#LL13: op zoek naar dé festivalhit #LL13: op zoek naar dé festivalhit

Een rondgang langs dj’s St. Paul, Guerilla Speakerz, Kill All Hipsters en Sandeman

, Timo Pisart

#LL13: op zoek naar dé festivalhit

Een rondgang langs dj’s St. Paul, Guerilla Speakerz, Kill All Hipsters en Sandeman

Timo Pisart ,

Natúúrlijk komen we op Lowlands om bands te kijken, maar niet voor niets hebben we onze dansschoenen ingepakt. De echte hits, die ons de hele nacht achtervolgen wanneer we over de camping zwalken, die worden ’s avonds laat geboren in de Hacienda (voorheen Groove Tube), de Grolsch en de vele andere danspaleizen die Biddinghuizen dit weekend rijk is. Een rondgang langs hitmakers annex dj’s St. Paul, Kill All Hipsters, Guerilla Speakerz en Sandeman. Wat worden dé hits? En mag Get Lucky nog?

St. Paul:

Paul Nederveen host als St. Paul de Pop-O-Matic-avond in de Grolsch, deze vrijdag. Zijn meest exotische hit van het jaar? Da’s De Speeldoos met Dansen met Jou. “Doet het overal goed. Die plaat is een Nederpop-klassieker, en de baslijn van Dansen met Jou doet me denken aan You’re The One That I Want van Grolsch, eh, ik bedoel Grease.” Ook Bad Things van Cults in de Alex Young-remix verdient een draaibeurt. “Die laat zien dat trap ook melodieus en poppy kan zijn. Ik draai hem al maanden en hij doet het met de week beter. Onderweg om een clubhitje te worden.”

Natúúrlijk mee in zijn platentas: Disclosure – You & Me (in de Flume-remix) en De Formule van De Jeugd van Tegenwoordig. “Oui oui, De Formule is gemaakt voor Lowlands.” Over Arctic Monkeys: “Ik weet het, de nieuwe plaat. Ik draai er ongetwijfeld wat van, maar als ik Brianstorm dan weer hoor? Die kraak- en kraakheldere drums. De energetische stuwkracht waarmee de gitaren je over dansvloeren sleuren? En in het oog van de storm de kalmte van Alex Turner.” En ook Pennie van Hanni El Khatib verdient een plek in zijn set. “Omdat er een tijd is voor bangers, en een tijd voor mooie liedjes.”

Kill All Hipsters:

Voor Arnold Scheepmaker is het simpel: dé festivalhit ontstaat pas op het festival zelf. “Ja, het wordt vrijdagavond goed opletten voor doorbraakoptredens en de hits van het moment.” Bekend werd hij als Alpha-dj, dit jaar komt hij voor het eerst als Kill All Hipsters (maar geen zorgen, fans: hij neemt ook Alpha-dj Mad Ed mee), op de zaterdagnacht in Grolsch. Sowieso in de set gepropt: Safe and Sound van Capital Cities en Love Illumination van Franz Ferdinand. “Lekker doorpompend ritme, catchy sound, het is gewoonweg moeilijk om hier stil op te staan.”

Guerilla Speakerz:

Is er een betere plek denkbaar voor 12van3voor12-act Guerilla Speakerz dan precies tussen Dizzee Rascal en TNGHT? Neen, en dat voor hun allereerste keer Lowlands. “MOJO moet gedacht hebben: ‘We willen die gasten echt laten shinen.’” Vanzelfsprekend breekt Guerilla Speakerz vooral de tent af met eigen werk, maar er komen ook heel wat van andermans platen voorbij, zondagavond in de Bravo. De bommetjes die Daniël Scholtens, helft van Guerilla Speakerz, op de dansvloer wil gooien? Ze zijn er tijdens het belletje net mee bezig. “De EPROM-remix van Kendrick Lamar móet het wel goed doen, als hij niet goed valt op Lowlands, dan nergens. Hij heeft de perfecte balans tussen hiphoppy shit en rare robots. Hij is gewoon supersick.” Dé knaller, da's Slasherr van Rustie. “Dat is élke gig de goudmijn, het is episch zagen dankzij die gigantische opbouw en electro-achtige drop. Een betere track gaan we in onze hoek niet meer zien dit jaar.” En wat is hun eigen hit in wording? St. Louis, “met die echte Lowlands-clap.” Tenslotte nog wat nieuw werk: “Ken je Ganz, een producer uit het zuiden van ons land? Die zit echt up there met Rustie en HudMo. Zijn track Purple Forest werd zelfs al op BBC One gedraaid.”

Dj Sandeman:

Geen hitmakers-rondgang is compleet zonder ook dj Sandeman te vragen. Hij is verantwoordelijk voor de grote Sandeman-Lowlands-mix en draait dit jaar als pauze-dj in de Bravo en Grolsch. In zijn platentas neemt hij sowieso Evil Eye van Franz Ferdinand mee in de Todd Terje-remix. “Dat levert een hele frisse popsong op, ik ben benieuwd hoe hij live gaat vallen.” Verder geheid kneiters: Disclosure – You & Me (“Ook in de Baauer- en Flume-remixes niet te versmaden”), Paul Woolford – Untitled, George Fitzgerald – I Can See By The Way You Move en NY Finest – Do You Feel Me (GERD-remix).

De hamvraag blijft natuurlijk: is iedereen de platgedraaide Daft Punk-single Get Lucky al zat? Guerilla Speakerz belooft níemand achter de draaitafels vandaan te slepen die ‘m draait. St. Paul denkt: “Een goed nummer kun je wat mij betreft altijd draaien. Als het maar het juiste nummer op het juiste moment is. In een kleiner poppodium/club/festival moet je altijd de ruimte voor avontuurlijke keuzes benutten en is ie inmiddels wat overbodig. Maar draaien voor een mensenmassa kent weer een heel eigen logica. Ga ik hem in de Grolsch draaien? Met een dikke glimlach!” Sandeman besluit: “Get Lucky? Die zingen we op weg naar de camping terwijl we elkaar in de armen vallen, net als Blurred Lines en natuurlijk ook Sukkel voor de Liefde van The Opposites, mijn favoriete single van het jaar tot nu toe.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12