#LL13: Achter het luikje #LL13: Achter het luikje

Van put tot spookhuis tot glijbaan

, Bas van Duren

#LL13: Achter het luikje

Van put tot spookhuis tot glijbaan

Bas van Duren ,

Verscholen in de bossen, verstopt onder een put en alleen toegankelijk met een glijbaan. Op Lowlands 2013 valt er naast nieuwe muziek een hoop te ontdekken voor degene die goed zoeken. Van een ondergrondse sweatshop tot een spookhuis vlakbij de chill-outzone en een bak van de CJP waar je alleen met een glijbaan in kunt. 3voor12 ging op een diepgravende tocht.

Sweatshop

Op een klein afstandje vanaf de Lima bevinden zich twee putdeksels. Ze zitten stevig vast, maar enkele uren geleden staken er nog twee Aziatische hoofden uit. Zij hebben diep onder de grond een sweatshop met 'illegale' T-Shirts van Lowlands, compleet met drukfouten. Er schijnt een kruipruimte te zijn, maar die krijgen we niet te zien. Een omstander laat weten dat het tweetal een uur geleden is vertrokken en de put op slot heeft gedaan. Dus helaas geen foto's van de verkopers, gelukkig wel de beelden.

Spookhuis

Nee, dan het Spookhuis helemaal voorbij Lake Lowlands. Dat kan zich niet veroorloven om dicht te gaan: al vanaf het begin loopt het storm. Vlakbij de Charlie zijn twee opstapplaatsen, met een boot kun je naar de Llowzone, de ander brengt je naar het huis. Het is dus aan te raden niet in de verkeerde boot te stappen, tenzij je wilt griezelen bij de sauna, of een bubbelbad verwacht bij het Spookhuis. Daar aangekomen, krijg ik te horen dat je met een backstagebandje niet naar binnen mag - en terecht. Op dat moment zijn er mensen die al tweeënhalf uur wachten en volgens een medewerker van Pip Labs (dat achter het Spookhuis zit) waren sommigen zo gek om gisteren vier uur in de regen te wachten. Is het al dat wachten waard?

'Ja,' zeggen Fabian (18), Tim (18), Marnix (16) en Sonny (19) uit Hoorn in koor. Sonny heeft het niet afgemaakt, want: 'Het is een enorm confronterende trip en ik kan daar niet zo goed tegen.' Wat het Spookhuis allemaal behelst, daar geeft het viertal weinig prijs over. Fabian: 'Het is niet zo oppervlakkig als een attractie. Je bent vooral bezig met een zelfreflectie.' Ze hebben moeite met meer verklappen. Tim: 'Als we te veel vertellen, dan is de clou helemaal weg. Dat is zonde voor iedereen die zo lang moet wachten.' Een nobele gedachte en daar sluiten we dan ons maar bij aan.

CJP Trip

Tegenover de sweatshop bij de Lima trekt een grote doos veel bekijks. De constructie is beplaat met lachspiegels, de enige ingang een glijbaan met een aardige rij ervoor. Een balorige kerel vindt het noodzakelijk om een stuk spiegel eruit te slopen en wordt daarop aangesproken door de reisleidster van deze CJP Trip. 'Ik dacht dat het mij wel kon hebben,' klinkt het schaapachtige antwoord. Ironisch applaus van de wachtrij valt hem ten deel en weifelend verlaat de 'stoere bink' het terrein.

Een smetje dat een vriendinnengroep er niet van weerhoudt om van de glijbaan te gaan. De laatste komt met een flinke bons terecht, maar gelukkig niet gewond: het was haar inklapbaar stoeltje. Binnen in de cabine is de vloer lekker zacht, vier beamers snorren en rondom de muren zijn vormen aangebracht. Een stem heet de bezoekers welkom en wat volgt is een knap staaltje video-mapping. Op de vormen projecteren de beamers van alles: dansers, maskers, muzieknoten, trippende visuals, begeleid door gepaste muziek. De dames zien het schouwspel aan en zijn onder de indruk. Na een kleine vier minuten is de voorstelling voorbij. De stem van daarnet vraagt iedereen hun creativiteit en passie mee naar buiten te nemen. Daar staat nog een reisleider de groep op te wachten. Tegen korting kunnen CJP-passen worden besteld. De meesten waren al lid, de rest bij deze nu ook. Missie geslaagd.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12