Supergroep rondom Torre Florim en Roos Rebergen herenigd op #esns13

De Tweede Speeldoos verhaalt over verstandelijk beperkte acteursgroep

Timo Pisart ,

De Speeldoos keert terug. Na in 2009 een uitstekend ontvangen EP te maken en een handjevol shows te doen, blazen Torre Florim (frontman van De Staat) en Roos Rebergen (Roosbeef) hun project dit jaar nieuw leven in. Op het laatste moment werden ze aan de Eurosonic 2013-line-up toegevoegd, in april volgen een nieuwe EP en nog veel meer shows.

Wat meldde Eurosonic vanmiddag plots? Phantom Limb zegde af wegens ziekte, en De Speeldoos is bevestigd als vervanger. Inderdaad, het project van Roos Rebergen en Torre Florim, en dat terwijl het na die ene EP vol gedichten van verstandelijk beperkten weer stil werd rondom de Speeldoos. Best zonde, want het plaatje werd door pers én publiek breed gewaardeerd en schopte het bij 3voor12 tot Album van de Week. Na tweeënhalf jaar komt er tóch een vervolg, weet Torre Florim telefonisch te bevestigen: een nieuwe EP moet in april uitkomen via Excelsior én er wordt een heus speeldoosje uitgebracht door Torre's eigen label Ghostnotes. Daarnaast hoopt de supergroep met ook andere leden van Roosbeef en De Staat een uitgebreidere tour met flink wat clubs en festivals uit te zetten.

Waar Rebergen en Florim de vorige maal de gedichten van verstandelijk gehandicapten hebben gebruikt, is het duo ditmaal grondiger te werk gegaan, aldus Torre. Ze trokken naar het Noord-Limburgse Grubbenvorst om gesprekken te voeren met een toneelgroep met verstandelijk beperkte acteurs. "Ik kwam daar als een superster binnen", lacht Torre. "Nou ja, het valt wel mee, maar ik kwam daar binnen en iedereen wilde met me op de foto. De gesprekken waren heel divers, sommigen zijn ontzettend praatgraag, bij anderen moet je het eruit trekken." Zo herinnert Torre zich Erik, "een jongeman, of man eigenlijk, met autisme die wél heel goed is met teksten. Hij kon een heel kwartier van een André van Duin-show nadoen. Tegelijkertijd vertelde hij dat hij nooit verliefd wil worden. 'Dan ga je maar blozen en stamelen. Als ik dat zou worden? Dan zou ik een tong naar mezelf uitsteken.' Daar konden we heel gemakkelijk een nummer op baseren. Een ander vertelde dat hij een discotheek wilde starten, maar zijn zicht was niet zo goed. Daar konden we tekstueel diepere lagen aanbrengen."

Uit Discotheek:
"Ga je mee naar mijn discotheek
Ik zie misschien niet zo goed
Maar ik weet dat jij er alles aan doet
Dat ik de goede kant op dans"


De Speeldoos ontstond in eerste instantie door een vraag van zorgorganisatie Dichterbij, dit tweede deel kwam vanuit het enthousiasme van Roos en Torre. "We wilden dit gewoon weer doen, er zit meer in de Speeldoos. De kracht van de Speeldoos zat ook in de teksten, daarom hebben we Dichterbij opnieuw benadert."

Je kunt het tweede deel van De Speeldoos wederom een conceptplaat noemen, wellicht nog meer dan de vorige, met als uitgangspunt de groep acteurs. "Het zijn dan gehandicapten, maar ze maken hele mooie dingen. Hun gedichten worden wel gebundeld in een boekje, maar dat ligt ergens in een intern winkeltje. Alleen de medewerkers van de zorginstelling zagen dat. Met de Speeldoos konden we het laten zien aan het hele land."

Uit Dansen Met Jou
"Je bent wel leuk, maar niks voor mij
Ik hou al van lego, dat maakt me superblij"


Wat ook opviel in de gesprekken met de acteurs: "Ze houden allemaal heel erg van dansen, en gaan elk weekend met z'n allen naar de discotheek. In mijn wereld dansen de meisjes en staan jongens tegen de muur te hangen, maar zij houden écht al-le-maal van dansen. Daarvoor hebben we een soort ouderwets swingnummer, 'Dansen Met Jou', gemaakt."

'Dansen met Jou' en 'Discotheek', dat klinkt als een hele dansbare speeldoos. "Dat klopt wel, maar hij schiet vooral weer alle kanten op. We plaatsen veel knipogen naar de Nederlandstalige muziek uit de jaren '60, absoluut cheesy muziek. Die sounds, bossa-novaritmes, oude galmen en orgeltjes combineren met geluiden van nu, dat is voor mij heel interessant."

De EP, die in april moet uitkomen, is in net zo'n korte periode opgenomen als de eerste editie van De Speeldoos. "We hebben het in een maand gedaan. In oktober ging ik voor het eerst langs bij de theatergroep, in half november begonnen we het op te nemen. De speeldoosjes worden nú in elkaar gezet." Want inderdaad, de EP komt niet alleen als cd uit, maar ook als speeldoosje met muzikale mechaniekjes, en het enthousiasme bij de groep is groot. Florim: "Wie weet komt er straks nog een derde Speeldoos aan."

De cd-versie van De Tweede Speeldoos komt in april uit bij Excelsior Recordings, de speeldoos-uitvoering brengt Torre in eigen beheer uit via Ghost Notes. De Speeldoos staat op vrijdag 11 januari tijdens Eurosonic in het Groninger Museum.