#LL13: Drop it LLOW op Low End Theory

En waarom rap thuis hoort in de polder

Job de Wit ,

3VOOR12-collega Timo Pisart schreef van de week dat hiphop op Lowlands 'al jaren een heikel punt' zou zijn. Nou, dat is niet mijn ervaring. Dit weekend niet, en de afgelopen twintig jaar ook niet. Ik kom hier al sinds 1994 en in dat jaar zag ik Gang Starr, Cypress Hill en (in de Alpha!) Arrested Development alle drie voor enthousiast en veel publiek spelen. In 1995 was ik erbij toen de Osdorp Posse tijdens een legendarische show de tent letterlijk afbrak. Goed, KRS-One kwam niet opdagen in 1997 en het slag rappers dat Lowlands vooral vroeger boekte was bijna altijd van het soort dat ook bij rockers aansloeg. Met andere woorden: een clubvriendelijke artiest als Busta Rhymes, Eve of Ludacris (ik noem maar wat) ben je er nooit tegen gekomen. Wel types als de Beastie Boys, Brainpower en, eh, Relax. Hiphop heeft altijd op een warme ontvangst mogen rekenen, al is het aanbod meestal wél erg aan de karige kant geweest. In die zin had Timo dus wel gelijk.

Dat daar een flinke verandering in is gekomen, is geheel te danken aan de Nederlandse rappers. Met OP en Brainpower als pioniers, en de Buiten Westen-golf rond Opgezwolle als belangrijkste aanjagers. Toen die een beetje was gaan liggen, kwamen De Jeugd Van Tegenwoordig en de Opposites/Dio/Flinke Namen-golf. De Nederlandse hiphop van de afgelopen tien jaar, en dan vooral de professionele houding en killer shows, hebben er voor gezorgd dat hiphop een steviger plek in de programmering heeft gekregen waar Amerikaanse sterren als Kendrick Lamar de vruchten van plukken.


Het is geen wonder dat Lowlands huiverig is bij het boeken van Amerikaanse rap-sterren. Appelsap komt weg met onvoorspelbare, niet naar conventionele maatstaven geslaagde optredens van French Montana of Waka Flocka Flame, maar zulke ongeleide projectielen kunnen ze hier in de polder niet gebruiken. Om nog maar te zwijgen over rappers die uiteindelijk toch niet komen opdagen, een fenomeen dat het genre al heel lang plaagt. Maar het publiek, dat al lang niet niet meer bestaat uit provinciale rockers in Pearl Jam- en Heideroosjes-shirts, wil rap. Ik zeg: geef het meer rap. Kanye West, Drake of Nas kan je zo de Alpha laten afsluiten. We willen ook best graag Danny Brown, Pusha T, El-P en/of Lil B zien.

De Low End Theory-clubavond uit Los Angeles bracht zaterdagavond een eigen line-up naar de India-tent. Je kunt het over trap, dubstep en de 'beat-scene' hebben, maar dj's als Lunice, Nobody en Nocando Battle brachten vooral een hiphopfeestje naar Lowlands. Een heel geslaagd feestje, waar ook gewoon tracks van Lil Wayne, Jay Z en straatraphits als Rocko's 'U.O.E.N.O.' in de mix gingen. En r&b! Daar moeten we het een andere keer nog maar eens over hebben.