#LL13: Great Minds; NL-hiphopgeschiedenis vol machtsvertoon

Eigen werk drie rappers live nog fier overeind

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

De volle Bravo wuift met één hand mee met Great Minds, terwijl op de achtergrond beelden voorbijtrekken uit een grijs en rijk verleden van tekstdichters Winne, Jiggy Djé en Sticks. Het is de opmaat naar vijf kwartier NL-hiphopgeschiedenis en een portie machtsvertoon.

HET CONCERT:

Great Minds, Lowlands Bravo, zaterdag 17 augustus 2013 

DE ACT:

All-star NL-hiphop van internationaal niveau. Gelouterde rappers Jiggy Djé, Sticks en Winne doken met producer Dokter Moon studio's in Parijs en de Ardennen in en bakten soepeltjes dé Nederlandse hiphopplaat van het jaar: 'Great Minds', met puike gastrollen van Kleine Viezerik, Yung Felix, Rico, Typhoon en SirOJ (productie).

HET NUMMER:

'Doag' is niet het meest exemplarische nummer van het album (want harder, ook dankzij KV), maar wel het beste. Deze uitvoering maakt bovendien duidelijk dat het ook live Great Minds zijn om rekening mee te houden. De lange aanloop met Jiggy's wall of death poging en de bestorming van KV maakten het af. Dat ze een kwartier langer door gingen (= extra shine pakten) is ze helemaal vergeven.

HET MOMENT:

Opgezwolle stond volgens Sticks niet één maar zes keer op Lowlands en de nalatenschap is in de Bravo nog altijd goed voelbaar. Kijk maar naar die en masse springende tent op 'Hoedenplank' en Phreako Rico die nog steeds harder komt dan Flamman & Abraxas.

OOK OPMERKELIJK:

De razend rap vertelde anekdote van Jiggy in het intro van 'Blauw Bloed' hoe hij via (slecht) voetbal en een sloot aan zijn bijnaam Jiggy Djeezus kwam... en minstens zo mooi hoe dat overgaat in het nummer 'Blauw Bloed' van zijn debuutalbum Noah's Ark.

HET PUBLIEK:

Het is de eerste echte act in de Bravo vandaag, maar om 13.30 uur staat die tent wel tot de rand gevuld en die loopt om 14.45 uur alleen maar verder over van hiphopfans. Natuurlijk vragen de heren soms om respect of publieksparticipatie voor elkaars en het gezamenlijke werk, maar veel aanmoediging is er niet nodig om de aanwezigen mee te laten bewegen of zingen.

HET OORDEEL:

De sfeer op het podium is lekker los; grappend nemen ze elkaar en de vroegere vete tussen Sticks en Jiggy (die samenwerking lang in de weg stond) op de hak. Die prima sfeer slaat net als op Appelsap over op het publiek, dat geniet. Dit optreden gaat nog over die sterke Appelsapshow van vorige week heen (ook al spelen ze Hamvraag nu niet), simpelweg omdat deze show completer en uitbundiger is. 'Spaanse Vlieg' (Sticks & Delic) doet het enorm goed in deze uitvoering en de a capella opening wordt massaal meegezongen. Verder is de versie van 'Het Licht' met symfo-liefhebber en fantastisch zingende Wudstik (vroeger met Jiggy in D.A.C.) een heel mooi en slim breekpunt in de set.
 
Zelden was het etiket Nederlandse supergroep zo op zijn plaats en was de som zoveel groter dan de delen. Natuurlijk gaat eigen werk als 'W.I.N.N.E.', 'Blauw Bloed' en 'Hoedenplank' er nog zoveel harder in dan de Great Minds-tracks, maar zo lang hoeft dat niet meer te duren als de club even door blijft toeren. Kwestie van die sfeer vasthouden, respect voor elkaar blijven tonen en doorpakken dus.

DE FOTO: