#ESNS13: Sjaak kan het niet alleen #ESNS13: Sjaak kan het niet alleen

Amsterdamse rapper op zijn best met iemand naast zich

, Bas van Duren

#ESNS13: Sjaak kan het niet alleen

Amsterdamse rapper op zijn best met iemand naast zich

Bas van Duren ,

Zonnebril op in een donkere zaal, drank uit een plastic bekertje en goud om de nek. Rapper Sjaak (echte naam: Mehdi Chafi) heeft duidelijk schijt aan alles, en dat is niet toevallig ook de titel van één van zijn hits. Wie de Nederlandse hiphop volgt, kent Sjaak al langer. Met zijn vele gastbijdrages leek het af en toe wel alsof er een kloon van hem rondliep. Begin dit jaar verschijnt zijn eigen EP "StrijderSysteem".

GEZIEN
Sjaak, Noorderslag 2013, Binnenzaal, zaterdag 12 januari 2013.

MUZIEK

Waar Sjaak het voorheen bezig was met gangstarap en reggaeton vibes, zoekt de rapper het tegenwoordig in de laatste hype die hiphop verovert: trap. Flink opgepitchte trommels, analoge synths en scherpe hi-hats. Ook electro house blijft niet onaangeroerd bij Sjaak getuige zijn opgepimpte versie van de hit 'Krokobil' van YellowClaw, Mr. Polska en Sjaak.

PLUS
Sjaak gaat hard met iemand anders naast hem op het podium. Zoals vanavond met rappers Wantigga, Appa en Hydroboyz. Op vriendschappelijke manier boksen ze tegen elkaar op, wat meer dan eens eindigt in gelijk e spelen met het publiek als winnaar. Zeker met de knallende afsluiters 'Jean-Claude van Damme', 'Wat is er?!' en 'Maak Money' met The Opposites, die Sjaak als gastrapper via backing tracks opvoert.

MIN
Solo vervalt Sjaak in geneuzel en dertien-in-een-dozijn trap-beats. De dj gooit er in het begin de hit 'Higher Ground' van TNGHT tegenaan, maar dat is al vaker gedaan. Je zou bijna verwachten dat er nog een trap-remix van 'Niggas in Paris' achteraan zou komen, maar dat blijft iedereen bespaard.

CONCLUSIE
Sjaak is een uitstekende rapper, daar valt niet over te twisten. Zijn EP "StrijderSysteem" is daar absoluut het bewijs van, maar het oudere solo-materiaal mag hij wel achterwege laten.

CIJFER

7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12