bezoekers aan."

Nog zo'n heet hangijzer: dit jaar blijven de bosjes in Biddinghuizen heel want polkafeestneus Kees van Hondt komt niet naar Lowlands. Er werd zelfs een Facebook-groep opgezet om de dj die kerstbomen, tenten en opblaaskrokodillen rond ziet vliegen tijdens zijn shows tóch naar Lowlands 2013 te krijgen. Waarom is hij niet van de partij? Van Eerdenburg: "In 2012 was zijn show een apotheose. Het kost dan nogal wat moeite om het veilig te houden: het werd een beetje gevaarlijk. Ik durfde er mijn handtekening niet meer onder te zetten." Al op Lowlands 2012 was duidelijk dat dit voorlopig de laatste Lowlands-show was. Maar geen zorgen, lieve fans: Van Hondt komt altijd wel in de een of andere verschijningsvorm voorbij op Lowlands.

Zo werd er nog veel meer besproken in de drie uur dat Eric van Eerdenburg te gast was in 3voor12 Radio: hij vertelde over de gigantische hoeveelheid vrachtwagens die er nodig zijn voor Lowlands (1100!), de eerste muziekstapjes die hij zette in jongerencentrum Pentastoma en de komst van Human Rights Tattoo (Van Eerdenburg zelf laat er ook een zetten). En is hij nou voor #teammark of #teamhanneke? Waarom had hij wel eens ruzie met 3FM? Luister alle fragmenten hieronder terug:

En wat is een betere afsluitende vraag aan Eric van Eerdenburg dan: wat is de allereerste plaat die je aanzet zodra Lowlands 2013 voorbij is?