Voltt Loves Summer maakt line-up bekend en heropent NDSM-bunker

Bart Skils: “Fantastisch dat Dekmantel er bij komt”

Atze de Vrieze ,

Voltt Loves Summer maakt zijn line-up bekend. Het technofestival breidt dit jaar zijn terrein iets uit. Het nieuwe restaurant PLLEK hoort er nu bij, maar belangrijker nieuws voor liefhebbers van rauwe locaties: de befaamde bunker onder de scheepsbouwhelling gaat weer open. “In 2008 sloot die na een hoop bombarie en politiek geworstel”, aldus Bart Skils van Voltt, die verheugd is dat het slot er weer vanaf mag. Het festival vindt plaats op 31 augustus. Op het programma dit jaar onder meer Adam Beyer, Henrik Schwarz en George Fitzgerald.

Voor liefhebbers van undergroundfeestjes was het een flinke tegenvaller. De bunker onder de NDSM-helling moest dicht. “Dat had te maken met vergunningen. In de bunker passen 500 mensen, maar hoewel de voorzieningen wel ok waren, kreeg het een vergunning voor maar 50 mensen. De bunker werd beheerd door iemand van NDSM en werd gebruikt voor legale en illegale feestjes, die soms wel tot twaalf uur ’s middags duurden. Dat liep zo uit de klauwen dat de gemeente ingreep. Nu is er dus een soort try-out.”

Natuurlijk blijven ook het vertrouwde hoofdpodium en de grote danstent. Daarnaast wordt een extra middelgroot podium ingezet voor techno-dj’s. Vorig jaar was dat nog een onderkomen voor de kluisjes. Het klinkt al met al als een flinke uitbreiding, maar Voltt laat niet meer mensen toe. “15.000 vinden wij een mooie capaciteit”, zegt Skils, die ondertussen aan de andere kant van de stad ook nog concurrentie op ziet duiken in de vorm van het Dekmantel festival, een week eerder. Skils is er niet bang voor. “Het is fantastisch dat Dekmantel er bij komt. Dekmantel vaart een eigen koers. Er is geen enkele dj op hun line-up waar wij serieus rekening mee hielden. Ze zitten meer in de Boiler Room hoek.”

Ook Voltt heeft zijn eigen hoek geclaimd, volgens Bart Skils voornamelijk gebaseerd op zijn eigen smaak. Grote afsluiters zijn dit jaar Loco Dice (met lange set) en Adam Beyer. Aan het begin van de dag komt Skils’ voorliefde voor dubtechno weer naar voren. “Mijn tip voor dit jaar is Ohrwert, een jongen uit Nederland die al jaren mooie dubtechno maakt maar in de scene nogal onbekend is. Ondergewaardeerd!” Aan de line-up zullen nog zo’n zes à zeven namen toegevoegd worden. De plekken zijn gereserveerd voor nieuw talent.

▸ LOCO DICE [Desolat, DE]
▸ ADAM BEYER [Drumcode, SE]
▸ HENRIK SCHWARZ [Innervisions, DE] *live
▸ TALE OF US [Life & Death, US]
▸ MAREK HEMMANN [Freude am Tanzen, DE] *live
▸ GEORGE FITZGERALD [Aus Music, UK]
▸ MATHIAS KADEN [Freude am Tanzen, DE]
▸ SKUDGE [Skudge Records, UK] *live
▸ MANO LE TOUGH [Permanent Vacation, DE]
▸ EFDEMIN [Dial, DE]
▸ CONVEXTION [Matrix, US] *live
▸ PAUL RITCH [Quartz, FR]
▸ DELANO SMITH [Sushitech, US]
▸ TOBIAS [Ostgut Ton, DE] *live
▸ DEETRON [Music Man, CH]
▸ DIMI ANGELIS [A&S, NL]
▸ TOMMY KORNUIJT & JAIME FRIAS [Breakfast Club, NL]
▸ RESET ROBOT [Truesoul, UK] *live
▸ DANIEL STEFANIK [Cocoon, DE]
▸ SAN PROPER [Rushhour, NL]
▸ OHRWERT [Infraklang, NL] *live
▸ BART SKILS [Voltt, NL]