Adam & the Relevants wil relevante pop maken Adam & the Relevants wil relevante pop maken

“Be a kisser of kings, yet be mastered by none”

, Tekt: Joris Postulart / Foto: Remco Brinkhuis

Adam & the Relevants wil relevante pop maken

“Be a kisser of kings, yet be mastered by none”

Tekt: Joris Postulart / Foto: Remco Brinkhuis ,

Met een brede glimlach komt de bebrilde Adam Quann, die wel wel iets wegheeft van een grote, sympathieke knuffelbeer, het Utrechtse koffietentje binnenstappen waar 3voor12/Utrecht hem aan de tand zal voelen. Veel vragen heeft uw verslaggever niet nodig, want achter het vriendelijke gezicht blijkt een scherpe tong schuil te gaan. Zo gepassioneerd als Quann over zijn eigen muziek uitweidt, zo gefrustreerd raakt hij door zaken die hem niet zinnen binnen het Nederlandse popklimaat. Een verfrissend gesprek met een popmuzikant, die weet wat hij wilt.

“Toen mijn vader zeventien was, schreef hij in een gedicht: ‘be a kisser of kings, yet be mastered by none’. Dat vind ik nog steeds een prachtzin. Het nummer ‘Kissing Kings’ gaat eigenlijk over de muren die gevestigde industrieën, zoals de media- en de platenindustrie, om zich heen optrekken. Kijk naar Buma, het lijkt Rusland wel, voor zo weinig conversatie staan ze open. Je wordt gek van de fossielen die er al jaren zitten. Maar ja, je hebt ze wel nodig. Ik heb een Buma-inschrijfformulier in mijn tas zitten, haha.”

“Ik vind het Nederlandse popklimaat vrij ongezond. Kijk naar Ierland, waar mijn wortels deels liggen; in veel pubs staan op vrijdagavond vier lokale bands en mensen tikken daar graag tien euro voor af. Gewoon, om lekker bandjes te kijken. Dat kan niet in Nederland. De Popronde daargelaten is de stap tussen de kleine café's en de kernpodia in Nederland te groot.” Ook van de vaderlandse muzieksmaak en houding is Quann niet de grootste fan. “In Groot-Brittannië houdt men over het algemeen van gitaarmuziek. In Nederland valt dat vaak toch vies tegen. We zijn hier dan ook minder trots om in een band te spelen. We noemen het niet voor niets 'in een bandje spelen'. In Engeland zeg je: I'm in a band. Klinkt al meteen een stuk stoerder en zelfverzekerder. Hier overheerst het motto 'doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Jammer, en nergens voor nodig.”

Aan de showlijst te zien mag Adam & the Relevants inderdaad claimen dat ze in a band zitten, want ze gaan de komende maanden het hele land door. Eerder stonden ze al in Paradiso, EKKO en Tivoli. “Allemaal kleine droompjes.” Heeft Adam nog speciale wensen voor 2013, behalve het gebruikelijke 'veel spelen'? “Een supportshow voor WAVVES of Smith Westerns lijkt me super!” Ook die droompjes zouden best wel eens uit kunnen komen. De debuut EP, die de band op 25 april tijdens Club 3voor12/Utrecht in dB's officieel presenteert, krijgt vooralsnog enkel lovende reacties. Niet gek, de liedjes barsten van de prima hooks en heerlijke refreintjes. Ook de productie van Pim van de Werken mag er wezen. “Pim en ik zitten muzikaal echt op één lijn. We houden allebei van echte popliedjes, maar dan met een eigen geluid. Lekker veel refreinen. Dat is waar ik blij van word. Ik heb ooit een jaar gitaarles gehad, maar toen ik eenmaal ongeveer wist waar alle akkoorden zaten, ben ik meteen gestopt en liedjes gaan schrijven. Een demo kwam bij Pim van de Werken terecht, met hem heb ik een half jaar elke week aan mijn liedjes gewerkt. In eerst instantie wilde ik de folkpop op, maar toen ik de versterkers tijdens de eerste repetitie openzette, was ik verkocht. Nu heb ik een band om me heen en dat bevalt heel goed. De composities van de band als geheel gaan per liedje vooruit.”

Adam & the Relevants lijkt een band die haar zaken goed voor elkaar heeft. Houdt Adam Quann alles in eigen hand? “Ik geloof niet in DIY, je hebt altijd mensen nodig die je helpen. Zo betrekken wij allerlei vrienden bij de band voor bijvoorbeeld de video's. Bij elk nummer maken we een video, maar dat kost niet heel veel moeite en tijd, hoor. Natuurlijk blijft muziek maken het belangrijkste voor ons, maar als we de tracks toch op YouTube zetten, heb ik liever dat er ook iets te kijken valt. Het management doe ik zelf, maar iemand anders (Age Versluis, red.) doet wel onze boekingen. Ik vind het ook niet zo professioneel staan, als onder elke mail namens Adam & the Relevants 'Groet, Adam' zou staan.

Te zien: Adam & The Relevants is, naast Amber Arcades en anderen, te zien tijdens Club 3voor12/Utrecht, donderdag 25 april 2013 @ dB’s.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht