#LL13: Disclosure sloopt te kleine tent

Nieuwe dance-sensatie zorgt voor massale toeloop

Tim Schakel ,

Het is druk, héél erg druk. 'Voor mij hoeft het zo niet' en 'dit is toch niet normaal' wordt er naast mij geroepen. De Bravo barst vandaag uit haar voegen. Tot ver buiten de tent is het afgeladen. De palen van de tent beginnen zelfs te verschuiven en geïrriteerd komen er steeds meer mensen naar buiten. Disclosure is populair en had makkelijk in de Grolsch kunnen staan of misschien wel de Alpha. Maar waar was Aluna eigenlijk?

HET CONCERT:

Disclosure, Lowlands Bravo, vrijdag 16 augustus 2013 

DE ACT:

Disclosure is één van de dance-acts waar iedereen het over heeft. Gaan deze jonge Britten het waarmaken vanavond? Op Pitch hadden ze geen enkele moeite met de favorietenrol. Zij lieten daar een uitstekende indruk achter. Met nummers als 'Latch', 'When A Fire Starts To Burn' en 'White Noise' hebben ze in ieder geval genoeg hits verzameld om Lowlands te veroveren.

HET NUMMER:

'White Noise' zonder Aluna dus. Jammer, want zij stond eerder op de dag in dezelfde tent. Het zou in ieder geval een extra dimensie geven aan het optreden. Desalniettemin blijft dit een nummer dat het heel goed doet bij het publiek. AlunaGeorge speelde het nummer vandaag wel, maar wij moeten het met de vocalen vanaf een bandje doen.

HET MOMENT:

Het beste wordt voor het laatst bewaard. Het nummer 'Latch' wordt ingezet nadat ze eerst het publiek teasen met de sample. Een aantal mensen om mij heen doet dit vervolgens na. De één beter dan de ander. De sfeer zit er goed in en in de tent wordt massaal gedanst, zover dat mogelijk is. Een heerlijk nummer om de set mee af te sluiten.

OOK OPMERKELIJK:

Het geluid valt een paar keer uit. Dit gebeurde ook al bij Hurts, die eerder op de dag in de Bravo stond. Het lijkt me een goed plan als de geluidsinstallatie morgenochtend nog eens goed gecheckt wordt. Door technische problemen zoals deze wordt het ritme van het optreden volledig verstoord. Gelukkig heeft Disclosure zoveel hits, zoals 'When A Fire Starts To Burn,' dat je al snel weer in de juiste sfeer komt.

HET PUBLIEK:

Er staan genoeg mensen strak vanavond. Niet ideaal in een tent, waar je door de drukte amper kunt bewegen. Regelmatig komt er iemand, happend naar adem, naar buiten. De sfeer blijf gelukkig goed. Vooral in de tent zit de stemming er goed in. Buiten is het een modderpoel, waar de echte die-hards gebruik van maken.

HET OORDEEL:

Disclosure speelt live ... of toch niet? Er loopt in ieder geval een track mee en er wordt live gedrumd. Maar de rest? Moeilijk te bepalen. Misschien hebben ze een hele goede geluidsman. Eigenlijk doet het er ook niet toe, want het publiek gaat tekeer en daar gaat het om. Bovendien zijn ze spannender om te zien dan een dj, die alleen achter een draaitafel staat.

DE FOTO: