#LL13: Kreatief met Karton

Crea-bea's kunnen hart ophalen

Bas van Duren ,

In een creatieve bui? Behoefte aan een bord met jouw eigen bericht? Of gewoon zin om met een Stanleymes en lijmpistool in de weer te zijn? Dan ben je bij de Cardboarders aan het goede adres. Helemaal in de hoek rechts van de Grolsch staat daar een botsautotent omgetoverd tot een walhalla voor iedereen die een acht of hoger haalde bij handvaardigheid op de middelbare school. En nee, dat gaat niet altijd zonder kleerscheuren.

Ooit aangerand door een konijn? Mensen rondom de Grolsch wel. Je hoeft niet eens op jacht te gaan naar het beestje, dit gevaarte van ruim twee meter hoog weet jou wel te vinden. Vooruit, het is er een van karton, maar die betekenisvolle blik in zijn ogen, harige benen en rechtopstaande oren... het is allemaal akelig echt. Misschien dat daarom tijdens een looprondje van het dier een Lowlander de behoefte kreeg om er tegen aan te springen: pure zelfverdediging. Het laatste wat je je familie en vrienden wilt vertellen als je thuiskomt van Lowlands is dat je het wel heel gezellig had met een konijn...

Toch hoeft niemand echt bang te zijn voor het konijn: in de creatie zit een lid van de Cardboarders; een 'geheim genootschap van twintig docenten handvaardigheid die vanwege stressproblemen gestopt zijn met hun vak,' grapt Mathijs Stegink, om vervolgens toch maar toe te geven dat het gaat om een vriendengroep. Samen maken zij van alles van karton, geven workshops en organiseren allemaal activiteiten rondom het bordpapier. Zo kun je op zaterdag meedoen met de 'Epic Cardboard Robot Carnage', op zondag kun je met een kartonboot het Lowlake oversteken en tussendoor zijn er 'Interactive Ultraviolence Animatieshows'. Juist.

Het is een hele onderneming voor Stegink en zijn team. Vier Boedelbakken vol karton waren nodig om alles mee te kunnen nemen. Alles wat te zien is binnen in de tent is de afgelopen paar dagen gemaakt. Het animo onder de Lowlanders is groot. Groter dan Stegink had verwacht. 'Meteen vanaf het begin kwamen er mensen naar ons toe. Ze hebben van alles gemaakt: petjes, maskers, ornamenten en kleren. Het mooiste was een creatie van iemand die begon met een voet, dat werd een been en uiteindelijk een prachtige robot.

Helemaal vlekkeloos gaat het niet altijd bij de Cardboarders. Stegink: 'De lijmpistolen worden 220 graden. Als het mis gaat, kun je daar een flinke blaar aan overhouden, maar we hebben een EHBO aan de andere kant van de Grolsch. Daarnaast zien we ook overijverige mensen die met een Stanleymes een stroomkabel doorsnijden en lolbroeken die lijmpistolen aan elkaar lijmen. Maar dat kunnen wij natuurlijk ook weer fiksen.'