Hollandse Nieuwe van de Maand Adam & The Relevants maakt indiepop met Ierse branie Hollandse Nieuwe van de Maand Adam & The Relevants maakt indiepop met Ierse branie

Hitje Live Forever in één dag geschreven

, Ingmar Griffioen

Hollandse Nieuwe van de Maand Adam & The Relevants maakt indiepop met Ierse branie

Hitje Live Forever in één dag geschreven

Ingmar Griffioen ,

"Ik word altijd heel moe van Nederlandse bands die met de benen op de grond willen blijven staan." Nee, Adam Quann is niet van spruitjeslucht en de Hollandse 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'-mentaliteit, maar wel van de pakkende Britpop. "The Sky is the limit", antwoordt de frontman zelfverzekerd gevraagd naar het ambitieniveau van Adam & The Relevants. De Utrechtse groep heeft met Live Forever een beste radiohit in de dop en is Hollandse Nieuwe van de Maand mei.

Adam & The Relevants schreef Live Forever in één dag en slingerde de catchy single op dag twee op de band. Bij de songtitel gaan de gedachten onwillekeurig naar Oasis en dat blijkt geen gekke referentie. Adam Quann, de songwriter en spil, heeft wel wat met de branie van de Manchester band. "Kijk die Gallagher broers vinden we hier zwaar arrogant, maar in Engeland noemen ze dat zelfverzekerd. Zij waren een tijdje de grootste band ter wereld en daar gedroegen ze zich ook naar." Doorsnee bands met een bescheiden attitude zijn er al genoeg, wil de geboren Ier maar zeggen.

De band ontstond toen songwriter Quann op zoek was naar een band om zijn materiaal te vertolken. In een Facebook-groep "rondom een Tilburgse, mythische kroegtijger met een grote snor" bleken genoeg geschikte muzikanten voor handen en Adam & The Relevants was geboren. "Ik heb met producer Pim van de Werken lopen experimenteren met folk- en popliedjes. Ik wilde het op een speciale manier opnemen, maar na drie kwartier op semi-akoestisch niveau was ik er helemaal klaar mee en heb de elektrische gitaar weer gepakt. Nederland is sowieso geen land voor zachte muziek", vindt Quann. "In bijvoorbeeld EKKO valt het nog mee, daar zijn de mensen nog wel stil bij een optreden van een songwriter, maar in Amsterdam..." Quann merkt op hoe mensen in Ierland zelfs in de pubs aandachtig luisteren. Als kind uit een grote familie met zeven Ierse ooms reisde hij vaak naar zijn moederland: "Ik ben nu 22 jaar en er denk ik 22 keer geweest."

Ik wil een album met twaalf hits

In maart verscheen een video bij het nummer Kissing Kings, wat de band al bescheiden aandacht opleverde. "Het nummer stond eigenlijk in een slechte demoversie al anderhalf jaar online, maar door de clip dacht iedereen dat het de single was." De onomstreden single is echter het pakkende Live Forever, dat van de zes nummers op de EP (nu op de Luisterpaal) juist het kortst voor de opnames tot stand kwam. "Ik heb de tekst de dag ervoor geschreven en de synth-lijn is pas bij de allerlaatste repetitie ontstaan. Toch komt dit nummer het beste uit de verf. Soms valt alles op de juiste plaats."

Dat zou ook voor Adam & The Relevants kunnen gelden, maar Quann weet dat de EP eigenlijk net te laat af was voor de festivalboekingen. Toch is de nodige interesse gewekt. De Tivoli Spiegelbar liep in maart helemaal vol voor een showcase, waar de band meteen een hoop nieuw materiaal liet horen. "We hebben al genoeg voor nog een EP en misschien dat we in de zomer nog wat kunnen opnemen." Aan een album denkt hij nog niet direct. "Ik vind het heel belangrijk dat daar dan ook twaalf hits op staan. We leggen de lat hoog voor onszelf." Een label zou leuk zijn, maar is geen must. "Dat kunnen we gewoon lekker zelf doen, het enige waar je nu nog een label voor nodig hebt is de radio."

Dromen van het label van The Smiths en Libertines

Eerst moet er veel gespeeld worden weten de Utrechters, onder meer op de Popronde in het najaar. "We doen er alles aan om zoveel mogelijk op te treden en het aan zoveel mogelijk mensen te laten horen. Dat hoeft voor mij niet per se alleen hier, Nederland is zo klein." Je kunt Adam & The Relevants de komende tijd zien in een aantal clubshows als Cul de Sac in Tilburg, Paradiso en de Haagse Supermarkt en op de Le Guess Who? Mayday op 18 mei. 21 mei opent de groep voor Palma Violets in Nijmegen. "Daar ben ik heel blij mee. Doornroosje is een toffe zaal en het is toch fijn als programmeur Robert Meijerink kan komen kijken. En Palma Violets zit ook bij Rough Trade en dat is dankzij The Smiths, The Strokes en Libertines mijn droomlabel. Je moet durven dromen hè."

Luister de EP VI van Adam & The Relevants op de Luisterpaal en bekijk hieronder interview en reportage die 3voor12 Utrecht met de band deed.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12